Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

NODERĪGI: Ko darīt, ja Jāņos gadās pārēsties?

© F64

Svinīgais Jāņu cienasts vienmēr ir tik vilinošs, un tu ik reizi apēd veselu ķimeņu siera rituli, 3 šašlika porcijas, vecmāmiņas svaigi cepto rabarberu plātsmaizi un vismaz duci speķa pīrādziņu? Visticamāk, ka pēc tik daudz apēstā juties pārēdies - par to var liecināt dažādi nepatīkami blakusefekti, sākot no smaguma sajūtas vēderā un tā pūšanos līdz grēmām un nopietnākiem gremošanas traucējumiem. Vienīgais veids, kā tikt pāri pārēšanās sajūtai, ir laiks, tomēr ir arī daži vienkārši līdzekļi, kas var palīdzēt mazināt diskomforta sajūtu - plašāk par tiem stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Fermenti profilaksei

Pārēšanās sekas ir tik neērtas, ka dažkārt apgalvojam, ka pēc svētkiem nekad vairs neēdīsim. Tas, protams, nav iespējams, tomēr no atkārtotas pārēšanās izvairīties var. Centies nebadoties visu dienu līdz svētku maltītei - tas pasargās no vēlmes apēst visu un uzreiz. Bet gadījumā, ja tomēr tā ir tava vienīgā ēdienreize dienā, svētku cienasta laikā vari lietot gremošanas fermentu preparātus, kas apēsto maltīti palīdzēs ātrāk pārstrādāt.

Mierīgas pastaigas un ūdens

Kad ir apēsts pārāk daudz, pirmā vēlme parasti ir iet apgulties. Taču tieši gulēšana var palielināt diskomforta sajūtu vēderā un, iespējams, veicināt skābes atteci vai grēmas simptomus. Tā vietā, lai gulšņātu uz dīvāna, paliec stāvus vai dodies mierīgā pastaigā, izvairoties no enerģiskiem fiziskajiem treniņiem. Atlikušo dienu dzer daudz ūdens un izvēlies vieglas maltītes ar zemu tauku saturu.

Antacīdi pret skābuma sajūtu

Ja tomēr pārēšanās rezultātā radītais diskomforts organismam ir pārāk liels, izvēlies kādu no aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu līdzekļiem, kas satur antacīdus - vielas, kas ar sāļu kombināciju neitralizē kuņģa skābes. Lietojot antacīdus, vienmēr seko līdz tam, kas teikts lietošanas instrukcijā, un neizmanto to vairāk par ieteicamo devu, jo nepareiza antacīdu lietošana var izraisīt nepatīkamus gremošanas traucējumus.

Dabīgi preparāti - tējas

Gadījumā, ja medikamenti nav pa rokai, bet pārēšanās sajūta neliek mieru, lieti noderēs arī dabīgas zāļu tējas. Piemēram, piparmētru un fenheļu tēja labi palīdz pret sāpēm vēderā un uzpūšanos, kuras izraisījusi pārlieku liela ēšana, bet kumelīšu tēja nomierinās organismu laikā, kamēr kuņģis cīnīsies ar liela pārtikas daudzuma sagremošanu.