Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Mediķu arodbiedrība pieprasīs veselības aprūpes finansējuma palielināšanu

© F64

atvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ārkārtas valdes sēdē šodien pieņēma lēmumu valdībai izvirzīt kompromisa variantu par finansējuma palielināšanu veselības nozarei. Kompromisa variants paredz, ka nozares finansējums nākamgad sasniedz 3,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2018.gadā - 3,5% no IKP.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šis ir kompromisa variants, jo iepriekšējais variants, kas 10.martā tika apstiprināts Veselības aprūpes nozares apakšnozares sēdē, paredzēja, ka 2018.gadā finansējumam veselības aprūpei vajadzētu būt 4,3% no IKP. Kā jau iepriekš norādīja LVSADA, šogad finansējums veselība aprūpei ir 3% no IKP.

Par šādu variantu parakstījušās arī vairākas citas nozares nevalstiskās organizācijas, piemēram, Latvijas ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība, Latvijas Neatliekamās medicīnas asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība, kā arī par šo priekšlikumu grasās parakstīties arī abas ģimenes ārstu organizācijas. Arodbiedrība plāno minēto priekšlikumu iesniegt Ministru kabinetā pirms rīt gaidāmās valdības sēdes.

Keris piebilda, ka arodbiedrība vēlas, lai šāds finansējuma apmērs veselības aprūpei tiktu paredzēts valdības rīcības plānā. Savukārt, ja valdība neredzēs iespēju palielināt finansējumu veselības aprūpes jomai, aktualizēsies jautājums par neuzticības izteikšanu premjeram Mārim Kučinskim (ZZS).

Jau ziņots, ka veselības aprūpes nozare joprojām neatbalsta valdības rīcības plānu, un, ja netiks rasts kompromiss, varētu tikt izteikta neuzticība premjerministram.

Pagājušajā piektdienā, Kučinskim tiekoties ar nozares arodbiedrībām, tika izskatīti priekšlikumi valdības rīcības plānam, tomēr, neskatoties uz to, ka nozare paudusi atbalstu plānā iekļautajām rīcībām, tajā joprojām nav iekļauts punkts par finansējuma pieaugumu nozarei.

Kučinskis pēc sēdes žurnālistiem sacīja, ka puses sēdes laikā vienojušās par to, ka rīcības plānā minētie punkti ir visām grupām pieņemami un jāķeras pie to izpildes.

Tomēr, "ņemot vērā, ka arodbiedrība prasa ierakstīt konkrētus miljonus iekšā, lai piekristu šai darbībai, tad kopējā vienošanās ar nozari ir tāda, ka tiek formulēts viens punkts par attiecīgo budžeta finansējumu, kas arī tad paliks nesaskaņots ar arodbiedrību", pauda premjerministrs.