Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Aicina uz Neiroloģijas dienu

© F64

Rīgas Austrumu slimnīcā trešdien, 27. maijā, norisināsies Neiroloģijas diena 2015.

«Veselības veicināšanai un saglabāšanai svarīgi ir katram prast atšķirt pirmos saslimšanas simptomus, zināt, kā rīkoties šādās situācijās, būt informētiem par diagnostikas, ārstēšanas un rehabilitācijas iespējām,» aicinot iedzīvotājus uz pasākumu, uzsver neiroloģijas nodaļas vadītājs Guntis Karelis.

Visbūtiskākā saslimšana, par ko ārsti vēlas atgādināt iedzīvotājiem, ir insults. «Joprojām cilvēki nezina, kādi ir insulta simptomi, kā rīkoties šo simptomu gadījumā, jo insulta veiksmīgā ārstēšanā būtiski ir sniegt palīdzību tuvāko stundu laikā,» saka neirologs G. Karelis. Neiroloģijas dienās ārsti vēlas iedzīvotājiem pastāstīt arī par dažāda rakstura reiboņiem, muguras un galvas sāpēm. Svarīgi ir saprast, kurā brīdī šie veselības traucējumi ir pārejoši, bet kurā tie ir priekšvēstneši nopietnai slimībai. «Ir situācijas, kurās jārīkojas nekavējoties, bet ir neiroloģiskas problēmas, kuru gadījumā var gaidīt un uzreiz neskriet uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu,» teic G. Karelis. Mediķi ir nobažījušies, ka daudzas neiroloģiskas problēmas cilvēki risina tikai ar pretsāpju medikamentu palīdzību, arī tādos gadījumos, kad sāpes nepāriet mēnešiem. Neiroloģijas diena atgādinās arī par profilaksi. Kā piemēru neirologs min Vidusjūras diētu, kas ir pierādījusi savu efektivitāti sirds asinsvadu sistēmas saslimšanu profilaksē, taču, tā kā tā pozitīvi ietekmē visu cilvēka veselību, to var izmantot arī neiroloģisko slimību profilaksē. «Cilvēki nezina vai ir aizmirsuši par lietām, kuras paši var izdarīt savas veselības labā, – tieši to mēs vēlamies atgādināt Neiroloģijas dienā.»

Sarunās ar Latvijas vadošajiem speciālistiem pasākuma dalībnieki nepastarpināti varēs noskaidrot viņus interesējošos jautājumus par neiroloģisko slimību simptomiem un profilaksi, insultu, muguras sāpēm, reiboņiem, atmiņas traucējumiem un multiplo sklerozi. Visi pasākumi norisināsies stacionārā Gaiļezers, un tie ir bez maksas. No pulksten 11 līdz 13 mazajā konferenču zālē 2. stāvā būs iespēja klausīties ārstu izglītojošās lekcijas (par neatpazīto reiboni stāstīs neiroloģe Linda Zvaune, par insulta atpazīšanu – ārste Madara Lazdāne, par insulta vienību – tās vadītāja neiroloģe Biruta Tilgale, par multiplās sklerozes pacientu aprūpi – ārste Gundega Gulbe, par Vidusjūras diētu neiroloģisku slimību profilaksē – ārsts Georgijs Moisejevs, savukārt par tēmu Vai ir iespējams apsaldēt muguru? runās ārste Anita Belcerbula). No pulksten 13 līdz 15 paralēli ārstu – speciālistu konsultācijām būs iespēja veikt atmiņas testus, noteikt sirds un asinsvadu slimību riskus un ķermeņa masas indeksu, veikt kakla un galvas smadzeņu asinsvadu ultrasonogrāfiju, kā arī praktiski apgūt ārstnieciskos vingrojumus pie reiboņiem un muguras sāpēm.