Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: 5 mīti un patiesības par mazu bērnu uzturu

ĒD AR ACĪM. Mazs bērns vispirms ēd ar acīm, tāpēc ēdienam ir jābūt krāsainam, spilgtam, interesanti izkārtotam un pasniegtam, piemēram, uz tāda šķīvja, uz kura attēlots viņa mīļākās multfilmas varonis © Shutterstok

Vai bērns nepieciešamo kalciju var uzņemt tikai ar pienu? Vai viņš ikdienā drīkst ēst saldumus? Vai brokastu pārslas ir labākais, ko baudīt maltītē? Vai mazs bērns drīkst ēst marinētu un konservētu pārtiku?

Ar šiem un citiem strīdīgiem jautājumiem mazu bērnu vecāki saskaras ik dienu. Uztura speciāliste un kampaņas par mazu bērnu pareizu uzturu Mazais nav lielais eksperte Ksenija Andrijanova skaidro, kā ir patiesībā.

1. MĪTS: Bērna organismam nepieciešams baltais cukurs

PATIESĪBĀ gan pieaugušā, gan bērna organisms var iztikt bez šiem produktiem pilnībā, un veselībai tas nāks tikai par labu. Ogļhidrātus bērns var iegūt no citiem produktiem - maizes, putraimiem, augļiem un to sulām. Protams, ir izņēmuma gadījumi, piemēram, bērni sportisti, kuriem ir palielināta fiziskā slodze, un viņiem šokolāde var būt nepieciešama tūlītējai enerģijas atjaunošanai. Taču nekas no tā, kas satur mākslīgi pievienoto cukuru, nav domāts normālam ikdienas patēriņam.

2. MĪTS: brokastīs bērnam labs ir musli un brokastu pārslas

PATIESĪBĀ, iegādājoties musli vai brokastu pārslas, vajadzētu pievērst uzmanību cukura daudzumam tajos - tas var būt ārkārtīgi liels. Vislabāk izvēlēties klasiskos musli un pārslas bez piedevām (biezas cukura kārtas, šokolādes gabaliņiem, kaltētiem augļiem, jo tie arī satur ļoti daudz papildus pievienotā cukura). Klasiskos produktus var papildināt ar svaigiem augļiem, piemēram, zemenēm vai mellenēm.

3. MĪTS: vienīgais kalcija avots ir piens

Kaulu attīstībai ir nepieciešams uzņemt kalciju. Vecāki ir labi informēti, ka viens no kalciju saturošiem produktiem ir piens, bet, dodot to 1-3 gadus vecam bērnam, jāievēro mērenība - dienā ieteicams izdzert 250-500 ml piena.

PATIESĪBĀ govs piens nav vienīgais piena produkts, kuru mazais varētu lietot. Kalciju saturoši ir arī skābpiena produkti - biezpiens, bezpiedevu jogurts un kefīrs. Izcils kalcija avots ir arī siers. Tāpat ir arī speciāli piena dzērieni, kuri paredzēti mazuļiem pēc gada vecuma.

4. MĪTS: bērnam nedrīkst ļaut spēlēties ar produktiem, jo tas veicina necieņu pret ēdienu

PATIESĪBĀ bērnam vajag atļaut spēlēties ar produktiem, lai viņš iepazītu jaunas garšas caur rotaļu elementiem. Bērns vispirms ēd ar acīm, tāpēc rīvētu dārzeņu salāti, kas ir pastāvējuši eļļā, viņam nebūs pievilcīgi. Ēdienam ir jābūt krāsainam, spilgtam, interesanti izkārtotam un pasniegtam, piemēram, uz tāda šķīvja, uz kura attēlots viņa mīļākās multfilmas varonis, - tas veicinās bērna interesi par ēdienu. Ja bērns vēlas piedalīties gatavošanas procesā, noteikti jāļauj viņam pieskarties produktiem, sajust to tekstūras, garšas. Protams, neaizmirstot par to, ka viņam jāiemācās lietot arī darbarīki.

5. MĪTS: bērni nedrīkst ēst marinētu un konservētu pārtiku

Daudzi vecāki izvairās saviem bērniem dot marinētus un konservētus dārzeņus, uzskatot, ka bērnu gremošanas sistēma vēl nav nobriedusi, lai patērētu šādu pārtiku.

PATIESĪBĀ nelielos daudzumos marinēta un konservēta pārtika nenodarīs kaitējumu - bērns, sākot no aptuveni divu gadu vecuma, droši var apēst, piemēram, mazu, konservētu gurķīti. Taču marinēta un konservēta pārtika nekādā gadījumā nav pilnvērtīga alternatīva svaigai produkcijai. Tiklīdz produkts tiek marinēts vai konservēts, tam strauji zūd vitamīnu un minerālvielu daudzums.