Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

ŅEM VĒRĀ: Uzmanīgi ar tautas receptēm

© F64

Tautas metodes un līdzekļi dažādu slimību ārstēšanai tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Daudzas vecmāmiņu receptes tiešām ir efektīvas, tai skaitā pret saaukstēšanos, tomēr ir jāzina, kuros gadījumos tās var nevis palīdzēt, bet nodarīt kaitējumu.

1. SILTA SEGA. Pie paaugstinātas ķermeņa temperatūras un drebuļa mēs instinktīvi gribam līst zem segas, lai sasildītos.

* Taču tādējādi tiek traucēta organisma termoregulācija, un ķermeņa temperatūra vēl vairāk paaugstinās. Rezultātā sāk lēkāt asinsspiediens un sākas sirdsklauves.

2. AVEŅU TĒJA. Pret saaukstēšanos labi palīdz aveņu tēja, jo meža aveņu ogas satur nelielu daudzumu salicilskābes, kurai piemīt antiseptiska, temperatūru pazeminoša un sviedrējoša iedarbība.

* Taču, ja aveņu tēju dzer pārlieku daudz, rodas nevajadzīgi liela slodze sirdij. Tāpēc dakteri aveņu tēju iesaka ne vairāk kā vienu krūzi dienā.

3. CITRONS AR MEDU. Citrons, protams, stiprina imunitāti, bet medum piemīt spēja pazemināt ķermeņa temperatūru.

* Taču, abi šie produkti ir spēcīgi alergēni, tāpēc ar tiem ir jāuzmanās.

Jo īpaši, ja cilvēks sirgst ar cukura diabētu.

4. SILTS PIENS UN MEDUS. Vecum vecā metode pret klepu – silts piens ar medu, kam pievienots nedaudz sviesta un naža gals sodas.

* Tā palīdz vien gadījumā, ja slimniekam nav alerģijas pret pienu vai medu. Zīdaiņiem piens ar medu nav ieteicams.

5. ĶIPLOKS UN SĪPOLS. Ķiploks un sīpols tautas receptēs ir īpaši populāri, jo abi šie produkti satur fitoncīdus – vielas, kas nogalina mikrobus.

* Cilvēki bieži rīkojas nepareizi, pilinot degunā sīpola sulu vai bāžot degunā ķiploka daiviņu, kas vēl vairāk kairina jau tā iekaisušo gļotādu. Daudz efektīgāk ir vienkārši ieelpot sīpola un ķiploka gaistošo ēterisko eļļu.

6. VĀRĪTI KARTUPEĻI. Pret kakla iekaisumu labi palīdz siltas kompreses. Vispopulārākās ir ar mizu vārītu kartupeļu kompreses: kartupeļus samīca un ieliek auduma maisiņā (vai ietin audumā, lai kartupeļi nededzina) un liek pie kakla. Šāda komprese silda kaklu un veicina ātrāku izveseļošanos.

* Taču šādu kompresi nedrīkst likt, ja ir augsta temperatūra. Turklāt, to nedrīkst likt vairogdziedzera rajonā.

7. SPIRTS. Pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru ir arī šāda recepte: ķermeni ierīvē ar 30% spirtu – tas pazemina temperatūru par pāris grādiem.

* Taču vajadzētu atcerēties, ka spirtam ir jābūt siltam, turklāt ar to ierīvēt ieteicams tikai ķermeņa augšdaļu, kājas un elkoņus. Ar spirtu nevajadzētu ierīvēt mazus bērnus, jo alkohols caur ādu uzsūcas asinīs un bērns var saindēties.

8. SALDĒJUMS. Tā patiešām ir, ka aukstuma, piemēram, saldējuma, iedarbībā var mazināties aukslēju mandeļu iekaisums.

* Taču, ja izvēlaties šo ārstēšanās metodi, atcerieties, ka saldējumam jābūt istabas temperatūrā un porcijai nevajadzētu būt lielai.

9. SARKANO PIPARU UZLĒJUMS. Sarkanie pipari, nostāvināti šņabī, ir brīnišķīgs antiseptiķis. Sarkanie pipari ir bagātīgs C vitamīna avots, tie palīdz atvairīt saaukstēšanos un klepu, atbrīvo elpceļus.

* Taču to neiesaka angīnas gadījumā, jo tas var apdedzināt mutes un kakla gļotādu.

Avots: takprosto.cc