Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Visgrūtāk būs pirmklasniekiem

© F64

Rīt sākas jauns mācību gads. Vieniem zinību apguve atsāksies, citi izies atbildīgajā finiša taisnē pirms izlaiduma eksāmeniem, bet pavisam maziņie tiks pakļauti vēl nepieredzētai fiziskai un psihoemocionālai slodzei. Jaunas dzīves sākums tas ir arī pirmklasnieku vecākiem.

«Jā, visgrūtāk būs pirmklasniekiem,» uzsver ģimenes ārste Karīna Vernere. Viņa sastādījusi TOP 9 - būtiskākās lietas, kas apdraud bērna veselību, uzsākot skolas gaitas, ar ko vecākiem ir jārēķinās, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība un par ko pašiem jābūt atbildīgiem.

1. PSIHOLOĢISKS PĀRBAUDĪJUMS

Labi, ja pirmajā klasē ir kāds bērns, ar kuru ir iets kopā bērnudārzā. Tad kontakts jau ir izveidots un pirmklasniekam ir vieglāk iedzīvoties jaunajos apstākļos. Tas īpaši attiecas uz bērniem, kuriem ir jutīga, labila nervu sistēma. Ja visi klasesbiedri ir pilnīgi sveši un nezināmi, vecākiem ir ļoti jāvēro savs pirmklasnieks - kā viņš uzvedas mājās, pārnākot no skolas. Mācību pirmajā pusgadā, kamēr bērns adaptējas jaunajiem apstākļiem, noteikti būtu labi uzturēt kontaktu ar klases audzinātāju - lai saprastu, vai bērnam nav vajadzīga kāda palīdzība, vai skolā viss ir okei. Jo nereti mājās bērni uzvedas pavisam savādāk nekā skolā. Ja bērns ar prieku iet uz skolu, viss ir kārtībā. Bet, ja kādā brīdī bērns vairs tā kā negrib iet uz skolu, tam noteikti ir kāds iemesls. Ir jānoskaidro, kāda ir problēma, un kopā ar klases audzinātāju tā momentā jārisina. Varbūt tas ir kāds iekšējs konflikts, varbūt tas ir konflikts ar kādu no klasesbiedriem. Tādā gadījumā vecākiem ir jāiesaistās un bērnam jāpalīdz.

* Vecākiem derētu zināt: ja jūsu bērnu ir aizvainojis kāds no viņa klasesbiedriem, jūs nedrīkstat iet skaidroties ar šo bērnu. Tas vienkārši nav pieļaujams! Jo jūs kā mamma/tētis vienmēr nostāsieties sava bērna pusē, lai kāda arī būtu situācija. Bet situācijas var būt dažādas. Tāpēc visi jautājumi, kas rodas, vispirms jāadresē klases audzinātājai vai jāizrunā ar konfliktējošā bērna vecākiem.

2. SLODZE MUGURAI

Bērns noteikti ir jāiemāca nēsāt mugursomu nevis uz viena, bet uz abiem pleciem - lai nesabojātu stāju un viņam nebūtu problēmas ar mugurkaulu. Protams, mugursoma nedrīkst būt ļoti smaga. Tāpēc pirmajās klasītēs būtu labi parunāt ar klases audzinātāju, lai skola palīdz nodrošināt bērnus ar otru mācību grāmatu komplektu - lai mazajiem tās nav katru dienu jāstaipa līdzi. Protams, ne visās skolās būs tāda iespēja, tad varbūt bērni paši var vienoties ar saviem sola biedriem, kurš kuras grāmatas pārmaiņus nes. Līdz ar to uz pusi samazināsies grāmatu skaits, un attiecīgi abiem būs vieglākas mugursomas.

* Svarīgi: pareizi izvēlēta mugursoma ir laba profilakse gan pret skoliozi, gan muguras un galvas sāpēm, ko tā varētu radīt.

* Starp citu, bērnam ar taisnu muguru jāsēž ne tikai klasē, skolas solā, bet arī mājās, pildot mājasdarbus. Tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt skolēnu ar viņa augumam atbilstoša augstuma galdu un ergonomiski pareizu krēslu. Ne mazāk svarīgs ir arī apgaismojums, un galda lampai jābūt pareizi novietotai: gaismai ir jākrīt no kreisās puses, turklāt tai jābūt tieši tik komfortablai, lai bērnam nav jāpiepūlas, lai kaut ko saskatītu.

