Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Reirs: Daļa sociālo iemaksu budžeta tiks novirzīta veselības apdrošināšanas sistēmas izveidei

© F64

Daļa sociālo iemaksu budžeta tiks novirzīta veselības apdrošināšanas sistēmas izveidei, Latvijas Radio teica finanšu ministrs, Labklājības ministra amata kandidāts Jānis Reirs (V).

Viņš norādīja, ka daļas sociālo iemaksu novirzīšana veselības aprūpei notiekot katrā Eiropas valstī.

Ministrs skaidroja, ka gada pirmajā pusē būs jāizstrādā konkrētais modelis un jāaprēķina, cik tam būs nepieciešams līdzekļu.

Pašlaik plānots, ka finansējumu varētu izlietot, lai samazinātu pacientu līdzmaksājumu slimnīcās, finansētu ambulatoro izmeklēšanu kā arī palielinātu valsts daļu kompensējamo medikamentu apmaksai.

Jau ziņots, ka obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana Latvijā nozīmēs faktiski jaunu nodokļa maksājumu veseliem strādājošajiem, iepriekš LTV atzina veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Politiķis uzsvēra, ka vēlas panākt būtisku līdzekļu palielinājumu veselības aprūpes sistēmā. Šī mērķa sasniegšanai esot divi varianti - katru gadu veselības bāzes budžetu palielināt par 100 līdz 120 miljoniem eiro, vai arī ieviest jaunu maksājumu strādājošiem veselajiem, jo jau tagad slimības gadījumā cilvēki samaksājot mediķiem summas, kas ir lielākas par veselības aprūpes budžetu.

Belēvičs apgalvoja, ka nekādu obligātās veselības apdrošināšanas plāna aprišu vēl neesot, šim mērķim iecerētā darba grupa vēl ne reizi nav sanāksi uz sēdēm, jo tam neesot jēgas, kamēr Latvijā ir tehniska valdība.

Vienlaikus viņš domā, ka sistēma būšot jaukta, kad nāks klāt papildus nauda budžetā, bet tiks ieviests arī jauns maksājums. Tāpat viņš ir pārliecināts, ka apdrošināšanas sistēma būs jāuztur valstij, un to nevar atdot privātajiem uzņēmumiem.

Nodokļu sistēma valstī tiks pārskatīts, paziņoja Belēvičs, kurš ticot tam, ka Māra Kučinska (ZZS) valdībā veselības aprūpe kļūšot par patiesu prioritāti, kam tiks atrasta nauda.