Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

5 PADOMI, kā saulē saglabāt skaistus matus

© F64

Lai vasaras spēcīgā saule, vējš un sāļais jūras ūdens nekaitētu matu skaistumam, lai tie nezaudētu krāsu, nekļūtu sausi un nespodri, tiem nepieciešamas īpašas rūpes.

Ne tikai matu krāsošana, taisnošana un veidošana var bojāt matu struktūru, padarot tos sausus un nespodrus. Matiem nepatīk arī dedzinošā saule un jūras sāls. Kā vasaras sezonā saglabāt veselus, mirdzošus un dzīvīgus matus, stāsta zīmola Dove matu kopšanas produktu kategorijas vadītāja Marita Soha.

1. NEĶEMMĒJIET SLAPJUS/MITRUS MATUS. Slapju un mitru matu ķemmēšana tos traumē. Tomēr, ja no tā nav iespējams izvairīties, tad labāk priekšroku dodiet platai matu sukai, nevis ķemmei. Jo mazāk asu sariņu, jo mazāki bojājumi gan matiem, gan galvas ādai.

2. VALKĀJIET CEPURI. Baudot karstos saules starus vai pludmales priekus, nereti piemirstas, ka tie var negatīvi ietekmēt matu veselību. Tādēļ, dodoties pie dabas, paņemiet līdzi stilīgu platmali vai lakatu, ar ko apsegt matus, lai saules stari netraumētu ne tikai matus un galvas ādu, padarot to sausu, bet arī acis un sejas ādu.

3. LIETOJIET MATU EĻĻU UN MASKU. Matu eļļa palīdz atjaunot to veselīgu izskatu, kā arī piešķir matiem spīdumu un padara tos mīkstākus, gludākus un līdz ar to arī vieglāk ieveidojamus. Eļļa ap matu izveido aizsargslāni, un tie kļūst izturīgāki pret karstumu. Matu eļļu ieteicams lietot pēc katras to mazgāšanas reizes, it īpaši matu galos. Papildus regulārai matu mazgāšanai un eļļas lietošanai reizi nedēļā būtu ieteicams lietot matu masku. Vasaras karstums un saule mēdz padarīt matus sausus, bet maska piešķir tiem mīkstumu, kuplumu un palīdz atjaunot matu dabisko mitruma līmeni.

4. UZŅEMIET OMEGA 3 TAUKSKĀBES. Pievērsiet uzmanību, lai ēdienkartē būtu pietiekami daudz kalcija un magnija, kas nepieciešami veselīgiem, dzīvīgiem un spīdīgiem matiem. Produkti, kas satur Omega 3 taukskābes, piemēram, lasis un spināti, padara matus stiprākus un spīdīgākus, bet galvas ādu veselīgāku. Par labu matu veselībai nāks, ja ēdienkartē būs iekļauts piens, olas, avokado, kā arī oranžie augļi un dārzeņi.

5. DZERIET ŪDENI. Noteikti atcerieties dzert pietiekami daudz ūdens katru dienu, jo arī matiem, tāpat kā ķermenim, tas ir nepieciešams. Ūdens no ķermeņa izdala toksīnus un veicina ātrāku matu augšanu, padarot tos stiprākus.

MATIEM

AR ZĪDA PROTEĪNIEM. Biosilk atjaunojošs šampūns Summer Therapy Silk Bath sausiem un bojātiem matiem sola atdzīvināt matus un padarīt matu krāsu mirdzošāku. Aktīvā sastāvdaļa - zīda proteīni (167 ml/9,89 eiro)

MAIGI ROZĀ KRĀSĀ. Somijas zīmola Dermosil vasaras jaunums ir neizskalojamais (leaveinspray) izsmidzināmais kondicionieris Sport & Beach, kura sastāvā ir aizsargviela pret UV starojumu; piemērots visiem matu tipiem; gan mitriem, gan sausiem matiem (150 ml/6,70 eiro)

AR KOKOSRIEKSTU EĻĻU. The Body Shop koksriekstu eļļa matiem Rainforest ir ideāli piemērota sausiem, vājiem, bojātiem un saulē nogurdinātiem matiem: sasildiet nedaudz eļļas plaukstās un iemasējiet mitros matos, īpaši galiņos, paturiet 15 minūšu un tad izmazgājiet; var arī izmantot kā matu masku uz nakti - tie atkal atgūs spīdumu un kļūs veselīgi stipri (200 ml/10,10 eiro)

AR VITAMĪNU E. Wella Professionals šampūns matiem un ķermenim (Sun Hair and Body Shampoo) aizsargā no saules negatīvās ietekmes, nodrošina arī galvas ādas mitrināšanu. Aktīvās sastāvdaļas: vitamīns E un alantoīns (11,75 eiro)

AR PROVITAMĪNU B5. Keune Sun Shampoo saulē nogurdinātiem matiem ar minerālvielu kompleksu, provitamīnu B5 un pret hlora kompleksu; novērš saules, hlora un sāļā ūdens izraisītos bojājumus, vienlaikus mitrinot ādu un matus (250 ml/9,10 eiro)

AR LINSĒKLU EĻĻU. Echosline Sun Hair Care aizsargājoša eļļa matiem, kas pasargā tos no izžūšanas saules iedarbības rezultātā; saudzīgi mīkstina matus, padarot tos viegli izķemmējamus. Sastāvā: argāna un linsēklu eļļa, zīda proteīni, UV filtri (115 ml/12 eiro)

AR MAKADAMIJAS RIEKSTU EĻĻU. Itālijas zīmola Lisap matu un ķermeņa šampūns Hair&Body After Sun Shampoo ar makadamijas riekstu un avokado eļļu, saulespuķu sēklu ekstraktu saudzīgi attīra matus un ādu no sāls un hlora paliekām, saglabā matu krāsu un spīdumu (250 ml/9,20 eiro)

PĒC SAUĻOŠANĀS aizsardzības krēms Davines SU Protective Moisturizing Sun Cream (Itālija) - (125 ml/~ 20 eiro)

AR BAOBABA LAPU EKSTRAKTU. Zīmols Oriflame vasarai piedāvā HairX aizsargājošu šampūnu un kondicionieri krāsotiem matiem. To sastāvā ir baobaba lapu ekstrakts, kas maigi attīra matus, aizsargājot matu krāsu no izbalēšanas. Pietiekami saudzīgs ikdienas lietošanai (200 ml/2,99 eiro katrs)