3. JA NEGARŠO TAS, KO DOD SKOLĀ

Tā kā bērni skolā ir pietiekami ilgi, skaidrs, ka daži tur ēd brokastis un pusdienas, bet daži, iespējams, neēd neko - jo negaršo tas, ko dod skolā. Tādā gadījumā vecākiem ir jāparūpējas, lai mugursomā līdzi būtu kastīte ar ēdamo - ar to, kas bērnam garšo. Noteikti vajadzētu iedot līdzi ar pudelīti ar ūdeni, labāk negāzētu - lai bērns var remdēt slāpes. Nebūtu ieteicams dot bērnam līdzi saldinātus dzērienus, jo ar tādiem nevar atdzerties, un slāpju sajūta būs vēl lielāka, turklāt tajos ir daudz cukura, kas attiecīgi var stimulēt liekā svara rašanos.

* Nebūtu vēlams dot līdzi arī konfektes un čipsus. Drīzāk lai tas ir ābols vai burkāns, lai ēdiens ir maksimāli veselīgs.

4. NO REDZES VESELĪBAS IR ATKARĪGAS SEKMES

Sākoties jaunam mācību gadam, ne tikai pirmklasniekiem, bet visu klašu skolēniem ieteicams aiziet pie acu ārsta un pārbaudīt redzi. Jo no redzes ir atkarīgas skolēna sekmes. Pēdējā laikā ļoti pieaug to bērnu skaits, kuriem ir slikta redze, un skaidrs, ka visus pirmajos solos nevar nosēdināt. Tāpat ir bērni, kuriem ir ļoti laba redze un kuri var sēdēt arī pēdējā solā, skatīties uz tāfeli arī no sānu rindas. Tāpēc, aizejot pie acu ārsta, pajautājiet, lai viņš uzraksta šo informāciju skolotājam - kurā solā bērnam būtu ieteicams sēdēt. Tas gan atvieglos darbu klases audzinātājai, gan bērns varēs veiksmīgi sekot mācību procesam.

Tajā pašā laikā, ja bērnam ir nepieciešamas brilles, viņš noteikti ir jāpierunā skolā tās nēsāt. Jo, ja viņš kautrēsies, redze pasliktināsies un, iespējams, traucēs pilnvērtīgai mācību vielas uztverei, kā rezultātā cietīs sekmes un arī viņa fiziskā un psihiskā uzvedība un veselība. Jo, ja bērnam kaut kas nesanāk, viņam var būt ļoti grūti tajā atzīties. Sākumā viņš neredz, tad sāk nervozēt, pamazām izmainās uzvedība, sākas histērijas. Un nav tik viegli no bērna izdabūt, kas tam ir par iemeslu.

* Svarīgi ir neatlikt vizīti pie acu ārsta uz vēlāku laiku - ja to vēl neesat izdarījuši, noteikti aizejiet septembrī. Un, lai redzētu, vai mācību process neprovocē redzes pasliktināšanos, atkārtotā vizītē ieteicams aiziet vai pēc pirmā semestra, vai mācību gada beigās.

* Tas ir mīts, ka uzmanība jāpievērš tikai tiem bērniem, kuri slikti redz tālumā. Uzmanība jāpievērš ir arī tiem, kuri ļoti labi redz tālumā. Jo tas ne vienmēr nozīmē, ka viņš tikpat labi redz arī tuvumā. Un var sanākt tā, ka viņš apsēžas pēdējā solu rindā, jo visu taču redz, kas rakstīts uz tāfeles, bet, tiklīdz viņam pašam ir kaut kas jāraksta, viņš, iespējams, neko vairs neredz, jo attālums no acīm līdz burtnīcai ir pārāk mazs. Tas, lai bērns labi redz arī tuvumā, noteikti ir jākoriģē.

5. ĻOTI SVARĪGS IR MIEGS

Lai bērns būtu labā noskaņojumā un varētu sekot mācību procesam, viņam noteikti ir labi jāizguļas - vismaz astoņas deviņas stundas. Protams, šī ir vecāku atbildība. Nedrīkst pieļaut, ka bērns guļ maz, jo nogurums akumulēsies, un tālāk tas var atsaukties uz sekmēm skolā. Vecāki būs neapmierināti, tādā veidā radīsies konfliktsituācijas, kā rezultātā bērns var ierauties sevī vai - gluži otrādi - kļūt agresīvs. Bet varbūt visa pamatā ir tikai pārlieku liela fiziskā un garīgā slodze.

