Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Šī hormona dēļ rodas liekais svars. Izlasi, kā ar to cīnīties!

© healthyfoodteam.com

Ja svara zaudēšana sagādā grūtības pat ievērojot relatīvi pareizu ēšanas un vingrinājumu režīmu, tad, iespējams, iemesls meklējams hormonālos traucējumos.

Leptīns ir hormons, kura galvenais uzdevums ir regulēt uzņemamā uztura daudzumu, sabalansēt svaru un organisma enerģijas līmeni. Leptīns izdalās ēšanas laikā, paziņojot, ka cilvēks ir paēdis un sāk stimulēt vielmaiņas procesus, kas savukārt noved pie tauku dedzināšanas.

Jo vairāk cilvēks ēd, jo vairāk viņa asinīs izdalās leptīns. Ņemot vērā to, ka cilvēkiem ar palielinātu svaru leptīna organismā ir vairāk, ar laiku ķermenis vienkārši kļūst rezistents pret šo hormonu. Smadzenes vairs nereaģē uz šī hormona nosūtītajiem signāliem, nerodas sāta sajūta, ir kavēti vielmaiņas procesi, un svars pieaug vēl ātrāk.

Tāpat leptīna rezistence var rasties tiem cilvēkiem, kuri aizraujas ar ārkārtīgi drastiskām diētām. Ja organisms regulāri neiegūst ēdienu, tad smadzenes izlemj, ka tiek dzīvots bada apstākļos, un ka tām nepieciešams uzkrāt pārtikas rezerves. Tādēļ par spīti tam, ka cilvēks uzņem ļoti maz ēdiena, svars netiek zaudēts pietiekami ātri, jo leptīns nestimulē vielmaiņu un tauku dedzināšanas procesus, bet gan uzkrāj enerģiju.

Ja vēlies izvairīties no leptīna rezistences, tad iesakām izvairīties arī no sekojošiem ēdieniem:

Ļoti trekniem ēdieniem

Ēdieniem ar augstu cukura daudzumu

Ēdieniem, kuri satur rafinētos taukus

Tāpat arī jānorāda, ka vienīgais veids, kā atjaunot hormonālo balansu ir ilgtermiņā ievērot pareizu ēšanas režīmu, vai, ja problēma ir patiešām nopietna, meklēt speciālista palīdzību.

Informācija sagatavota pēc healthyfoodteam.com