Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

10 padomi no Latvijas cīkstoņiem, kā ātri “nodzīt” svaru

© F64

Cīņas sporta veidos svaram ir izšķiroša nozīme, jo tieši tas nosaka kategoriju, kurā sportisti startē. Tieši tādēļ profesionāli cīkstoņi ir tie, kas daudz zina gan par lieko svaru, gan ātru tā “nodzīšanu”. Savos profesionālajos svara kontroles noslēpumos dalās Jevgēnijs Aļeksejevs un Kristaps Bulmeistars. Sportistu padomus un to piemērotību vidusmēra cilvēkam komentē sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.

21 gadu jaunais Jevgēnijs Aļeksejevs atklāj - lai izvairītos no nepieciešamības pēc ekstrēmām diētām svara nomešanai ārkārtīgi īsā laikā, ir vērts pieturēties pie dažiem vienkāršiem principiem ikdienā.

  1. Katru dienu izdzert savam svaram optimālu ūdens daudzumu.
  2. Uzturā lietot tikai uzturvērtībām bagātu ēdienu, kas netiek cepts eļļā.
  3. Katru dienu veltīt vismaz 20 – 30 minūtes aerobām slodzēm (aktīvās pilates, aerobika u.tml.)).
  4. Ievērot dienas režīmu un kārtīgi izgulēties.
  5. Un pats galvenais – vienmēr smaidīt!

Tomēr Jevgēnijs neslēpj, ka kā sportistam viņam reizēm nākas izmantot arī ekstrēmas un ne tik veselīgas diētas: “Kā cīkstonim man ir sava svara nodzīšanas programma, kas ļauj āri atbrīvoties no svara līdz pat 10 kilogramiem, pareizi izmantojot ūdeni. Tomēr jāņem vērā, ka šis paņēmiens derēs sportistiem un ir gana ekstrēms.”

Pirmā diena 8 litri ūdens.

Otrā diena 5 litri ūdens.

Trešā diena 4 litri ūdens.

Ceturtā diena 2 litri ūdens.

Piektā diena 1 litrs ūdens.

Sestā diena – ūdeni nedzert, iet pirtī ar 4 līdz pieciem atkārtojumiem pa 7 līdz 10 minūtēm.

“Visu svara nomešanas laiku turēties pie olbaltumvielu diētas. Šī ir ārkārtīgi enerģiju patērējoša diēta, bet tādā veidā tik tiešām ir iespējams atbrīvoties no 10 līdz 12 svara kilogramiem nedēļas laikā,” par praksē pārbaudīto paņēmienu stāsta Jevgēnijs.

Tāpat kā Jevgēnijs, 22 gadus jaunais cīkstonis Kristaps Bulmeistars, uzsver, ka visbūtiskākais ir domāt par veselīgu uzturu ikdienā. Tomēr arī Kristaps ir saskāries ar nepieciešamību ievērot īpašu diētu pirms sacensībām un atklāj savus noslēpumus cīņā ar liekajiem kilogramiem.

  1. No ēdienkartes pilnībā izslēgt sāli un cukuru.
  2. No ēdienkartes pilnībā izslēgt miltu izstrādājumus – baltmaize, bulciņas, kūkas u.t.t.
  3. Ļoti biežas ēdienreizes mazām porcijām un vairāk tieši svaigu dārzeņu un augļu.
  4. Treniņi katru dienu, vēlams divas reizes un, protams, skriešana.
  5. Ja pirms cīņas atlicis kāds pusotrs lieks kilograms, ieejot pirtī iespējas “izdzīt” atlikušo ūdeni.

Komentējot abu cīkstoņu diētas ieteikumus, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore uzsver, ka ikdienā pareizi izvēlēts uzturs ir viena no veiksmes formulām, bet ar sportistu dotajiem ekstrēmajiem padomiem iesaka būt uzmanīgiem. Gluži tāpat kā vidusmēra cilvēka organisms nav piemērots sportistu treniņu slodzēm, tas būtībā nav piemērots arī šādām diētas slodzēm.

“Katram sportam ir savas prasības, priekšnosacījumi, lai sportists spētu sagatavoties sacensībām. Tās bieži ir ekstrēmas slodzes gan fiziskās sagatavotības, gan uztura ziņā. Tieši pirms sacensībām sportisti ievēro stingrus uztura ierobežojumus, lai nomestu pat 10-12 kg. Šādas drastiskas, vienveidīgas diētas ir liela slodze organismam. Nereti problēmas rodas no sacensībām brīvajā laikā, kad ir straujš svara pieaugums un tas var kaitēt veselībai ilgtermiņā. Diemžēl veselība ir viena no tām lietām, ko profesionāliem sportistiem nākas upurēt. Ja sportistiem ir nepieciešamība pēc svara nomešanas ekstrēmi īsā laikā, būtu ieteicams veikt svara korekciju tikai sporta ārsta un uztura speciālista uzraudzībā, un tas ir jākoriģē individuāli. Diētas laikā ir jāveic visas nepieciešamās analīzes, lai noskaidrotu, kas notiek ar organismu kopumā,” iesaka Liene Sondore.