Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: 10 produkti aknu attīrīšanai

© F64

Aknas ir organisma galvenā detoksikācijas jeb attīrīšanas laboratorija. Tajās notiek sarežģītākie vielmaiņas procesi, un tās neitralizē dažādas indes un toksiskus savienojumus, kas nonāk mūsu organismā.

Tajā brīdī, kad aknas ar indēm un toksiskiem savienojumiem vairs netiek galā, tām palielinās slodze, un tas var novest pie dažādu veidu vājuma un slimībām. Portāls takprosto.cc apkopojis Top 10 produktus, kas ir ne vien ļoti vērtīgi organisma vispārējai veselībai, bet arī gādā par aknu normālu darbību.

1. ĶIPLOKS. Ķiploks ir īsts brīnumlīdzeklis aknām. Tā sastāvā ir selēns un mikroelementi, kas aktīvi piedalās aknu attīrīšanā.

2. GREIPFRŪTS. Greipfrūts satur daudz antioksidantu un C vitamīna, kas rada labvēlīgus apstākļus dabiskam aknu pašattīrīšanās procesam. Pietiek ar glāzi greipfrūtu sulas dienā, lai tiktu saražots tik daudz fermentu, kas nepieciešami organisma detoksikācijai.

3. BIETES. Senie romieši bietes izmantoja kā afrodiziaku, un tas nav nekāds joks. Mūsdienu zinātne ir oficiāli apstiprinājusi, ka bietes satur lielu daudzumu bora - elementu, kas cilvēka organismā ir tieši atbildīgs par dzimumhormonu ražošanu. Un vēl bietes satur arī daudz organisko skābju, kas stimulē kuņģa sekrēciju un zarnu peristaltiku (kustību).

4. ZAĻĀ TĒJA. Zaļā tēja aknām palīdz ar tās sastāvā esošajiem katehīniem (īpaša flavonoīdu grupa, kas cīnās ar brīvo radikāļu izraisītajām sekām) - tā ne tikai mazina risku saslimt ar vēzi, bet arī attīra un atjauno organismu. Ne velti to iesaka arī dažādās diētās.

5. LAPU UN ZAĻIE DĀRZEŅI. Glāze svaigi spiestu zaļo dārzeņu sulas (kāposti, spināti, pētersīļi) attīra asinis un veicina enerģijas un spēka pieplūdumu. Šāds padzēriens arī neitralizē smago metālu savienojumus, kas, gadiem ejot, var uzkrāties aknās un bojāt aknu šūnas. Zaļumos esošās vielas regulē žults atplūšanu un kaitīgo vielu izvadīšanu no organisma.

6. AVOKADO. Šis eksotiskais auglis satur antioksidantus, kas pasargā organismu no toksīniem un vīrusiem un bloķē daudzu kancerogēno vielu darbību. Vienlaikus tas arī maigi attīra aknas no toksīniem un šlakvielām.

7. ĀBOLI. Ābolos ir ļoti daudz pektīnvielu, kam piemīt spēja attīrīt organismu, aizkavēt kaitīgo mikroorganismu attīstību zarnu traktā, normalizēt gremošanas procesu, veicināt holesterīna izvadīšanu no organisma, stiprināt imunitāti un - paildzināt jaunību. Ne velti angļiem ir teiciens: An apple a day keeps the doctor away (Apēd vienu ābolu dienā, un tev ārsts nebūs vajadzīgs).

8. OLĪVEĻĻA. Auksti spiesta nerafinēta augstākā labuma (extra virgin) olīveļļa ik dienu - visvienkāršākais risinājums, kā atbrīvoties no toksīniem un apgādāt organismu ar visām tam nepieciešamajām vērtīgajām vielām.

9. CITRONS UN LAIMS. Vēl viens vienkāršs veids, kā attīrīt aknas, - izdzert ik rītu glāzi ūdens, kam pievienota citronu sula. Šī recepte pildīs ne tikai aknu attīrīšanas funkciju, bet palīdzēs arī kuņģa un zarnu trakta veselīgākai darbībai.

10. KURKUMA. Kurkuma ir viena no efektīvākajām garšvielām, kas rūpējas gan par ādas jaunību un skaistumu, gan piepilda organismu ar vitamīniem, minerālvielām un aminoskābēm, gan attīra aknas. Tiek uzskatīts, ka kurkumas sastāvā esošie aktīvie komponenti ir spējīgi nogalināt arī vēža šūnas.