Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

SKAISTUMKOPŠANA: Lai Valentīndiena smaržo pēc mīlestības

© Publicitātes foto

Svinēt vai nesvinēt Svētā Valentīna dienu – viedokļi šajā jautājumā joprojām dalās, un tas, protams, ir ļoti individuāli. Bet Visu mīlētāju diena neizbēgami tuvojas, tāpēc tiem, kuri mīl un svin, daži padomi, kā šo dienu, vakaru vai nakti pavadīt mīlestības smaržā.

Pēc kā smaržo Valentīndiena, kā pašām pagatavot jutekliski pavedinošas smaržas sev vai mīļotajam, Neatkarīgo konsultē aromterapeite, ajūrvēdas masiere un jogas pasniedzēja Evita Sundar.

Spirts, eļļa vai krēms

Nav jau tā, ka Valentīndienā mēs mīlam vairāk nekā citās dienās, un, protams, romantika un mīļums ir arī citos datumos, un tomēr – ja Ziemassvētki atnāk ar piparkūku, karstvīna un mandarīnu smaržu, tad arī mīlestības svētki nāk ar savām īpašajām smaržām, kas katram, protams, ir atšķirīgas un kas var būt atšķirīgas arī gadu no gada. Tie var smaržot pēc rozēm, hiacintēm vai lilijām, tie var smaržot pēc saldas šokolādes, un šie svētki var smaržot tieši tā, kā jūs to vēlaties. Un tam talkā var nākt dabiskās ēteriskās eļļas, kas saskarē ar cilvēka ādu veido jaunus savienojumus un interesantas smaržu nianses. Jo ēteriskā eļļa ir dzīva un tā dzīvi reaģē uz vissmalkākajām enerģijas vibrācijām.

Protams, arī smaržu veikalā iegādājamo sintētisko aromātu klāstā var atrast tādas, kas kārdina, pavedina un reibina, bet varbūt tieši šī Valentīndiena kādai no jums var kļūt par iedvesmu atklāt savu īpašo smaržu.

Jāzina notis

Aromterapeite Evita Sundar stāsta, ka smaržas var gatavot uz spirta, eļļas vai krēmveida bāzes. Par spirtu viss skaidrs; vislabākā eļļa smaržām ir jojobas (hohobas), jo tā ir bez aromāta, turklāt tās konsistence ir tāda, kas ļoti labi iesūcas ādā; bet krēmveida smaržām kā bāzi ņem, piemēram, jojobas (hohobas) eļļu, kakao sviestu un bišu vasku.

«Lai pagatavotu smaržas, ir kaut kas mazliet jāzina par ēteriskajām eļļām, tas nav tik vienkārši,» apgalvo pieredzējusī aromterapeite, sakot, ka ne velti ir tāda profesija – parfimērs, kas ir ļoti sarežģīta. «Piemēram, faraonu ģimenēm bija savi parfimēri, kuri gatavoja viņiem rīta un vakara smaržas, īpašas smaržas viesu uzņemšanai un citas – laiskai pēcpusdienas atpūtai.»

Evita Sundar skaidro: būtu labi atšķirt ēteriskās eļļas pēc notīm – vai tā ir zemes (bāzes), sirds vai virsnots (galvas nots). Tikai zinot, kā tās savienojas, var izveidot noturīgas smaržas. Jo, piemēram, sapilinot spirta pudelītē citrona, apelsīna un greipfrūta ēteriskās eļļas, kas pat radītu ļoti jauku aromātu, jārēķinās, ka smarža būs ātri gaistoša – izsmidzināta uz ādas, tā izgaisīs pusstundas laikā. Jo visas iepriekš minētās ir virsnotis, kuru smaržas noturības ilgums ir vismazākais. Tāpēc tās nepieciešams bagātināt ar sirds un zemes notīm.

