Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Premjeru mulsina, ka mediķi tikai prasa naudu un noliedz reformu nepieciešamību

© F64

Risinot veselības aprūpes jautājumus, nav tik svarīgi, vai esmu "uz viena viļņa" ar veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), bet gan, vai ministrs ir "uz viena viļņa" ar mani, šorīt LTV "Rīta panorāmā" uzsvēra premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers uzsvēra, ka nesenā mediķu arodbiedrības protesta akcija, kuru gan aizēnojuši sarkanie karodziņi un bezmaksas alus dalīšana, nemainīs viņa skatījumu par to, kā risināmas problēmas veselības aprūpē, proti, vispirms jāsaprot veicamās reformas un tikai pēc tam varot domāt par papildus naudas iepludināšanu.

Ar dažādām mediķu organizācijām esam detalizēti runājuši, situācija ir gana skaidra, lai ķertos pie darba, sacīja Kučinskis un uzsvēra - vispirms jābūt reformām, bet tad tiks skatītas naudas lietas.

Kučinski mulsinot, ka mediķu arodbiedrība tikai prasot naudu un noliedz reformu nepieciešamību. Pēc politiķa vārdiem, arodbiedrības vadītājam Valdim Kerim gan vajadzētu zināt, kur valstī rodas nauda un kādas ir budžeta iespējas.

Arodbiedrību sapulce nemainīs manu nostāju, atkārtoti uzsvēra Kučinskis, sakot, ka tagad viņš varētu vien dot tukšus solījumus.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partijas sola izvērtēt arodbiedrību prasības, tomēr politiķi ir skeptiski par lielāku papildu finansējuma piešķiršanu. Kučinskis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka valdība un Saeima izskatīs arodbiedrību prasības. Ja ir runa tikai par naudu, tad var atgriezties pie iepriekšējās polemikas, norādīja premjers, atgādinot par plānotajiem papildu 35 miljoniem eiro veselības aprūpes nozarei. Viņš arī piebilda, ka nedz Saeima, nedz valdība "naudu nezīmē".

Viņš uzsvēra, ka šogad norisinājās ļoti detalizētas sarunas ar veselības aprūpes nozares pārstāvjiem. "Es domāju, ka mēs esam arī sapratušies, kas ir jāizdara un kādam jābūt darba grafikam, lai mēs nonāktu pie risinājuma," pauda Kučinskis. Viņš piebilda - nevar būt tā, ka cilvēkiem nav skaidri spēles noteikumi par to, kādus veselības aprūpes pakalpojumus valsts apmaksā un kādus - neapmaksā.

Arī "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pauda, ka prasības tiks izvērtētas, tomēr koalīcija uzskata, ka par papildu līdzekļiem var diskutēt tikai tad, ja būs reformas. Ja cilvēki iziet ielās, tad tas ir ļoti nopietns signāls jebkuram politiķim, tomēr priekšlikumi par finansējumu tiks vērtēti ļoti uzmanīgi, rezumēja politiķe.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš piekrita, ka finansējuma piešķiršana jāskata kopsakarā ar reformām.

Kā ziņots, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) no Saeimas un valdības gaidīs reakciju uz svētdien tautas sapulcē pārrunātajiem problēmjautājumiem, kā arī atbildi uz prasībām saistībā ar situāciju veselības aprūpē un izglītības un zinātnes nozarē, kas rakstiski tiks iesniegtas nākamnedēļ.

Svētdien uz LBAS rīkoto tautas sapulci "Par cienīgu darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā" bija ieradušies aptuveni 3000 cilvēku, liecina Valsts policijas aplēses.

Kā iepriekš norādīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, arodbiedrība cer, ka tautas sapulce politiķus neatstās vienaldzīgus un veselības aprūpes finansējums vēl tiks pārskatīts. Tomēr pretējā gadījumā mediķu arodbiedrība varētu arī lemt par neuzticības izteikšanu premjerministram.