Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

BRĪDINA: Jābūt piesardzīgiem batutu izmantošanas laikā

© Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina patērētājus būt piesardzīgiem, izmantojot batutus, aģentūru LETA informē PTAC pārstāvji.

Nolūkā uzlabot patērētāju drošību batutu izmantošanas laikā PTAC ir apkopojis informāciju, kas jāņem vērā, gan patērētājiem izmantojot batutus, gan komersantiem, piedāvājot batuta pakalpojumus publiskās vietās.

Lai mazinātu traumu gūšanas riskus, lietojot batutus, būtiski ņemt vērā tā tehnisko stāvokli, izvietojumu un informāciju, norādes, brīdinājumus. Patērētājiem jāpievērš uzmanība, vai metāla atsperēm, āķiem un rāmim ir aizsargpārklājums, vai ap batutu ir drošības tīkls, vai batutam nav caurumu, plīsumu vai plaisu, vai nav bojāts rāmis, vai batuts ir tīrs un sauss, vai nav citu defektu.

Tāpat patērētāji aicināti pievērst uzmanību batuta izvietojumam, vai tas izvietots brīvā vietā, kurā nav potenciālu apdraudējumu, piemēram, žogu, dzīvžogu, koku, mietu vai kādu priekšmetu, vai ap to ir vismaz 2,5 metrus "drošas krišanas zona", vai tas ir izvietots uz triecienu samazinošas pamatnes.

Pakalpojuma sniedzējam ir jānorāda, kur patērētājs var iepazīties ar batutu izmantošanas noteikumiem un brīdinājumiem, piemēram, par to, ka uz batuta drīkst atrasties tikai viena persona, vienmēr lēkājot batuta vidū, nelecot nost, nemetot kūleņus. Patērētājiem jāņem vērā, ka ir aizliegts stāvēt malā, kad kāds cits izmanto batutu.

Tāpat brīdī, kad batuts tiek lietots, neviens cits nedrīkst iet zem tā. Pirms batuta lietošanas patērētājiem ir jānoņem visas rotaslietas, pulkstenis, kaklarotas vai apģērbs, kas var aizķerties.

Komersantu pienākums ir veikt bērnu uzraudzību pakalpojuma sniegšanas laikā.

Kā informē PTAC, saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju vasaras aktīvajā periodā neatliekamajās palīdzības punktā dienā vēršas līdz pat desmit bērniem, kas guvuši dažādas ar batutu izmantošanu saistītas traumas - lūzumi, galvas sasitumu, muguras traumas. Negadījumu cēloņi var būt ļoti dažādi - nepietiekama pieaugušo uzraudzība, nedroša batutu lietošana, kā arī informācijas trūkums.

Neapzinoties iespējamos riskus, var ciest gan bērni, kuri tajā brīdī aktīvi darbojas, gan citi, kas atrodas tuvumā, brīdina PTAC.