Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Granātābola 9 vērtīgākās īpašības

Granātābola sulu iesaka lietot pēc operācijām un pārciestām infekcijas slimībām – tā spēcina novājinātu organismu © Publicitātes foto

Granātābols, dēvēts arī par paradīzes ābolu, jau kopš seniem laikiem tiek lietots gan medicīnā, gan kosmetoloģijā. Tas ir viens no visveselīgākajiem augļiem, kurā ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu komplekss – viss nepieciešamais pilnvērtīgai organisma darbībai. Māja apkopojusi mazāk zināmas granātābola vērtīgākās īpašības.

1. AKTIVIZĒ HORMONUS

Granātābolu sēkliņu eļļa atjauno organisma hormonālo balansu, tāpēc to īpaši iesaka sievietēm, kuras cieš no sāpīgām menstruācijām, arī pret galvassāpēm klimaktēriskā perioda laikā.

2. SAMAZINA CUKURA LĪMENI ASINĪS

Granātābols ir viens no nedaudzajiem augļiem, ko diabētiķi ne tikai var atļauties, bet ko ārsti viņiem iesaka. Tikai pustējkarote granātābola sulas – četras reizes dienā pirms ēšanas – spēj ievērojami samazināt cukura līmeni asinīs.

3. DEZINFICĒ MUTES DOBUMU UN KAKLU

Angīnas, faringīta, stomatīta un smaganu iekaisuma gadījumā ieteicams skalot kaklu gan ar granātābola mizas novārījumu, gan sulu. Sulā esošie tanīni mazina sāpes, bet organiskās skābes cīnās ar infekciju.

4. PAAUGSTINA HEMOGLOBĪNA LĪMENI ASINĪS

Granātābols jau izsenis pazīstams kā labākais ierocis cīņā ar anēmiju. Cilvēkiem, kuri cieš no mazasinības, ieteicama granātābola sulas kūre divu mēnešu garumā: pa pusglāzei atšķaidītas granātābola sulas trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

5. PAZEMINA ASINSSPIEDIENU

Granātābols ir īsts atradums hipertonijas slimniekiem, jo tas maigi pazemina asinsspiedienu, neizsaucot nekādus blakus efektus. Savukārt izkaltētas granātābola augļa starpsieniņas (baltās plēvītes), pievienotas tējai, līdzsvaro nervu sistēmu, mazina trauksmi un uzlabo miegu.

6. JAUDĪGI ATTĀRPO

Gatava granātābola miza satur alkaloīdus (pelterīnu, izopelterīnu un metilizopelterīnu), kam ir izteikta pretparazītu iedarbība. Lai atbrīvotos no organismā esošajiem parazītiem, 40–50 gramus sasmalcinātas granātābola mizas aplej ar 400 ml auksta ūdens un ļauj tam sešas stundas ievilkties. Pēc tam uzlējumu vāra uz lēnas uguns, līdz apmēram puse šķidruma ir iztvaikojusi. Kad novārījums atdzisis, to izkāš un dzer nelielām porcijām (jāizdzer stundas laikā). Pēc stundas iedzer caurejas zāles un vēl pēc 4–5 stundām veic klizmu.

7. SAMAZINA IEKAISUMU

Granātābola mizas novārījums ir lielisks līdzeklis pret iekaisumiem – nieru, aknu, acu, ausu, locītavu, kā arī ginekoloģiskajām saslimšanām. To pagatavo šādi: divas tējkarotes sasmalcinātas granātābola mizas pārlej ar glāzi verdoša ūdens, pēc tam to pusstundu vāra ūdens peldē, nokāš un atšķaida ar karstu ūdeni. Lieto pa 50 ml 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

8. IEDARBĪGI CĪNĀS PRET CAUREJU

Granātābola sēklām un mizai ir savelkoša iedarbība, tāpēc to var lietot pret caureju, kolītu un enterokolītu. Pieaugušajiem iesaka lietot izkaltētu un sasmalcinātu granātābola mizas pulveri – pa šķipsnai trīs reizes dienā pēc ēšanas, savukārt bērniem caurejas gadījumā dod svaigi spiestu granātābola sulu, atšķaidītu 1:1 ar ūdeni. Infekciozās diarejas gadījumā granātābola mizā esošie polifenoli efektīvi aizkavē dizentērijas nūjiņu attīstību.

9. EFEKTĪGI CĪNĀS AR PINNĒM

Ļoti iedarbīga sejas maska taukainas ādas kopšanai: granātābola mizu sakaltē, saberž pulverī un sajauc ar olīveļļu. Klāj uz sejas, tur 15–20 minūtes, noskalo ar siltu ūdeni. Izcils līdzeklis cīņā pret pinnēm, strutainiem izsitumiem. Savukārt granātābola mizas pulveris efektīvi ārstē apdegumus, skrambas un saplaisājušu ādu.