Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Onkologi norāda, kā uzlabot vēža pacientu dzīves kvalitāti

Diskusija par vēža pacientu ārstēšanu Latvijā © Publicitātes foto

Lai uzlabotu onkoloģisko pacientu dzīvildzi un dzīves kvalitāti, Latvijā ir nepieciešama vispārēja ārstēšanas procesa uzlabošana, detalizēta ārstēšanas rezultātu uzskaite un analīze, kā arī ārstu noslogotības mazināšana un atbilstoša atalgojuma ieviešana, šodien diskusijā par vēža ārstēšanu sacīja Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadītāja Gunta Purkalne.

Kā aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāve Sabīne Dzene, Purkalne diskusijas laikā izvirzīja trīs galvenos ieteikumus, kā attīstīt vēža ārstniecības kvalitāti.

Pēc viņas teiktā, pirmkārt, steidzami ir nepieciešams uzlabot dažādu vēža lokalizāciju ārstēšanas procesu, piešķirot onkoloģijai lielāku finansējumu. Tas ietvertu gan novecojušu ārstniecības iekārtu un instrumentu nomaiņu, gan efektīvu medikamentu pieejamību.

Otrkārt, Latvijā ir nepieciešams ieviest speciālas statistikas programmas dažādām vēža lokalizācijām, lai varētu objektīvi analizēt un salīdzināt ārstēšanas rezultātus.

Treškārt, jāuzlabo ārstējošā personāla atalgojums un jārisina ārstu noslogotības jautājums, ir pārliecināta Purkalne.

Asociācijas priekšlikums, lai mazinātu ārstu noslogotību, ir onkoloģisko slimību ārstēšanas komandas paplašināšana, tajā paredzot izglītotu vidējā līmeņa medicīnas personālu, kas pildītu pacientu izglītošanas funkcijas. Šāda speciālista iekļaušana komandā būtiski mazinātu ārstu noslogotību, jo ārsts spētu vairāk laika veltīt ārstēšanai, nevis procesu skaidrošanai, savukārt pacienti skaidri zinātu, kur meklēt palīdzību par dažādiem ar ārstēšanu saistītiem jautājumiem.

Uzklausot nozares speciālistu viedokli un ieteikumus par uzlabojumiem vēža ārstēšanas procesā, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzsvēra, ka ir būtiski izveidot skaidru "ceļa karti" gan ārstiem, gan pacientiem, kā pacientam nodrošināt labāko ārstēšanu un aprūpi.

Tāpat ministrs informēja par Veselības ministrijas (VM) plānu kompensējamo medikamentu sistēmā izveidot atsevišķu "O sarakstu". Šādi, rodoties finansiālam ietaupījumam, līdzekļi vairs netiktu izlietoti citu problēmu risināšanai, bet paliktu uzlabojumu veikšanai tieši onkoloģijas pacientiem. Tādējādi ikkatrs zāļu kompensācijas sistēmā ietaupītais eiro tur arī tiktu atstāts, lai pacienti no tā gūtu labumu - tiktu samazināti līdzmaksājumi par zālēm un apmaksāti inovatīvi medikamenti, skaidroja Belēvičs.

Diskusiju cikla "Diagnoze vēzis" noslēgumā Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija izveidos dokumentu, kas tiks iesniegts VM. Tajā tiks apkopoti visās diskusijās izskanējušie priekšlikumi un ieteikumi onkoloģijas nozares uzlabošanai.