Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Govs piens teliņiem, mātes piens – mazuļiem

© Ilustratīva bilde

Ja mazs bērns ikdienā neuzņem visas viņam nepieciešamās uzturvielas, tas var radīt nopietnus veselības riskus nākotnē – aptaukošanos, alerģijas, zobu slimības, gastroenteroloģiskās kaites.

Lai mazs bērns ar ikdienas uzturu uzņemtu visas viņam nepieciešamās uzturvielas, arī pēc viena gada vecuma viņam nepieciešams izdzert aptuveni 500 mililitru mātes piena. Realitātē mammas šajā vecumā visbiežāk jau ir pārtraukušas mazos barot ar krūti. Tāpēc veselīgs palīgs mazulim nepieciešamo uzturvielu nodrošināšanā ir speciālie piena dzērieni, kas paredzēti bērniem no viena līdz trīs gadu vecumam, uzskata pediatre Anna Birka. Viņa skaidro, ka maza bērna kuņģis ir piecas reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks: aprēķināts, ka uz vienu ķermeņa kilogramu bērnam nepieciešams 5,5 reizes vairāk dzelzs, 4 reizes vairāk kalcija, 3 reizes vairāk svarīgo taukskābju un 7 reizes vairāk vitamīna D. «Protams, ir arī uzturvielu grupas, ko vajadzētu īpaši pieskatīt, lai netiktu uzņemtas par daudz. Piemēram, olbaltumvielas, piesātinātie tauki, sāls un cukurs, ar ko visbiežāk, starp citu, grēko arī paši pieaugušie,» stāsta pieredzējusī pediatre. Viņa atgādina: ja uzturā lieto pārāk lielu daudzumu olbaltumvielu, tas var paaugstināt aptaukošanās risku, pārāk daudz sāls var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos, pārāk daudz piesātināto tauku var izraisīt sirds slimības, bet pārāk liels uzņemtā cukura daudzums ietekmē zobu veselību un palielina aptaukošanās risku.

«Pēdējā laikā sabiedrībā arvien vairāk diskutē par govs piena patieso ietekmi uz cilvēka veselību. Man tuvs ir amerikāņu uzskats, ka katram zīdītājam visveselīgākais ir savas sugas piens, kas nozīmē, ka govs piens paredzēts teliņiem, mātes piens - mazuļiem,» stāsta Anna Birka, uzsverot, ka mātes piens nenoliedzami ir vislabākais uzturs mazulim, jo tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas. «Tas satur garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes, kas palīdz smadzeņu un redzes attīstībā, kā arī nukleotīdus un oligosaharīdus, kas palīdz dabiski stiprināt bērnu imūnsistēmu.»

Bet ko darīt tad, ja māmiņai kādu iemeslu pēc pašai savs piens neveidojas vai organisms to priekšlaikus pārtrauc ražot? Vai arī māmiņai jāatgriežas darbā vai mācībās? Tad pediatre savām pacientēm iesaka bērniem uzturā dot speciālos piena maisījumus jeb, kā tos sauc ražotāji - speciālos piena dzērienus, kas radīti īpaši bērniem no viena gada vecuma. «Atšķirībā no govs piena tie satur bērna vecumam atbilstošas olbaltumvielas, kā arī nodrošina strauji augošo organismu ar citām svarīgākajām uzturvielām. Tie bagātināti ar klīniski pārbaudītu galakto un fruktooligosaharīdu kompleksu, dzelzi un vitamīnu D. Tie satur arī vitamīnus A un C, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību.»

PĒTĪJUMI

• Tā kā bērnu aptaukošanās ir aktuāla problēma daudzās pasaules valstīs un pārāk liels uzņemto olbaltumvielu daudzums var būtiski ietekmēt aptaukošanās risku, Francijā 2013. gadā tika veikts pētījums, kura mērķis bija noskaidrot govs piena un specializētā piena dzēriena ietekmi uz uzņemto olbaltumvielu daudzumu. Pētījumā piedalījās 118 bērni no 1 līdz 2 gadu vecumam, un tajā atklājās, ka bērni, kuri lietoja govs pienu, uzņēma 45% olbaltumvielu, bet tie, kuri pētījuma ietvaros lietoja specializēto piena dzērienu, saņēma tikai 27% olbaltumvielu.

• Vairāku pētījumu rezultāti atklāj, ka daudzās attīstītajās Eiropas valstīs bērni vecumā no viena līdz četriem gadiem par maz uzņem dzelzi.

Jau 2009. gadā Austrālijas zinātnieku veiktais pētījums atklāja, ka šīs problēmas risināšanā var palīdzēt specializētie piena dzērieni.

• Amerikas Medicīnas institūta 2010. gadā publicētajā apskatā par kalcija un vitamīna D nozīmi norādīts, ka bērnam ir jāuzņem vairāk vitamīna D nekā pieaugušajam. Tas skaidrojams ar aktīvu bērna skeleta veidošanos un augšanu. Protams, vislabāk to uzņemt, uzturoties svaigā gaisā, jo vitamīns D ir vienīgais, kuru saules gaismas ietekmē organisms pats spēj sintezēt. Taču, tā kā bērniem nepieciešams uzņemt septiņas reizes vairāk vitamīna D nekā pieaugušajiem, to ieteicams uzņemt arī ar specializētajiem piena dzērieniem.