Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kad trūkst enerģijas

© Publicitātes foto

Kas vainīgs, ka cilvēks visu laiku jūtas noguris, lai gan ārsts nekādas būtiskas veselības problēmas viņam nekonstatē? Pārslodze, rudens drūmais laiks un pulksteņa grozīšana, monotons un nogurdinošs darbs, stress, gadu nasta – tie visi šķiet pieņemami izskaidrojumi, bet enerģijas jau tādēļ vairāk nekļūst. Te būs daži vienkārši līdzekļi cīņai ar nogurumu.

Jābrīdina gan, ka vienkāršs ne vienmēr nozīmē viegli izpildāms, jo nākas lauzt iesīkstējušus ikdienas paradumus, un arī tam vajadzīga zināma enerģija. Taču cilvēki, kuriem tas izdevies, ar rezultātu jūtas apmierināti.

Īsas pauzes darbā

Pārtraukt darbu uz dažām minūtēm, piecelties no krēsla, izstaipīties un papļāpāt ar kolēģi – priekšniekam tā var likties tukša laika nosišana, bet patiesībā tas sekmē darba ražīgumu un samazina pieļauto kļūdu skaitu. Daudzi īsi pārtraukumi šajā ziņā ir efektīvāki nekā viens garš starpbrīdis. Izpētīts, ka vairākums cilvēku spēj labi fokusēt uzmanību vienam darba uzdevumam aptuveni pusotru stundu un pēc tam darba produktivitāte krītas.

Pilngraudu produkti

Pīrādziņi, smalkmaizītes, virtuļi, hamburgeri, hotdogi, cepumi, kūciņas, konfektes – tādas lietas daudzi cilvēki pieraduši ātri apēst, lai dienas gaitā atjaunotu enerģijas krājumus. Patiešām, glikozes līmenis asinīs strauji ceļas, un cilvēks sajūt enerģijas pieplūdumu, ko dod vienkāršie ogļhidrāti, kas ir šo izstrādājumu sastāvā, bet tikpat ātri šis līmenis arī krītas un enerģijas trūkums atgriežas. Daudz labāk lietot pilngraudu produktus, kuros ir saliktie ogļhidrāti, kas organismā šķeļas lēnāk un krasi nesvārsta cukura līmeni, kā arī šķiedrvielas, kas sniedz ilgāku sāta sajūtu.

Vairāk ūdens

Ja organismā ir tikai par 2% mazāks ūdens daudzums nekā normālais, cilvēks cieš no enerģijas trūkuma. Samazinās asiņu tilpums, tās kļūst biezākas, samazinās asiņu plūsmas ātrums, līdz ar to audi saņem mazāk skābekļa un barības vielu un nogurums uznāk ātrāk.

Kārtība

Jūklis uz darba galda, pastāvīga nekārtība un haotiskas dažādu priekšmetu kaudzes mājās cilvēku garīgi nogurdina, izsūc enerģiju, neļauj koncentrēties un pat veicina depresijas attīstību. Nav spēka uz to skatīties – kur nu vēl sakārtot... Tomēr eksperti iesaka saņemties un ieviest kārtību, jo sakārtotā vidē cilvēks jūtas labāk. Ja nekārtība ir milzīga, bet laika maz, var kārtot kaut vai pa vienai atvilktnei dienā. Varbūt arī draugi un ģimene var piepalīdzēt.

Prasme pateikt nē

Kolēģis lūdz samainīties ar dežūrām, priekšnieks mēģina izdibināt, vai tu varētu strādāt savā brīvdienā, attāla radiniece domā, ka tu varētu viņu izvadāt pa pilsētu... Nav jau slikti izpalīdzēt, ja pietiek spēka un laika. Taču nevajag piekrist, ja tas traucē jūsu pašu plāniem, prasa pūles un izsūc pēdējās enerģijas rezerves. Ja kāds par to apvainojas, tā ir viņa paša darīšana. Ja grūti pateikt nē, psihologi iesaka vingrināties: skaļi sacīt «nē!» vienatnē. Kad cilvēks pats dzirdējis sevi tā sakām, nākamajā reizē viņam būs vieglāk to pateikt arī citiem, kad radīsies tāda vajadzība.

Atļaušanās nebūt perfektam

Visu darīt absolūti nevainojami nav cilvēka spēkos. Tie, kuri vēlas būt perfekti, strādā smagāk un ilgāk nekā citi, lai sasniegtu šo patiesībā nesasniedzamo mērķi. Tas neizdodas, cilvēks nejūtas ar sevi apmierināts, bet ir zaudējis daudz enerģijas un laika. Eksperti iesaka katram uzdevumam noteikt saprātīgu laika limitu un to ievērot. Pētījumos noskaidrots, ka, ieguldot papildu laiku, rezultātu nevar īpaši uzlabot un liels daudzums enerģijas tiek izšķērdēts nevajadzīgi.

