Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Padomi sirds veselībai un labsajūtai vasarā

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ne vienam vien cilvēkam vasaras tveice nāk kā smaga nasta, jo līdz ar karstumu rodas nespēks un vispārēji slikta pašsajūta, ko izraisa sirds pārslodze. Diemžēl ar šādām sirds problēmām saskaras daudzi iedzīvotāji. Padomus, kā vasarā parūpēties par sirds veselību un savu labsajūtu, sniedz farmaceita asistente Alise Ozola.

Izvairīšanās no pārlieku ilga laika pavadīšanas karstumā

Karstā laikā organismam nepieciešams atvēsināties, un viens no orgāniem, kas uzcītīgi veic šo funkciju, ir sirds. Tā ar paātrinātas darbības palīdzību palielina organisma slodzi, veicinot svīšanu. Šis process savukārt atvēsina ķermeni. Tāpēc vasaras sezonā biežāk parādās sūdzības par sliktu pašsajūtu saistībā ar sirds pārslodzi.

Lai novērstu dažādas sirdsdarbības problēmas, ļoti svarīgi ir neļaut organismam pārkarst. Tāpēc saulainās un karstās vasaras dienās daudz vairāk nepieciešams sekot līdzi pulksteņlaikiem - izvairīties no aktīvām darbībām dienas karstākajā posmā no plkst.12.00 līdz 15.00. Šajā laikā atrodoties ārā, ieteicams uzturēties ēnā. Tāpat, lai izvairītos no pārkaršanas, noteikti jāizmanto galvassega. Būtiska ir arī šķidruma uzņemšana - vismaz divi litri dienā. Vecāka gadagājuma cilvēkiem ieteicams lietot arī sirdi stiprinošus līdzekļus un vitamīnu kompleksus, kas ar dabīgu minerālvielu palīdzību stiprina sirdi un asinsvadu sieniņas un palīdz saglabāt saglabāt optimālu asinsspiedienu.

Slodzes ierobežošana

Pārkaršanu un sirds pārslodzi lielā mērā ietekmē fiziskās aktivitātes. Būtiski atcerēties, ka nespēks no karstuma var iestāties ļoti strauji. Ja vien iespējams, jāsamazina fiziskās aktivitātes dienas karstākajā posmā vai jāmeklē ēna attiecīgā darba veikšanai. Savukārt, ja tas nav iespējams, jācenšas ik pa laikam ieturēt pauzi, lai atvēsinātos. Labi, ja fiziski smags darbs netiek darīts vienatnē - gadījumā, ka pēkšņi uznāk nespēks, ir kāds, kurš var palīdzēt.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā