Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Celulītam mazliet ir jābūt

© Publicitātes foto

Kas ir celulīts? Kāpēc tas rodas? Kāpēc tas nesaudzē teju nevienu – ne pavisam jaunas meitenes, ne sievietes, pat ne vīriešus? Vai pret to var cīnīties ar pretcelulīta krēmiem? Vai tie ir iedarbīgi? Kādi tie ir, un kā zināt, kurš ir īstais? Atbildes uz šiem mūžīgajiem jautājumiem sniedz Veselības centra – 4 Skaistuma klīnikas 4. Dimensija kosmētiķe un ķermeņa estētikas speciāliste Anda Gaile.

Pavisam vienkārši runājot, celulīts ir veselības traucējumi, kas neārstēti var būt par priekšvēstnesi dažādām kaitēm. Tie ir nepareizas formas taukaudi, kas kaut kādu iekšēju vai ārēju faktoru rezultātā uzkrājas starpšūnu telpā. To, vai celulīts veidosies, nosaka ģenētika: ja meitenei/sievietei tas sāk parādīties, skaidrs, ka tas ir bijis arī viņas mammai/vecmammai. Tikai kādreiz par to nerunāja, jo nezināja, kas tas ir. To, protams, nosaka arī uzturs, dzīvesveids un hormoni.

Ģenētika un hormoni

«Jaunākajos pētījumos atklāts: normālai sievietei reproduktīvā vecumā – no pubertātes līdz menopauzei – ir jābūt diezgan augstam hormona estrogēna līmenim un, ja tas tāds ir, arī celulītam ir mazliet jābūt. Tad tas nozīmē, ka sievietes organisms normāli funkcionē. Jo šķidruma aizture notiek saistībā tieši ar šo hormonu – tas kāpj un atkal krītas, un tāpēc pirms mēnešreizēm ir tūska, bet pēc mēnešreizēm tā mazinās. Un tā katru mēnesi,» skaidro Anda Gaile.

Viņa atgādina, ka celulītam ir četras fāzes: pirmā ir tā sauktā modeļu fāze – to redz tikai speciālā apgaismojumā un arī pavisam tievām meitenēm; otrā ir tad, kad, saspiežot ādu krokā, var redzēt tā saukto apelsīna miziņu; trešajā stadijā celulītu var redzēt jau ar neapbruņotu aci; bet ceturtajai stadijai raksturīgi jau diezgan lieli zemādas kunkuļi.

«Ja ar pirmām divām stadijām sieviete var cīnīties pati – problēmzonas pamasēt, lietot pretcelulīta krēmus, tad ar trešo un ceturto fāzi pašu spēkiem ir diezgan grūti tikt galā. Tad jāmeklē speciālista palīdzība, kurš palīdzēs noorientēties, ar ko sākt un kā ārstēšanu turpināt,» norāda Anda Gaile. Viņa stāsta, ka parasti sāk ar limfodrenāžu, jo limfas atteces un arī apasiņošanas traucējumi ir vieni no pirmajiem faktoriem, kāpēc celulīts sāk veidoties. Šķidrums, tauki, toksīni uzkrājas starpšūnu telpā, iekapsulējas un pamazām izplešas, tādējādi padarot ādu arvien grubuļaināku.

Vajadzīgi peptīdi

Ir mīts, ka pretcelulīta krēmi problēmu nerisina, ka nav jēgas par tiem izšķiest naudu. Ķermeņa estētikas speciāliste šo mītu apgāž, sakot, ka tas radies tāpēc, ka tie nepareizi tiek lietoti – tie netiek klāti uz attīrītas un pareizi apstrādātas ādas. «Ja ādas raga slānis ir biezs, neviens krēms tam netiks cauri. Tāpēc pirms pretcelulīta krēmu lietošanas āda ir jāapstrādā, turklāt ar pareiziem līdzekļiem. Svarīgi, lai attīrošajos līdzekļos nebūtu nātrija laurilsulfātu un nātrija lauretsulfātu, kas ādas aizsargbarjeru var ļoti ātri sabojāt. Tajos var būt, piemēram, pienskābe, kas saudzīgi sagatavo ādu, lai viss, ko klājam pēc tam, viegli tiktu iekšā,» skaidro Anda Gaile.

