Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Aptaukošanās: ģenētikas deja ar ārējo pasauli

Akupunktūra var palīdzēt saistībā ar apetītes regulāciju, īpaši cilvēkiem, kuriem ir milzu ēstgriba, kas neļauj īstenot iecerēto uztura plānu. Adatu terapija regulē gan apetītes centru, gan palīdz ar vietējiem līdzekļiem samazināt taukšūnu apjomu, gan arī tiek izvērtēts kopējais balanss, diagnostikā izmantojot meridionālo sistēmu © Publicitātes foto

Par aptaukošanās problēmu nobažījušies gan ārsti, gan plašāka sabiedrība. Tiesa, abu redzējums ne vienmēr sakrīt. «Medicīna konsekventi skata aptaukošanos kā slimību, bet sabiedrības attieksmi nereti vairāk nosaka valdošie estētiskie priekšstati par to, kāds ir pareizais izskats un pareizais svars,» saka klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste Dana Misiņa.

«Dažādos laikmetos un tautās šīs vērtības ir atšķirīgas, piemēram, savulaik par skaistām tika uzskatītas Rūbensa tipa sievietes; apaļīgs augums joprojām ir cieņā daudzās Austrumu valstīs, jo tas atgādina par dzimtas turību. Savukārt Rietumospar skaistuma ideālu vēl nesen uzskatīja patoloģiski tievus cilvēkus – labi, ka pašlaik šī tendence mazinās, tomēr joprojām jāizturas ar lielu uzmanību pret tādiem cilvēkiem, īpaši jauniešiem, kuri pieliek ievērojamas pūles, lai kļūtu slimīgi tievi, jo, iespējams, ka tam pamatā ir kāda nopietna psiholoģiska problēma. Šādas uz psiholoģiska pamata balstītas svara izmaiņas raksturīgas anoreksijai vai bulīmijai, kas prasa nopietnu ārstēšanu, jo var būt pat bīstamas dzīvībai.»

Aptaukošanās slazdi

«Cilvēks bieži vien ir pārsteigts: kā es tik ātri tiku pie aptaukošanās? Ja katru dienu pievieno savam patēriņam 50 – 60 kilokalorijas, kas ir, piemēram, viens cepums, tad gada laikā ķermeņa masa pieaug par 4 – 5 kg,» skaidro ārste. «Mēs bieži iekrītam šajos slazdos, bet, lai zaudētu uzkrātos kilogramus, tikai retajam pietiek izslēgt no ēdienkartes šo vienu cepumu, parasti dienas patēriņš ir jāsamazina par 500 – 700 kcal. Ir konstatēts, ka svara pieaugumu veicina arī nepietiekams miega ilgums, ko daudzi neņem vērā. Svarīgi ir ne tikai tas, ko mēs ēdam, bet arī – kā mēs to ēdam, cik ātri, un kāda ir gremošanas sistēmas saruna ar smadzenēm. Tā var būt ģenētiski noteikta; tagad ir zinātniski izpētīti dažādi hormoni un to līmeņa izmaiņas, kas norisinās pēc ēšanas gan kuņģī, gan zarnās, gan aizkuņģī, un šīs izmaiņas novērojamas daudziem cilvēkiem ar aptaukošanos. Tiek meklēti arī medikamenti, kas situāciju varētu ietekmēt. Šīs vielas var mainīt ķīmiski, bet var izmantot arī fizikālus spēkus – samazināt kuņģa tilpumu; var arī daļēji mainīt asiņu ķīmisko sastāvu, piemēram, ar akupunktūras palīdzību.»

Aptaukošanās sekas

Plašāk zināmās ar aptaukošanos saistītās slimības ir otrā tipa cukura diabēts, ko, starp citu, pēdējā laikā konstatē arī bērniem, paaugstināts asinsspiediens, sirds un asinsvadu slimības un miega apnoja. Mazāk zināms ir fakts, ka liekais svars negatīvi ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu auglību. Ja sieviete lieto kontraceptīvus, var mainīties to efektivitāte. Aptaukošanās rada arī papildu problēmas elpošanas sistēmai, pieaug astmas biežums, lielāks kļūst arī demences (plānprātības) risks, pierādīta ir aptaukošanās saistība ar zarnu un olnīcu audzējiem.

Nav jākļūst kā topmodelim

Cilvēks, kuram ir objektīvi pierādīts liekais svars vai aptaukošanās, reizēm jūt bezcerību, jo izredzes iegūt perfektu augumu ir visai niecīgas. Taču no veselības viedokļa pietiek ar reāli sasniedzamu svara zudumu. «Lai samazinātu ar aptaukošanos saistītos slimību riskus un gūtu labumu veselībai, bieži vien pietiek atbrīvoties no 5 līdz 15% pašreizējā svara,» komentē D. Misiņa. «Ja cilvēks sver 100 kg, jātiek vaļā no 5 – 15 kg, kas nav nemaz tik daudz. Protams, ir svarīgi sasniegto noturēt. Meklējumi, kā ar to tikt galā, ir tik sarežģīti tāpēc, ka mēs esam šajā ģenētiskajā dejā ar ārējiem apstākļiem, vērtību sistēmām, mūsu emocijām, tirgu un fiziskajām vajadzībām. Būtiska loma veselības uzturēšanā ir arī fiziskām aktivitātēm. Ja cilvēkam ir liekais svars vai pat viegla aptaukošanās (ķermeņa masas indekss 30 – 35), bet viņš ik dienu nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, tad slimību risks ir daudz mazāks. Tātad ir vērts sākt savas veselības uzlabošanu tieši ar fiziskajām aktivitātēm tonusam un priekam. Ja tās nerada prieku, tad jādomā par svara korekciju pamatā ar diētu, bet arī ar citiem līdzekļiem, un, iespējams, pēc tam kustības tomēr radīs prieku.»

