Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Ko vīrieši nevēlas piedzīvot

© Publicitātes foto

Nereti par svarīgāko vīrišķības rādītāju un savas dzimumspējas apliecinājumu vīrieši uzskata erekciju. Pat epizodisku neveiksmi gultā daudzi uztver traģiski, bet ja tās sāk piemeklēt regulāri, cieš gan pāra attiecības, gan pastarpināti – daudzas citas vīrieša dzīves jomas, kuras arī ietekmē negatīvās emocijas, nepilnvērtības un vainas izjūta, kas nereti pavada erekcijas problēmas.

Vīrietis vēlas gūt maksimāli pilnīgu seksuālo baudu un tādu sniegt arī savai partnerei, taču gadās, ka tuvība tomēr nedod gaidīto apmierinājumu. Pats stiprā dzimuma pārstāvis bieži vien nevēlas atzīt problēmu, nerunā par to ar partneri, sāk izvairīties no tuvības. Kāds arvien biežāk nakšņo ārpus mājas, aizbildinoties ar dažādām darīšanām vai jauniem vaļaspriekiem, bet sievietei tikmēr rodas aizdomas, ka mīļotā vīrieša jūtas ir atsalušas vai arī viņam uzradusies kāda cita, un notiek pakāpeniska atsvešināšanās.

Erektilā disfunkcija

Erektilā disfunkcija ir pastāvīga, vismaz sešus mēnešus ilga nespēja sasniegt un noturēt pietiekamu erekciju, lai veiktu dzimumaktu. Viegla erektilā disfunkcija ir tad, ja spēja sasniegt un saglabāt erekciju ir nedaudz pavājināta un vīrietis tikai dažkārt ir neapmierināts ar savām seksuālajām spējām. Vidējai erektilās disfunkcijas pakāpei raksturīga mēreni samazināta spēja sasniegt un saglabāt erekciju, bet smagas erektilās disfunkcijas gadījumā šī spēja ir būtiski cietusi, tāpēc parasti izraisa vīrieša neapmierinātību ar savu seksuālo dzīvi. Vidēji populācijā no erektilās disfunkcijas cieš līdz 20% vīriešu. Jo lielāks vecums, jo biežākas ir šīs problēmas izpausmes. Arī dabas likums nosaka: sākot no 35–40 gadu vecuma, vīrieša organismā notiek testosterona līmeņa pazemināšanās, līdz ar gadiem erekcija vairs nav tik spēcīga un tās sasniegšanai nepieciešams ilgāks laiks. Tomēr tiem vīriešiem, kuriem ir laba veselība un aktīvs dzīvesveids, šis process notiek pakāpeniski un nerada problēmas.

Jāatrod patiesie cēloņi

Ļoti bieži erektilās disfunkcijas cēlonis ir asinsvadu izmaiņas, kuras notiek cilvēka organismā līdz ar gadiem un kuras veicina arī dažādi dzīvesveida faktori, piemēram, regulāra pārstrādāšanās, fiziskās aktivitātes trūkums, sēdošs darbs un sēdošs dzīvesveids, kas apgrūtina asinsriti mazajā iegurnī, haotisks dienas režīms, neizgulēšanās, smēķēšana, neveselīgs uzturs un alkohola pārmērības. Sastopoties ar erekcijas problēmām, vīrieši cenšas tām atrast pieņemamu aizbildinājumu: bija grūta diena, esmu noguris, pie visa vainīga sieva, kura mani nepārtraukti zāģē... Ja dzimumakta neizdošanās ir tikai epizodiska, tai pamatā patiešām var būt minētie iemesli, bet, ja neveiksmes gultā jāpiedzīvo pastāvīgi, lieta nav tik vienkārša. Problēma ir jāatzīst, un jāmeklē risinājums. Daži izvēlas destruktīvu ceļu un sāk lietot alkoholu vai mēģina bieži mainīt seksa partneres, cerot atrast kādu, ar kuru viss izdosies. Vispareizāk gan būtu doties pie ģimenes ārsta, lai pirmām kārtām pārliecinātos, vai sliktā erekcijas kvalitāte nav saistīta ar kādām vispārējās veselības problēmām, kas prasa attiecīgu ārstēšanu. Erekcijas kvalitāti nevēlami iespaido paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, aptaukošanās, dažādas neiroloģiskas slimības, kas bieži saistītas ar mugurkaula traumu sekām. Problēmas var rasties arī pēc ķirurģiskām operācijām mazā iegurņa apvidū. Zināmu daļu no erektilās disfunkcijas gadījumiem izraisa zāles, kas jālieto, piemēram, augsta asinsspiediena, sirds slimību, kuņģa čūlas vai depresijas ārstēšanai. Lai gan šodien erektilo disfunkciju retāk nekā agrāk pieskaita pie problēmām, kuras «sākas galvā», atsevišķos gaidījumos tās cēloņi var būt arī psihogēni, un palīdzēt var kvalificēts psihoterapeits. Visai būtiska loma ir arī partneres attieksmei. Sievietei nevajadzētu vīrieti vainot un apsūdzēt, bet sniegt atbalstu un sapratni; tieši viņa var pamudināt vīrieti meklēt speciālistu palīdzību.