Savukārt pretcelulīta krēma sastāvā ir jābūt kādam «nesējam», kas aktīvās vielas palīdz ienest pēc iespējas dziļāk ādā un ļauj nokļūt pie celulīta mezgliem. Jo nereti ir tā, ka krēms nemaz netiek līdz tauku šūnām, no kurām gribam atbrīvoties. Un šie nesēji var būt peptīdi, kam ir stingri noteikta bioloģiska aktivitāte – tie stimulē ādas olbaltumvielu sintēzi. Tāpēc, ja krēma sastāvā ir peptīdi, tas nozīmē, ka aktīvās vielas spēs iekļūt dziļāk ādā, nepaliks uz ādas virskārtas un neradīs tikai mānīgu gluduma sajūtu, kā ar atsevišķiem krēmiem nereti mēdz būt.

Kofeīns, citrusi, zirgkastanis

Anda Gaile uzsver: pirms iegādāties pretcelulīta krēmu, svarīgi ir papētīt tā sastāvu. «Tie ingredienti, kas norādīti pirmie, būs visvairāk, bet sarakstā pēdējie – vismazāk. Pirmais noteikti būs ūdens (aqua), bet vajadzētu palasīt, kas norādīti kā nākamie. Tur varbūt nevajadzētu būt parabēniem, kas gan ir visai izplatīts konservants, un tas ir arī zobu pastās, lūpu krāsās. Daudzi pret to izturas noraidoši, jo tas ir naftas pārstrādes produkts. Bet domas dalās: vieni saka, ka tas izraisa vēzi, citi apgalvo, ka nekādu ļaunumu tas nerada.»

Ķermeņa estētikas speciāliste stāsta, ka eko kosmētikas ražotāji kā konservantu izmanto ēteriskās eļļas, vitamīnus A un E. Bet ēteriskās eļļas var izraisīt alerģiju, tāpēc ne visiem tā der. Visaktīvākā viela, kas jāmeklē pretcelulīta krēmu sastāvā, ir kofeīns. «Ingredientu uzskaitījumā tam vajadzētu būt vismaz viducī – tad tas varētu būt pietiekamā koncentrācijā. Pret celulītu labi cīnās arī citrusaugļu ēteriskās eļļas, lavanda. Ādas drenāžai – zirgkastanis, jūras aļģes. Šīs vielas garantē, ka krēms palīdzēs, tikai – atkārtoju vēlreiz: ādai jābūt iepriekš pareizi sagatavotai.»

JAUTĀJUMI SPECIĀLISTAM

Atbild Anda GAILE, Veselības centra – 4 Skaistuma klīnikas 4. Dimensija kosmētiķe un ķermeņa estētikas speciāliste:

– Kurā brīdī jāsāk lietot pretcelulīta krēmi?

– Tiklīdz pamanāt, ka, saņemot ādu, ir grubulītis. Pats no sevis celulīts nepāriet. Sabojātie zemādas tauciņi iekapsulējas, iet arvien dziļāk un arvien vairāk pārņem ķermeņa daļas. Bet, ja tā ir jau trešā vai ceturtā stadija, ir jāiet pie speciālista un jārēķinās ar to, ka būs jāārstējas ļoti ilgi.

– Vai celulītu var izārstēt pilnībā?

– Trešo un ceturto stadiju nē. To var apārstēt. No ceturtās stadijas lēnām pāriet uz trešo, no trešās – uz otro. Bet ārstēšana ir ilgstoša, un visu laiku ir jāseko sev līdzi. Nav tā: aizgāju uz dažām procedūrām, izārstēju, un viss, varu neko vairs nedarīt! Tā nenotiek. Ja sieviete nemaina dzīvesveidu, celulīts atkal atgriežas.

– Kas ir jāmaina? Kas celulītam patīk, no kā jāizvairās?

