Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Uzzini visu par savu intīmo zonu

© Google

Šomēnes, atzīmējot Pasaules vēža dienu, Veselības centra 4 (VC 4) ārsti un speciālisti vēlas sniegt savu artavu sabiedrības izglītošanā, veidojot informatīvu projektu par dažādām tēmām, kas sekmētu agrīnu diagnostiku un rosinātu uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

15. februārī tiks publicēta pirmā no četrām video konsultācijām – Ginekoloģija. Uzzini visu par savu intīmo zonu: no A līdz Z, informē Ilze Apine, VC 4 sabiedrisko attiecību speciāliste. Viņa norāda, ka mūsu sabiedrībā sievietes pret savu veselību izturas atbildīgāk nekā vīrieši, tomēr onkoloģiskās slimības arī sievietēm vēl arvien bieži tiek konstatētas pārāk novēloti. To skaitā dzemdes kakla vēzis, kas ir ļaundabīgs audzējs, kura izraisītājs vairāk nekā 70% gadījumu ir cilvēka papilomas vīruss (HPV). Tādēļ VC 4 aicina sievietes: nelaid vēzi sev klāt!

DZEMDES KAKLA VĒZIS

ir pasaulē un Latvijā otra izplatītākā ļaundabīgā audzēja lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Tas ir arī pasaulē trešais galvenais vēža izraisītas nāves iemesls sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. Katru mēnesi mūsu valstī ar šo audzēju mirst apmēram desmit reproduktīvā vecuma sieviešu, bet ap divdesmit sieviešu šī slimība tiek diagnosticēta.

ATCERIETIES!

Valsts garantē iespēju bez maksas veikt dzemdes kakla skrīningu jeb pārbaudi ik pēc trim gadiem, tādēļ, ja esat saņēmusi vēstuli no Nacionālā veselības dienesta ar uzaicinājumu veikt dzemdes kakla citoloģisko jeb šūnu izmeklējumu, dariet to!

Ja jums paliek 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gadi un šādu vēstuli nesaņemat dažus mēnešus pēc dzimšanas dienas (pēc deklarētās adreses), tad painteresējieties Nacionālajā veselības dienestā.

DER ZINĀT

Sākotnēji dzemdes kakla vēzis parasti norit bez simptomiem un traucējumiem – sieviete to var nejust vairākus gadus. Tāpēc ļoti svarīgi ir regulāri veikt izmeklējumus, lai noteiktu, vai audos nav notikušas izmaiņas. Ja analīžu rezultāti nekādas izmaiņas neparāda, var dzīvot mierīgi tālāk un vēlākais pēc trim gadiem atkārtot šo izmeklējumu.