Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

NETICAMI: Ko kola izdara ar tavu organismu 60 min laikā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Publicitātes foto

Vai kādreiz esi domājis, kas notiek ar tavu organismu, kad esi iedzēris tādu dzērienu kā kola. Liekas neticami, bet tā ietekmē mūsu ķermeni jau pēc pirmajiem izdzertajiem malkiem.

10 minūtes pēc dzēriena uzņemšanas. Mūsu organismā nonāk aptuveni 10 tējkarotes cukura, kas pielīdzināma 100% diennakts cukura devai, kas nepieciešama organismam. Lai gan šāds cukura daudzums, kas uzņemts vienā laikā var izraisīt sliktu dūšu, tomēr kola esošā fosforskābe šo sajūtu nomāc.

20 minūtes pēc dzēriena uzņemšanas. Asinīs strauji kāpj cukura līmenis, kas ietekmē arī insulīna līmeni asinīs. Lielākai daļai cilvēku šajā brīdi tas ir augstāks nekā tam ierasti vajadzētu būt. Uz šo strauji reaģē arī aknas, kuras pārāk lielo cukura daudzumu pārvērš taukos.

40 min pēc dzēriena uzņemšanas. Kofeīna absorbcija ir pabeigta. Tā kā aknas asinsrites sistēmā izgrūž palielinātu cukura daudzumu, strauji paaugstinās arī asinsspiediens. Pastiprināti sāk darboties arī mūsu smadzeņu receptori, kuri cenšas novērst miegainību, kuru var izraisīt kolā esošie ķīmiskie savienojumi.

45 min pēc kolas lietošanas uzturā. Pastiprināti darbojas mūsu smadzenes, kuras sūta noteiktus signālus uz smadzeņu centriem. Zinātnieki norāda, ka pilnīgi identiski mūsu smadzenes darbojas arī pēc narkotiku lietošanas.

>60 min pēc kolas lietošanas. Ķermenī nonākusī fosforskābe, magnijs un cinks nonāk tievajās zarnās un paātrina metabolisma procesu organismā.

> 60 min pēc kolas uzņemšanas. Strauji sāk kristies cukura līmenis asinīs. Cilvēks kļūst neapmierināts un apātisks.