– No ēdienkartes jāizslēdz produkti, kas bremzē limfas atteci. Tā ir kafija, sāļi un piparoti ēdieni. Arī sarkanvīns. Jā, valda uzskats, ka tas ir labs asinsvadiem, bet, ja ir tendence uz tūsku, labāk izvēlēties glāzi baltvīna. Jo sarkanvīns aiztur šķidrumu. Neviens vairs nesaka, ka jāizdzer trīs litri ūdens, pietiek ar diviem, ieskaitot tēju/kafiju un zupu. Ja ūdens tiek dzerts par daudz, liekais šķidrums nevis uzlabos pašsajūtu, bet gan radīs nieru pārslodzi, kāju vai acu plakstiņu tūsku. Svarīga arī fiziskā slodze. Visefektīvākie ir stiepšanās vingrojumi, joga. Stiepšanās un lokanības uzlabošana stimulē limfas cirkulāciju, kā arī nevajadzīgo blakusproduktu izvadi no organisma. Arī pirts ir ļoti laba. Tā dziļi izsilda ādu, un ir labi pēc tam klāt pretcelulīta krēmu. Ikdienā āda ir jāattīra, pēc dušas ar cimdiņiem vai birstītēm jāpamasē problemātiskās zonas – labi, ja ir laiks to darīt desmit minūšu, ja nē, vismaz piecas. Šāda pašmasāža ne vien uzlabos asinsriti, tādējādi cīnoties ar celulītu, bet arī mazinās nogurumu un uzlabos ādas tonusu. Lai āda paliek viegli rozīga. Ja klāsiet krēmu uz nesagatavotas ādas, vienalga, lai cik tas būtu dārgs, rezultāts nebūs gaidītais. Krēms vienmēr jāklāj no potītēm uz augšu, no plaukstām uz augšu – virzienā uz sirdi.

– Ar kādu pretcelulīta kosmētiku jūs strādājat?

– Ar Latvijā ražotu GMT Beauty. Tā pēc sastāva ir ļoti augstvērtīga kosmētika. Katrai kompānijai vienmēr ir kādi noslēpumi, ne visi precīzi uzraksta visu sastāvu, bet, kas attiecas uz GMT, mēs zinām, kas ir tā sastāvā un kādā koncentrācijā. Šī zīmola attīrošajos produktos ir pienskābe, kas maigi attīra ādu, nebojājot ādas aizsargslāni, bet pretcelulīta krēmos – ingvers, kas izsilda, un kofeīns, kas sadedzina taukus, kā arī fucus un laminaria brūnaļģes. Šos produktus ievadām arī ar aparātiem. Bet mājas lietošanai mani favorīti ir Institut Esthederm Morpho Control seruma koncentrāts problēmzonām, kas intensīvi sašķeļ lokalizētās tauku nogulsnes un nodrošina tauku sadedzināšanas procesus, kā arī Institut Esthederm Svelt System krēms, kas ir efektīvs pat spītīga celulīta gadījumā. Tas iedarbojas uz visiem trim celulīta izraisošajiem faktoriem: liekais šķidrums, zemādas tauku uzkrāšanās un saistaudu iekaisums.

– Vai pretcelulīta krēma cena nosaka tā kvalitāti un iedarbību?

– Ne vienmēr. Jāskatās sastāvs. Protams, dārgajos krēmos tiek izmantoti jaunākie sasniegumi, un tajos noteikti ir dažādi peptīdi, kas aktīvajām vielām ļauj iekļūt dziļāk ādā.

– Vīriešiem arī ir celulīts?

– Ir gan. Viņiem tas sāk parādīties uz vēdera. Un tas viss ir dēļ nekvalitatīvas pārtikas, jo, lai būtu ātrāk, skaistāk, vairāk, daudz kur tiek likti klāt augšanas hormoni. Līdz ar to arvien vairāk ir arī aptaukošanās problēmu.

– Vīrieši arī to ārstē?

– Ne tik daudz celulītu, cik riepiņu uz vēdera, ar kuru paši netiek galā. Bet bieži, saņemot vēdera ādas kroku, var redzēt, ka tur ir celulīts. Atšķirībā no sievietēm viņi gan no šīs problēmas ātrāk tiek vaļā.

– Kas vēl jāzina, cīnoties ar celulītu?

– Ir jāpanāk ādas elasticitāte, jo taukiem ir tendence uzkrāties tur, kur āda ir ļengana. Cīņa ar celulītu būs ilga, bet ar pacietību, dzīvesveida maiņu un pozitīvu domāšanu var panākt labus rezultātus.