Sekot produktu sastāvam un patēriņam

Lai svara korekcija būtu veiksmīga un uzturs – veselīgs, ārste iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību informācijai uz pārtikas produktu iesaiņojuma, jo sevišķi – ja ir runa par samērā nemainīgo pamatproduktu klāstu, ko cilvēks pērk ikdienā. Atsevišķi ražotāji izceļ dažādas norādes, lai pircējam būtu vieglāk orientēties, bet lielākoties informācija drukāta tik sīkiem burtiņiem, ka ar neapbruņotu aci nav salasāma. Nevajag kautrēties ņemt līdzi uz veikalu lupu, noderēs arī maza brošūriņa, kurā minētas izplatītākās E vielas, lai saprastu, ar ko ir darīšana. Godīgi jāizvērtē arī kaloriju patēriņš, kas prasa veikt zināmus aprēķinus, neaizmirstot ieskaitīt arī to, ko ēdam un dzeram ārpus mājas, cik lietojam alkoholu u.c. Lietot vai nelietot uztura bagātinātājus – tā ir paša cilvēka brīva izvēle, tikai nevajag tos pirkt apšaubāmās interneta vietnēs vai no neoficiāliem izplatītājiem, jo tādos var būt neatļautas vielas. Ja cilvēkam ir dažādas hroniskas slimības, tad par jebkuru līdzekļu lietošanu jākonsultējas ar ārstu.

Lietas emocionālā puse

«Pamatu pamats, kam mēs pievēršamies ārstēšanā, ir emocijas, uzturs un kustības,» saka ārste. «Tam, ka apetīte ir palielināta vai samazināta, bieži ir emocionāls pamats. Šeit tiešām daudz var palīdzēt akupunktūra apetītes regulācijai, kā arī kognitīvi biheiviorālā terapija, kas, lai arī ne tik plaši kā citur, ir pieejama arī Latvijā. Tā ir samērā vienkārša un efektīva metode, ļoti noderīga tā sauktajiem stresa ēdājiem, kuri spriedzes situācijā ēd nekontrolēti un visu, kas pagadās. Jārēķinās, ka terapija lielā mērā būs darbs ar sevi.»

Adatu terapija

«Akupunktūra var palīdzēt saistībā ar apetītes regulāciju, īpaši cilvēkiem, kuriem ir milzu ēstgriba, kas neļauj īstenot iecerēto uztura plānu. Adatu terapija regulē gan apetītes centru, gan palīdz ar vietējiem līdzekļiem samazināt taukšūnu apjomu, gan arī tiek izvērtēts kopējais balanss, diagnostikā izmantojot meridionālo sistēmu,» skaidro D. Misiņa. «Cilvēki jūtas labāk, un viņiem pietiek enerģijas sasniegt savu mērķi, kombinējot jau minētos līdzekļus. Izmantojam gan ausu, gan ķermeņa akupunktūru. Process nav sāpīgs, adatu diametrs ir ļoti neliels. Svara samazināšanai jānotiek pakāpeniski, nesteidzoties. Atkarībā no situācijas vajadzīgas 6 – 15 procedūras, kas notiek reizi nedēļā. No ķīniešu tradicionālās medicīnas aspekta raugoties, mums diemžēl Latvijā ir ļoti liela klimatiskā problēma – mitrums, kas ir viens no patoloģiskajiem faktoriem. Tas cieši saistīts ar liesas meridiānu, kas aptaukošanās gadījumā bieži cieš, radot arī sūdzības par tūskām un locītavu problēmām. Aptaukošanās var būt saistīta arī ar to, ka bojāta kuņģa vai resnās zarnas meridionālā sistēma, stresa ēšanai bieži vien ir saistība ar sirds un aknu meridiānu. Tas jāizrunā individuāli ar akupunktūras speciālistu.

Ja cilvēks lieto medikamentus, kas nozīmēti dažādu slimību ārstēšanai, tie akupunktūras kursa laikā nav jāmaina. Tiem pacientiem, kuri līdz šim nav nekur ārstējušies, mēs iesakām veikt analīzes cukura, vairogdziedzera hormonu un holesterīna līmeņa noteikšanai asinīs, lai labāk varētu orientēties, vai tā ir tikai aptaukošanās vai arī papildus vēl kādas citas slimības, ar kurām jācīnās.».