Speciāli produkti vīriešiem

Pētot dažādus no dabas vielām iegūtus līdzekļus, kuri varētu kalpot vīriešu seksuālās apmierinātības paaugstināšanai un erekcijas kvalitātes uzturēšanai, zinātnieku uzmanības lokā nonākusi aminoskābe L – arginīns un Francijā augošo piejūras priežu mizu ekstrakts piknogenols, kas satur bioloģiski aktīvas vielas – flavonoīdus. Kādā pirms vairākiem gadiem veiktā pētījumā piedalījās 50 vīrieši ar vieglas un vidējas pakāpes erektilo disfunkciju. Viena pētījuma dalībnieku grupa saņēma piknogenola un L – arginīna kompleksu, bet otra – placebo (identiska izskata tabletes, kas satur neaktīvas vielas). Pēc mēneša pirmās grupas vīriešiem kļuva vieglāk sasniegt un uzturēt erekciju, viņi sāka mīlēties divreiz biežāk, turklāt šiem vīriešiem normalizējās arī asinsspiediens un holesterīna līmenis. Jau iepriekš bija zināms, ka gan L – arginīns, gan piknogenols palielina slāpekļa oksīda (NO) koncentrāciju organismā. NO atslābina asinsvadus un uzlabo asinsriti. Pētījumos atklājās, ka L – arginīna un piknogenola kombinācija ir ievērojami efektīvāka nekā katrs no šiem komponentiem atsevišķi. Tā labvēlīgi iedarbojas ne tikai uz mazā iegurņa orgāniem, bet uz visu organismu kopumā. Lai sāktu just L – arginīna un piknogenola kombinācijas labvēlīgo efektu, jāsasniedz zināms piesātinājuma līmenis, tāpēc tā jālieto kursa veidā.

Lai erekcijas kvalitāte saglabātos:

• Rūpējies par sirds un asinsvadu veselību. Erekcija rodas, pateicoties tam, ka dzimumloceklim pieplūst asinis. Ja asinsritē ir problēmas, var rasties erekcijas traucējumi.

• Vingro. Pusstundu dienā atvēlot skriešanai, peldēšanai vai citai fiziskai nodarbei.

• Ēdienkartē iekļauj produktus, kas veicina asinsriti: sīpolus, ķiplokus, banānus, čili piparus; jāuzņem arī nepiesātinātās taukskābes, ēdot treknās zivis, avokado, augstvērtīgas augu eļļas. Ieteicamas arī olas, kurās B grupas vitamīni un pilnvērtīgas olbaltumvielas.

• Centies mazināt stresu. Ilgstoša spriedze nāk par sliktu veselībai kopumā, un seksuālā veselība nav izņēmums.

• Mēģini atmest smēķēšanu un nelietot pārāk daudz alkohola, arī enerģijas dzērieni nav labākais variants.

• Baudi saules gaismu. Tās ietekmē organisms piebremzē melatonīna ražošanu. Melatonīns pazīstams kā miega hormons, bet vienlaikus tas arī bremzē dzimumtieksmi.