«To visu var iemācīties, bet, protams, var vadīties arī pēc sajūtām. Piemēram, eļļas, kuras ir ļoti spēcīgas – vīraks, sandalkoks, vaniļa –, ir zemes notis, un tās pieturēs klāt pārējās. Pēc tām arī izšķiram, vai smaržas ir saldas vai rūgtenas. Tām klāt var likt, piemēram, ilangilangu, lavandu un dažnedažādas citas sirds notis, bet visvieglākās ir citrusu un dažādu ziedu ēteriskās eļļas, ko vispirms arī sajūtam, kad cilvēks ir iesmaržojies.»

Kur vēlaties saņemt skūpstus

Taujāta, kādas jāievēro proporcijas, gatavojot smaržas, Evita Sundar skaidro: uz 10 ml spirta var likt klāt pat līdz 50 pilieniem dažādu eļļu – vismazāk ir bāzes nots, tai seko sirds nots, bet virsnots ir visvairāk. «Gatavojot smaržas uz spirta bāzes, vajadzīgas vismaz trīs nedēļas, kamēr eļļas savā starpā sadraudzējas. Jo ilgāk tās stāvēs, jo kļūs labākas un pamatīgākas. Gluži kā vīns,» viņa pasmaida un uzsver, ka tas attiecas tikai un vienīgi uz smaržām, kas gatavotas uz spirta bāzes. Eļļas un krēmveida smaržas ir gatavas uzreiz: uz 10 ml eļļas vai 10 g krēma nepieciešams 15–20 pilienu ēteriskās eļļas. Un, lai smaržas ilgi saglabātu savas īpašības, tās jāglabā vēsā, tumšā vietā.

Taujāta, kuri ir tie aromāti, kas vislabāk piestāv Valentīndienai, aromterapijas speciāliste, kura izmanto eļļas, ko pati atved no Indijas, atteic, ka ir ļoti daudz eļļu, kas, saliktas dažādās kombinācijās, veido pavedinošus aromātus. Piemēram, tāds kokteilis: ilangilangs, pačūlija, roze, jasmīns un muskatrieksts.

«Pats galvenais smaržu pagatavošanā – lai jums patiktu arī atsevišķi katra no šīm eļļām. Jo nepareizas kombinācijas nav, var tikai pārforsēt ar smaržas intensitāti, un tas gan var radīt pretēju efektu,» aromterapeite brīdina. Viņai bieži jautā, kuras ir tās vietas uz ķermeņa, kas jāiesmaržina, uz ko Evita parasti atteic, citējot leģendāro franču modes dizaineri Koko Šaneli: visur tur, kur vēlaties saņemt skūpstus. «Vienīgais izņēmums varētu būt plaukstas virspuse. Jo, lai kā gribētos, lai vīrietis jums skūpsta roku, šajā vietā smarža ilgi neturēsies. Tad labāk plaukstas locītavas iekšpusē, kur ir pulsācija un siltums. Dažādās ķermeņa vietās ir dažāda pulsācija, un, kur tā ir ātrāka, tur ir siltāks un tur smaržo intensīvāk un spēcīgāk.»

Lampā vai filca sirsniņā

Vai, gatavojot smaržas, noteikti jāveido ēterisko eļļu kombinācijas, tās nevar lietot tīrā veidā? Piemēram, karalisko Damaskas rozi, kas pati par sevi jau rosina jutekliskumu un kaisli? «Konkrēti šo var – vienu adatas galviņas lieluma pilieniņu uzpilināt uz ādas vai apģērba. Uz gaiša varbūt labāk ne, lai nepaliek traips. Tīrā veidā uz ādas var likt arī lavandas un tējas koka ēteriskās eļļas. Varbūt arī jasmīnu, frandžipani, lotosu. Bet ir atsevišķas eļļas, kas ir ļoti spēcīgas, tik koncentrētas, ka var radīt arī ādas apdegumus. Piemēram, krustnagliņa un kanēlis. It kā liekas, ka pavisam nevainīgas smaržas, bet tās tiešām var izraisīt nopietnu ādas reakciju. Ir jāzina, ko var likt uz ādas un ko nevar,» norāda Evita Sundar.