6. BEZ SPORTA AKTIVITĀTĒM NEVAR

Skolās ļoti aktuāls jautājums ir par sporta nodarbību apmeklējumu, jo arī pirmajās klasēs ir bērni ar hroniskām muguras problēmām, kuri nedrīkst piedalīties standarta sporta nodarbībās. Vecākiem tad vajadzētu jau laikus aiziet pie ārstējošā ārsta un dabūt zīmi sporta skolotājam, kur konkrēti norādīta problēma, kāpēc bērns nevar piedalīties sporta nodarbībā. Skaidrs, ka bērns nevar iztikt bez sportiskām aktivitātēm, tāpēc vecākiem ir jānoskaidro, vai bērnam nepieciešama koriģējošā vingrošana, stājas korekcija vai ārstnieciskā vingrošana fizioterapeita uzraudzībā.

Tajā pašā laikā ir bērni arī ar citām iedzimtām problēmām, piemēram, astmu, izteiktiem redzes traucējumiem, kad arī ir aizliegta skriešana un lēkāšana. Ir arī citas iekšķīgas saslimšanas, kad neiesaka sportot. Bet, ja sporta skolotājs šādu informāciju nesaņems, viņš liks bērnam darīt to pašu, ko pārējiem.

* Lai nebūtu savstarpēju pretenziju, rodiet iespēju aiziet pie ārsta un nodrošināties ar tādu zīmi. Tādā veidā jūs izvairīsieties no problēmām savam bērnam un konfliktsituācijas ar skolotājiem.

7. MAIŅAS APAVIEM JĀBŪT ĒRTIEM

Ļoti laba lieta, kas attiecas uz skolas bērniem, ir maiņas apavi. Sākoties slapjajai sezonai, vecākiem jāpadomā, lai šie maiņas apavi, kuros bērns pavadīs visu dienu, būtu ērti. Apavu kvalitātei ir liela nozīme.

* Svarīgi, lai tie nebūtu ar slīdīgu zoli, jo bērni, īpaši maziņie, ir ļoti aktīvi - viņi skrien, viņiem ir daudz enerģijas, bet skolā ir daudz trepju... Un kurpes ar gludām zolēm var paaugstināt bērnu traumatismu skolā.

8. PERSONISKĀ HIGIĒNA JĀIEMĀCA MĀJĀS

To, ka rokas ir jānomazgā gan pirms ēšanas, gan pēc tualetes apmeklējuma, vecākiem ir jāiemāca jau mājās. Tā nav skolas atbildība. Protams, jaunāko klašu audzinātājas, vedot bērnus pusdienās, paseko līdzi, lai skolēni nomazgātu rokas, bet vecākajās klasēs neviens tam līdzi īpaši neseko. Jo tā vienkārši ir higiēnas prasība, kas bērnam jāiemāca ģimenē.

Iespējams, izklausīsies banāli, bet ļoti daudzas infekcijas, kas parādās saaukstēšanās sezonā, izplatās tikai tāpēc, ka bērni skolā nereti gan ēd no vienas čipsu pakas, gan dzer no vienas pudeles. Pietiek, ka viens no viņiem ir saaukstējies, lai šī infekcija tādā veidā izplatītos tālāk. Izvairoties no šādas saskarsmes, iespējams samazināt saslimstību risku un biežumu - un tas attiecas ne tikai uz elpošanas ceļu saslimšanām, bet arī uz visām kuņģazarnu trakta infekcijām.

* Starp citu, tādā veidā pārnēsājas arī hepatīts A jeb dzeltenā kaite. Turklāt, ja bērns jau ir saņēmis šo vīrusu, bet dzeltes vēl nav, viņš, ēdot čipsus no vienas pakas ar draugiem, to nodod tālāk pārējiem. Tāpēc ar dzelteno kaiti pārsvarā arī slimo bērni.

9. UZMANĪBU - UTIS!

Bieži nākas dzirdēt, ka bērnudārzos un skolās izplatās utis. Jā, arī tā ir mūsdienu skolu problēma. Tāpēc vecākiem nevajadzētu paļauties tikai uz medicīnas māsas veiktajām apskatēm, jo nereti skolā medicīnas māsa ir tikai viena, un viņa katru dienu nevar izsekot visas klases. Bet jūs savam bērnam galvu varat paskatīties katru dienu. Un, kaut ko pamanot, uzreiz arī vēlams sākt ārstēt.

Kā var dabūt utis? Arī vienkārši sēžot vienā solā. Jo īpaši viegli tās dabū meitenes, kurām ir gari, skaisti mati. Tāpēc, lai mazinātu utu izplatību, meitenēm vēlams matus savākt vai nu bizītēs, vai kā citādi smuki sakārtot.

* Lai izvairītos no utīm, nevajadzētu lietot svešas ķemmes un arī savējo nebūtu ieteicams dot citiem.