Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Eksperti: Meldonija ietekmei uz sportistu sniegumu ir maz pierādījumu

© F64

Ir maz pierādījumu tam, ka Latvijā ražotā ārstnieciskā preparāta "Mildronāts" sastāvā esošais meldonijs veicina sportistu sniegumu, norādījuši laikraksta "USA Today" aptaujātie eksperti.

Antidopinga eksperts un Aizliegto vielu kontroles grupas zinātniskais vadītājs Dons Keitlins skaidroja, ka meldonija ietekmei uz sportistu sniegumu vispār nav pierādījumu. "Tas nenozīmē, ka meldonijs sportistu spējas nepalielina. Vienkārši nav pētījumu, kas to varētu pierādīt," norādīja Keitlins. Viņaprāt, pētījumu trūkums arī liek jautāt, vai Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) rīkojusies atbilstoši pašu nospraustajiem kritērijiem.

"Viņiem ir jāmēģina parādīt to, ka viela uzlabo sportistu sniegumu, bet, iekļaujot to aizliegto vielu sarakstā, viņi jau ir pateikuši, ka tā uzlabo sniegumu, un tādēļ cilvēki to lietos. Tam ir noteikta iedarbība, bet ir grūti to saistīt ar snieguma uzlabošanu. Esmu mēģinājis un mēģinājis saprast, kādēļ tik daudz sportistu to lieto," stāstīja zinātnieks.

Arī Kanādiešu Sporta ētikas centra medicīniskais un zinātniskais padomnieks Endrjū Paips norādījis, ka angliski ir pieejams ļoti maz materiālu par meldoniju. Paips gan atbalsta meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā.

Arī citi laikraksta intervētie eksperti atzīst, ka trūkst pētījumu par to, kā tieši meldonijs ietekmē sportistu sniegumu. Pierādījumu iegūšana Antidopinga aģentūrai varētu būt grūts uzdevums, jo tas būtu dārgi. Tajā pašā laikā WADA saskartos arī ar ētiskām problēmām, domājot par to, cik lielos daudzumos meldoniju var dot sportistiem, kuri piedalās pētījumā.

Meldonijs aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1.janvārī. WADA norādīja, ka šāds lēmums pieņemts pēc vispusīgām un uzticamām pārbaudēm. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta daudziem augstākā līmeņa sportistiem, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai no Krievijas.

Kā ziņots, "Mildronāta" izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš vēlas rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.