Viņa atgādina: ēteriskās eļļas (vienu vai vairākas) var izmantot ne tikai smaržu pagatavošanai – tās var karsēt arī aroma lampā, tikai tad ir jāuzpasē, lai tajā nebeidzas ūdens, citādi, ja eļļa sāks degt, tā smirdēs.

Ja nav laika uzpasēt ūdeni aroma lampā, sev tīkamo ēterisko eļļu/eļļas var iepilināt, piemēram, filca sirsniņā un to kaut kur pakarināt – arī tā smaržos visa istaba. «To var uzlikt arī uz kādas siltākas vietas, piemēram, radiatoriem – tad smarža būs vēl intensīvāka,» aromterapeite iesaka.

Saldais krējums vai medus

«Ēteriskās eļļas, protams, var izmantot, arī baudot vannas priekus, tikai šajā gadījumā tās noteikti ir jāatšķaida – vai nu tējkarotē saldā krējuma, vai medus. Jo tīra ēteriskā eļļa ūdenī nešķīdīs, peldēs pa virsu. Aromāts telpā, protams, būs, bet, ja eļļa būs spēcīga, tā, peldot pa ūdens virsu, var pielipt pie ķermeņa un radīt ādas kairinājumu. Bet saldais krējums vai medus būs kā emulgators, kas to izšķīdinās un savienos ar ūdeni. Bet – nevajadzētu pārforsēt: standarta izmēra vannai pietiek ar 7–8 pilieniem ēteriskās eļļas,» stāsta Evita Sundar.

Savukārt, ja vēlaties viens otru palutināt ar maigu, erotisku masāžu, uz 10 ml masāžas eļļas – kā bāzes eļļu var izmantot vīnogu kauliņu vai mandeļu eļļu – pietiks ar 3–4 pilieniem ēteriskās eļļas. «Vienīgi ar kanēļa ēterisko eļļu jāuzmanās – varbūt pietiek pat ar pāris pilieniem, jo tā tiešām ir ļoti spēcīga un uz ādas var būt kodīga.»

VALENTĪNDIENAS SMARŽAS

Iesaka aromterapeite Evita Sundar:

jasmīns + bergamots + greipfrūts + ilangilangs + pačūlija

vaniļa + roze + lavanda + citrons + apelsīns

neroli + vetīvers + peru balzams + frandžipani + greipfrūts

KUR IEGĀDĀTIES LABAS ĒTERISKĀS EĻĻAS?

• internetveikalā aromstudija.lv

• internetveikalā calendula.lv

• veikalos Stenders un internetveikalā stenders.lv

• internetveikalā bbfactory.lv (visas tur piedāvātās ēteriskās eļļas ir sertificējusi Apvienotās Karalistes Tirdzniecības asociācija, kas reglamentē tirdzniecības noteikumus aromaterapijas ēterisko eļļu izgatavotājiem un piegādātājiem)

• internetveikalā lavandas.lv

• aromterapijas interneta veikalā lavender.lv (Ancient Wisdom eļļas tiek ražotas Anglijā – tur tās tiek fasētas un pārbaudīta eļļu tīrība un kvalitāte; ražotāja pieredze ēterisko eļļu ražošanā ir vairāk nekā 15 gadu)

• internetveikalā herbals.lv (ražotājs: Medikomed, Indija–Krievija)

• veikalos Biotēka un internetveikalā bioteka.lv (Provansas pilsētiņā Sanremī Florame jau vairāk nekā 20 gadu ražo profesionālai aromterapijai piemērotas augstākās kvalitātes 100% dabiskas augu ēteriskās eļļas)

• internetveikalā darinat.lv

• internetveikalā aromatta.lv

VIRSNOTS: apelsīns, bergamote, vībotne, citrons, baziliks, limetta, citronzāle, mandarīns, piparmētra, eikalipts

SIRDS NOTS: ģerānija, jasmīns, ilangilangs, īriss, lavanda, ingvers, melisa, mimoza, mirte, muskatsalvija, neroli, roze, margrietiņa

ZEMES NOTS: vetivērija, neļķe, ciedrs, ciprese, kanēlis, vīraks, kadiķis, muskuss, pačūlija, sandalkoks