Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Caurspīdīgas kapes zobu taisnošanai

© Publicitātes foto

Šķībi zobi var šķist dzīves sīkums vai īsta traģēdija atkarībā no paša cilvēka attieksmes. Bet nav jau runa tikai par kosmētisku defektu vien. «Statistika liecina, ka aptuveni 80 procentiem cilvēku ir sakodiena problēmas un ne vienmēr tās ir acīmredzamas,» stāsta ārsts Māris Belte, SIA EkoMed valdes priekšsēdētājs. «Tikai aptuveni trešā daļa no šiem cilvēkiem apzinās sakodiena problēmas, un vēl mazāk ir to, kuri dodas pie speciālistiem, lai tās risinātu.»

Kas var notikt, ja nepareizam sakodienam nepievērš uzmanību?

Tā kā atsevišķiem zobiem jāiztur palielināta slodze, emalja nodilst ātrāk un palielinās zobu jutīgums, cilvēks ātrāk zaudē savus zobus, tiek traucēta dikcija, var attīstīties periodontīts - zoba saknes un apkārtējo audu iekaisums, dažādas smaganu problēmas. Traucēta tiek arī košļāšanas un rīšanas funkcija, kas var novest pie kuņģa un zarnu trakta problēmām. Nepareizs sakodiens ietekmē žokļu muskulatūras noslodzi, var attīstīties žokļu muskuļu saspringums - temporamandibulārā disfunkcija, kas nes sev līdzi arī galvassāpes, migrēnu, stājas problēmas. Nepareizs sakodiens turklāt veicina grumbu veidošanos, īpaši mutes un deguna apvidū.

Visiem zināmais risinājums šādos gadījumos ir breketes. Daļai cilvēku tās liekas nepieņemamas. Pagaidām Latvijā ļoti maz dzirdēts par citu metodi - sakodiena korekciju ar caurspīdīgām kapēm. Kāda ir pieredze citur pasaulē?

ASV statistika rāda, ka 70% gadījumu sakodienu koriģē tieši ar šādām ortodontiskām kapēm, ko sauc arī par elaineriem. Pirmā pasaulē bija Invisalign tehnoloģija, kas ir pazīstama jau vairāk nekā 10 gadus. Eiropā šī metode ir salīdzinošs jaunums, un Latvijā to pagaidām izmanto labi ja vienā procentā gadījumu. Tagad pie mums pieejamas 3D Smile kapes no Vācijas. Salīdzinot ar breketēm, kas ir sakodiena korekcijas standarts, kapes ir jaunāks un modernāks risinājums. Tiesa, pagājušā gadsimta 50.-60. gados, izmantojot roku darbu, tika veidots kaut kas līdzīgs, bet metode bija darbietilpīga un neprecīza, tāpēc virsroku guva breketes. Mūsdienās, kad ar moderniem 3D printeriem kapes var izprintēt ļoti precīzi un tāpat arī ļoti precīzi modelēt visus ārstniecības posmus ar datorprogrammu, kapes kļūst populāras. Nozares profesionāļi Amerikā sākumā pret jaunievedumu izturējās piesardzīgi, taču arvien biežāk šīs kapes pieprasīja pacienti, kuri nevēlējās nēsāt breketes. Ortodonti sāka likt kapes un sev par pārsteigumu atklāja, ka tā ir ļoti laba metode, kam salīdzinājumā ar breketēm ir virkne priekšrocību. Šo metodi var izmantot arī vispārējas prakses zobārsts, kurš to apguvis, nav obligāti jābūt sertificētam ortodontam.

Kādas ir priekšrocības ārstēšanai ar kapēm?

Tās labi atspoguļo, piemēram, ASV veiktais pētījums, kurā analizēta 300 pacientu pieredze.

Sakodiena korekcijai ar kapēm pacientam vidēji bija vajadzīgas 8 vizītes pie ārsta, ik reizi pavadot zobārsta krēslā 10 minūtes, bet ar breketēm - 20 vizītes, kas vidēji prasīja 50 minūšu katra. Breketes reizēm jānēsā trīs vai četrus gadus, bet ar kapēm parasti problēmu atrisina divos gados, iespējami arī īsāki kursi. Vidēji ārstēšana ar breketēm ir par 5,5 mēnešiem ilgāka nekā ar kapēm. Liekot breketes, ir grūtāk izmērīt spēku, ar kādu tās iedarbojas uz zobiem, līdz ar to nepieciešamas biežākas vizītes, lai to varētu kontrolēt un regulēt. Ja spēks ir par mazu, zobu pārvirze vajadzīgajā virzienā notiek pārāk lēni. Ātrums mazinās arī tad, ja spēks ir par lielu, jo tiek nospiesti asinsvadi un nepienāk pietiekami daudz osteoklastu - šūnu, kas piedalās kaulaudu noārdīšanā un vajadzīgas resorbcijas procesam, kas ir būtisks, lai zobi pārbīdītos vēlamajā pozīcijā. Pieaug arī komplikāciju risks, var būt zoba saknes resorbcija, kaulaudu nekroze. Zinot plastikāta pretestību, no kura tiek gatavotas kapes, ar datoru var ļoti precīzi modulēt šo spēku un panākt optimālo.

Un kā ir tīri subjektīvi, no pacienta sajūtu, ērtību un izskata viedokļa?

