Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Hepatīta biedrība: C hepatīts pārņem valsti;amatpersonām vienalga!

© Hepatīta biedrība

Šodien tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena, aktualizējot šo infekcijas slimību nopietnību un nepieciešamību pēc atbilstošas ārstēšanas, lai hepatīts nepārvērstos par epidēmiju. Diemžēl Latvijā hepatīta ārstēšanā nekas nav mainījies kopš 1998. gada. Joprojām medikamentu efektivitāte ir tikai 50% un valsts finansē tikai 75% no ārstēšanas izmaksām, kamēr citur Eiropā ārstēšanās ir bez maksas, turklāt Latvijā saslimstība ar hronisku C hepatītu pieaug un šogad to jau ir par 82 gadījumiem vairāk nekā pērn.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās - pērn reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013.gadā - 1221. Šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 936 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 82 gadījumiem vairāk nekā 2014.gada pirmajos sešos mēnešos.

“Esam šokēti par valdības, t.i., ministru kabineta ilgstošo strausa politikas piekopšanu!” stāsta Hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs, skaidrojot, ka Latvijas un daļēji arī ES līmenī vairs nav palikusi neviena kompetentā institūcija, kas nebūtu atzinusi, ka hepatīta C situācija Latvijā ir katastrofāla, un tā jārisina nekavējoties. “Biedrība, Veselības ministrija un nozares speciālisti šobrīd cīnās par diviem papildus soļiem ārstēšanas pilnveidē – pirmkārt, jāpadara esošā terapija pieejamāka tiem kam tā nepieciešama, proti, kompensācija jāpaceļ no 75% uz 90%; otrkārt, jāievieš mūsdienīga ārstēšanas sistēma, iekļaujot jaunus 97 - 100 % efektīvus

medikamentus C hepatīta ārstēšanai, kas, lai gan ir dārgāk, bet, spēj izārstēt teju visus pacientus.”

Veselības ministrija hepatīta C ārstēšanai ik gadu izlieto aptuveni 3,2 miljonus eiro, tomēr, valsts kompensētā terapija palīdz vien pusei pacientu. Tas nozīmē, ka 1,6 miljoni eiro jau tūdaļ varētu tikt tērēti lietderīgāk, ja sistēmā iekļautu arī mūsdienīgus un daudz efektīvākus medikamentus.  

“Kopā ar Veselības ministriju mēs cenšamies pārliecināt valdību, ka steigšus ir jāievieš jauns veselības aprūpes finansēšanas modelis. Ar nelielu papildus finansējumu mums būtu iespēja novērst aizvien straujāk augošo infekcijas izplatību Latvijā, kā arī daudz lietderīgāk izmantot budžeta līdzekļus apm. 2,22 miljonu eiro apmērā. Tāpat šāda rīcība pakāpeniski mazinātu izdevumus sociālajā budžetā, ar laiku atbrīvojot līdz pat 4,3 miljoniem eiro pabalstiem un pensijām. Jā, šis ir tas, ko valdošās partijas vienmēr skandina – piemērs sistēmiskai reformai par valdības prioritāti pasludinātajā veselības aprūpes sistēmā! Bet, kā redzat, ministru kabinets joprojām vilcinās…” ar nopūtu atzīst K. Kaugurs.

Pašlaik C hepatīta pacientiem valsts kompensē ārstēšanos 75% apmērā, taču, lai to sāktu, pacientam pašam ik mēnesi nepieciešams veikt līdzmaksājumu 25% jeb 200-300 eiro apmērā.

Amatpersonas gadiem vilcina lēmumu par C hepatīta slimnieku medikamentu kompensācijas palielināšanu. Latvijā ir sliktākā situācija C hepatīta ārstēšanā visā Eiropā. Vai tiešām politiķiem ir vienalga par valsts iedzīvotājiem?