Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Zāles maksā dārgi, tāpēc puse pacientu ignorē ārstu norādes

© F64

Aptuveni 20 līdz 30 procenti pacientu pēc ārsta apmeklējuma neizmanto izrakstīto medikamentu receptes un gandrīz katrs pacients ir nodarbojies ar pašārstēšanos, liecina ģimenes ārstu novērojumi.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska: “Labam ārstēšanas rezultātam ļoti svarīga ir ģimenes ārsta un pacienta sadarbība, pacienta apzinīgums, pildot atveseļošanās plānu un ievērojot ārsta norādes. Pašārstēšanas, neatbilstošu medikamentu lietošana, neracionāla dabīgo, augu izcelsmes preperātu izmantošana, to kombinēšana ar mājās pieejamiem medikamentiem, kas kādreiz bijuši izrakstīti citiem ģimenes locekļiem, var radīt nopietnus apdraudējumus veselībai. Tādēļ iesaku uzticēties nevis informācijai internetā un masu medijos, bet gan savam ārstam, konsultējoties par medikamentu lietošanu, un apzinīgi ievērot ārstu norādes.”

Diemžēl  Latvijā  ir raksturīgi – īpaši darbā aizņemtiem cilvēkiem – novilcināt ārstēšanos nedēļām ilgi: tikai apmēram 40 procenti pacientu pēc ārsta apmeklējuma uzreiz vai tuvāko divu dienu laikā uzsāk lietot nozīmētos medikamentus. Parasti kā galveno iemeslu ārstniecības plāna neievērošanai, pacienti min zāļu izmaksas, bet tas nevarētu būt arguments saistībā ar valsts kompensējamiem medikamentiem, kurus parasti lieto pacienti, kuri sirgst ar hroniskām saslimstībām. Daļa pacientu uztraucas par zāļu lietošanas blaknēm, bet par tām noteikti ir jārunā ar ārstējošo ārstu, jo tikai tā būs iespējams novērst blaknes un uzveikt slimību.

“Apzinīgajiem pacientiem, kuri atveseļošanās procesā ievēro ārstu norādes, ir krietni labāks veselības stāvoklis un viņi pie saslimšanas daudz ātrāk var atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Diemžēl mūsu pieredze liecina, ka aptuveni 20 līdz 30% ģimenes ārstu pacientu pēc speciālista apmeklējuma neizmanto ārstu izrakstītās receptes un neiegādājas medikamentus,piebilst Līga Kozlovska.

Vita Vestmane, kardioloģe, VCA, Veselības centrs Vivendi: “Savā praksē visbiežāk esmu novērojusi, ka pacienti zāles nelieto  paaugstināta asinsspiediena dēļ. Tiklīdz pacients jūtas labāk, tā viņš pārtrauc lietot zāles. Ir jāsaprot, ka zāles jālieto ne tikai, lai uzlabotu, piemēram, asinsspiediena rādītājus, bet arī lai aizsargātu asinsvadus. Svarīga ir pacienta izpratne par to, kāpēc jālieto zāles. Tādēļ ieteiktu visus neskaidros jautājumus izrunāt ar ārstu.”