Kustības

Pēc nogurdinošas darba dienas vēl doties vingrot, skriet, kaut vai staigāt – tā nešķiet pievilcīga doma. Taču eksperti iesaka sevi pārvarēt, jo regulāras fiziskās aktivitātes vairo spēku un izturību, liek sirds un asinsvadu sistēmai strādāt intensīvāk, audi tiek labāk apasiņoti. Džordžijas universitātē tika veikts pētījums, kurā piedalījās pieauguši cilvēki ar normālu veselības stāvokli, bet sēdošu dzīvesveidu, kuri sūdzējās par enerģijas trūkumu. Viņi sāka trīsreiz nedēļā pa 20 minūtēm izpildīt vieglus vingrojumus. Pēc sešām nedēļām nogurums bija mazinājies.

Ženšeņa produkti

Ženšeņa sakne satur ļoti daudz vielu, no kurām svarīgākās ir ženšenoīdi – bioloģiski aktīvas vielas no glikozīdu ģints. Daļai no tām piemīt nomierinoša, bet daļai – stimulējoša iedarbība. Pazīstami 28 dažādi ženšenoīdi. Žeņšeņa produktus mēdz saukt par tonikiem, bet pēdējā laikā arvien biežāk lieto apzīmējumu adaptogēni – vielas, kam piemīt spēja koriģēt savu iedarbību atkarībā no organisma fizioloģiskajām vajadzībām un kas palīdz tam pielāgoties dažādām dzīves situācijām: ženšenoīdi prot it kā nolasīt un likvidēt novirzes fizioloģisko funkciju līdzsvarā, neļaujot attīstīties slimībai. Uzskata, ka par šo efektu jāpateicas dažādo ženšenoīdu kombinācijai, ko satur sakne. Fizioloģiskā līdzsvara traucējumu sekas ir novājināta imūnsistēma, traucēts miegs, nespēja koncentrēties, garastāvokļa svārstības, glikozes līmeņa regulācijas traucējumi u.c. Žeņšeņa produktus lieto ar mērķi uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī kustību koordināciju, paaugstināt fizisko izturību, paātrināt atlabšanu pēc slimībām, uzlabot asinsriti, mazināt stresa kaitīgo ietekmi uz organismu, sekmēt imūnsistēmas darbību. Ženšeņa produkti ir vēlami arī intensīvas garīgas slodzes periodā, piemēram, eksāmenu sesijas laikā. Iedarbība organismā sākas jau pēc trim dienām, labs efekts panākams 8–15 dienu laikā, bet visaugstāko līmeni iedarbība sasniedz mēneša laikā.

Uzdziedāšana

Dziedāšana sniedz zināmu emocionālu pacēlumu, kas samazina stresa hormonu līmeni organismā. Dziedāšana var nepadoties vai kādām traucēt, bet var taču atrast klusu vietu, kur neviens nedzird. Kaut vai, braucot mašīnā, ieslēgt radio un dziedāt līdzi.

Aromterapija

Par uzmundrinošiem uzskata kanēļa, apelsīnu un piparmētru aromātus. Būtisks nosacījums – tiem jābūt dabiskiem, nevis ķīmiski sintezētiem. Der svaigi smaržu avoti vai ēteriskās eļļas, ir arī speciāli maisījumi, kas rada enerģizējošu efektu. Pret lielu nogurumu tie gan nelīdzēs.

Normāla izgulēšanās

Nepilnvērtīgs naktsmiers ir viens no izplatītākajiem cēloņiem enerģijas trūkumam dienā. Ja mēs guļam kaut vai tikai par stundu mazāk, nekā vajadzīgs, tad mūsu kognitīvās spējas (domāšana, atmiņa, koncentrēšanās, iegaumēšana, atsaukšana atmiņā) krītas par 25%, līdz ar to cieš arī darba kvalitāte. Ideālā gadījumā guļamistabā nedrīkstētu atrasties ne televizors, ne dators, ne mobilais tālrunis, telpai jābūt labi izvēdinātai, aizkariem aizvilktiem, guļvietai ērtai. Vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas nevajadzētu dzert alkoholu. Ja sestdienā ballējas līdz vēlai naktij, ieteicams svētdien tomēr celties aptuveni savā parastajā laikā, toties pagulēt diendusu. Tad pirmdien no rīta nebūs tik lielas miegainības.