Kapes ir caurspīdīgas un nemanāmas apkārtējiem. Vajadzība pēc sakodiena korekcijas ir ne tikai pusaudžiem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem labākajos gados, un ir pilnīgi saprotams, ka solīds uzņēmējs vai bankas darbinieks nespēj sevi iedomāties ar breketēm uz zobiem. Sākot nēsāt kapes, nav jāpiedzīvo tik lielas sāpes, kā tas ir brekešu gadījumā. Sāpju sajūta ir subjektīva, tāpēc pacientus lūdz izteikt sāpju stiprumu10 ballu sistēmā: nulle nozīmē, ka sāpju nav, desmit - ka tās ir neciešami stipras. Brekešu valkāšanas sākumā sāpes sasniedz pat sešas balles, un ir jālieto pretsāpju līdzekļi. Tiem, kuri izvēlas kapes, sāpju līmenis pirmajā dienā var būt nedaudz virs trim ballēm un mazinās ātrāk nekā brekešu valkātājiem. Lietojot breketes, jāatturas no ēdieniem un dzērieniem, kas paaugstina kariesa risku, iekrāso zobus, var iestrēgt šajās ierīcēs vai veicināt to atlīmēšanos. Tie, kuri valkā kapes, var ēst visu. Tās jānēsā 22 stundas diennaktī un jāizņem ēšanas un zobu tīrīšanas laikā. Kapes arī palīdz saglabāt labāku zobu un smaganu veselību nekā breketes. Kariess baltā plankuma stadijā pēc brekešu noņemšanas ir gandrīz visiem, neraugoties uz speciālo kopšanu. Nereti ir gadījumi, kad pacients lūdz noņemt breketes, lai varētu brīvi smaidīt fotografējoties, piemēram, savās kāzās, un pēc tam nākas breketes uzlikt atkārtoti, ko daudzi tā arī neizdara. Kapes šādā situācijā netraucē, bet, ja rodas bažas, tās var uz brīdi arī izņemt.

Kā tiek gatavotas un uzliktas 3D Smile kapes?

Sakodiena labošanu ar kapēm var uztvert kā personalizētu ārstēšanu, tās gatavo katram pacientam individuāli, ar augstu precizitāti. Vispirms jāuzņem ortopantomogramma, lai redzētu, kur ir implanti un tilti, saprastu, kāds ir zobu sakņu novietojums u.c. Jāuzņem arī zobu fotogrāfijas. Notiek skenēšana ar 3D skeneri, noņem sakodiena nospiedumu, sastāda ārstēšanas plānu, ko apstiprina ārsts. Ar 3D printeri gatavo veiduļus, kas atveido zobu paredzamo stāvokli katrā ārstēšanas posmā. Viens posms ir divas nedēļas, un katram nākamajam posmam tiek izprintēta nākamā kape. Katrā posmā zobi tiek pabīdīti vēlamajā virzienā par 0,2-0,3 mm. Kapes aptver zobus, nodrošinot to pakāpenisku pārvietošanos nepieciešamajos virzienos. Šim nolūkam uz zoba tiek uzplombēti maziņi izcilnīši - «atslēdziņas», un attiecīgi uz kapes pretī ir iedobīte. Kapes gatavotas no medicīniski sertificēta, hipoalerģiska materiāla, kas ir stingrs un elastīgs, kā arī viegli kopjams - mazgājams siltā ūdenī.

Cik ilgs laiks vajadzīgs, lai sasniegtu vēlamo rezultātu?

Kursa ilgums atkarīgs no tā, cik liela korekcija nepieciešama. Standarts ir divu gadu kurss, bet reizēm vajadzīgs tikai īsais kurss, kas sastāv no 12 posmiem, vai superīsais kurss, kurā ir pieci posmi, piemēram, lai sagatavotu vietu implantam. Uz kontroli pie zobārsta jāiet reizi divos mēnešos.

Kas tiek darīts, ja sakodiena korekcija nenotiek pēc plāna, un cik bieži tā gadās?

Mazāk nekā vienā procentā gadījumu vērojamas kaut kādas īpatnības, kuru dēļ ārstēšanas plānu nākas koriģēt. Tas ir iespējams jebkurā posmā.

Kas jādara pašam pacientam, lai ārstēšana būtu sekmīga?

Svarīga ir pacienta disciplīna. Ja kapes kārtīgi nenēsā, tās vairs nepieguļ zobiem un ir jāatgriežas pie iepriekšējā ārstēšanas posma. Norādītajā laikā kape jānomaina pret nākamo. Tās visas jāsaglabā.

Pēc ārstēšanas kursa ar kapēm, tāpat kā pēc brekešu lietošanas, var būt jānēsā noturoša aparatūra jeb reteiners vai reteinējošā kape, ko ieliek tikai uz nakti. Ja problēma sāk atgriezties, reti kurš vēlas atkal nēsāt breketes, bet, ja lietotas kapes un ir saglabājies kapju komplekts, ārsts var izvērtēt, kurā posmā situācija atgriezusies, un izvēlēties tai atbilstošo kapi.

Konsultācijas par 3D Smile kapēm un zobārstniecības klīnikām, kas piedāvā šo metodi, sniedz SIA EkoMed pa tālruni: 26447735

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA EkoMed