Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Pieaug laikus atklāta krūts vēža gadījumu skaits

Kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! atbalsta Latvijas sieviešu basketbola izlase un arī basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota (attēlā), kura pēcāk spēlē pret Ķīnu guva 18 punktus © F64

Interese un atsaucība profilaktiskajām krūts veselības pārbaudēm ir pietiekami liela, to pierāda kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! noslēgumā organizētās pārbaudes mobilajā mamogrāfā pašā Rīgas centrā. Iespējams, sievietes ir jāuzrunā personiskāk un atraktīvāk, lai ikviena atsauktos un veiktu valsts apmaksātas pārbaudes, kuru mērķis ir laikus atklāt krūts vēzi.

Pagājušajā gadā krūts vēzis tika diagnosticēts 1162 sievietēm, taču diemžēl 35 procentos gadījumu slimība atklāta novēloti. Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis norāda, ka ir vērojama pozitīva tendence – pieaug pirmajā stadijā atklāta vēža gadījumu skaits, kas tomēr liecina par sieviešu apziņu un izpratni – ir jāpārbauda krūšu veselība laikus. «Pēdējo 50 gadu laikā mamogrāfija ir ļoti mainījusi priekšstatu par krūts vēzi un tā ārstēšanu, kas ļauj diagnosticēt slimību jau laikā, kad vēzis krūtīs vēl nav sataustāms,» saka J. Eglītis. Liela nozīme ir cilvēkiem, kuri mudina līdzcilvēkus doties uz pārbaudēm, tāpēc nenovērtējams šajā akcijā ir brīvprātīgo labas gribas vēstnešu darbs, popularizējot krūts veselības pārbaudes reģionos. Krūts vēzis ir biežākā onkoloģiskā slimība sievietēm, otrajā vietā – ādas vēzis, trešajā – zarnu vēzis. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību krūšu veselībai, jau piekto gadu Latvijā, Rīgā, notika rozā lentītes gājiens, kas pulcēja vairākus simtus dalībnieku. Atbalstot kampaņu, sestdien Rīgā noritēja Latvijas sieviešu basketbola izlases spēle pret Ķīnas izlasi, kurā Latvijas basketbolistes svinēja pārliecinošu uzvaru.