Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Lūdz ievērot piesardzību iegādājoties zāles internetā

© SCANPIX

Veselības inspekcija aicina ievērot piesardzību, iegādājoties zāles tīmekļa vietnēs. Zāļu iegāde nelicencētās tiešsaistes aptiekās, interneta portālos vai no privātiem sludinājumiem, rada risku iegādāties viltotas, nekvalitatīvas un apšaubāmas izcelsmes zāles, kuru lietošana var būt neefektīva vai gluži pretēji būt bīstama veselībai, izraisot neparedzētas blakusparādības vai pat letālu iznākumu.

Patlaban no visām 824 licencētajām aptiekām Latvijā tikai piecas aptiekas veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu. Ar šo licencēto aptieku sarakstu var iepazīsties Zāļu valsts aģentūras (turpmāk - ZVA) mājaslapas www.zva.gov.lv sadaļā "Licencētie farmaceitiskās darbības uzņēmumi" - "Tiešsaistes (online) aptiekas".

Latvijas aptiekām, kas izplata zāles ar interneta starpniecību, saskaņā ar 2011.gada 19.oktobra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 800 "Farmaceitiskās darbības licencēšanas kārtība" un 2007.gada 26.jūnija Ministru kabineta noteikumiem Nr. 416 "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība" ir atļauts izplatīt tikai Latvijas Republikas Zāļu reģistrā iekļautās bezrecepšu zāles. Ar šo zāļu sarakstu iespējams iepazīties ZVA mājaslapas sadaļā "Reģistrs" –> "Cilvēkiem paredzēto zāļu meklēšanas forma".

Valsts uzrauga visu zāļu izplatīšanas ķēdi, bet Inspekcija atbilstoši kompetencei nodrošina zāļu, t.sk. arī veterināro narkotisko un psihotropo zāļu tirgus uzraudzību. Tādēļ aicinām zāles iegādāties tikai licencētās aptiekās, jo tikai tad pircējs var būt drošs, ka neiegādāsies zāļu viltojumu.

Iegādājoties zāles interneta aptiekās, pircējiem ikreiz jāpārliecinās par vienotā logo esamību. Vienotais logo sastāv no četrām krāsu joslām (pelēkas un trīs nokrāsu zaļās krāsas), zem kurām ir tās valsts karoga attēls, kurā interneta aptieka ir reģistrēta, un teksts "Spiediet šeit, lai pārbaudītu, vai šī tīmekļa vietne darbojas likumīgi". Klikšķinot uz logo aptiekas tīmekļa vietnē, cilvēki tiek novirzīti uz nacionālās zāļu aģentūras, Latvijā - ZVA, tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas valstī likumīgi strādājošās interneta aptiekas.

Gadījumā, ja iedzīvotājus neapmierina zāļu izsniegšanas kārtība aptiekās, ir aizdomas par iespējami viltotu zāļu izplatīšanu vai par zāļu pirkumu pieprasīta nepamatota samaksa, iedzīvotājiem ir iespēja vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu, lai Inspekcijas speciālisti varētu izvērtēt konkrēto gadījumu un veikt pārbaudi.