Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

ŠOKS: Kas notiek ar tavu ķermeni stundu pēc kokakolas iedzeršanas?

© healthyfoodteam.com

Visiem jau labi zināms – kola ir kaitīga. Tomēr, iespējams, daudzi pat nenojauš, kādu ļaunumu šis saldais dzēriens nodara mūsu organismam. Portāls nra.lv apkopoja informāciju, kas notiek ar ķermeni stundu pēc 500ml kokakolas baudīšanas.

10 minūtes: Ķermenis ir šokā no tikko uzņemtā cukura daudzuma. Ja šādu daudzumu cukura kāds mēģinātu ieēst tīrā veidā, sāktos vemšana, bet, tā kā kokakolas sastāvā ir daudz fosforskābes, kura nomāc nelabumu, viss ir kārtībā. Starp citu, tieši pateicoties fosforskābei kolai tiek piedēvētas kuņģi dziedinošas īpašības, tomēr dietologi uzsver – ar kolu vēdersāpes ārstēt NEDRĪKST.

20 minūtes: organisms pastiprināti sāk asinīs izdalīt insulīnu, lai cīnītos ar milzīgo cukura daudzumu. Aknas sāk pārstrādāt lieko cukuru tauku rezervēs.

40 minūtes: kofeīns ir absorbējies asinsritē, tāpat asinīs ir ārkārtīgi daudz glikozes. Acu zīlītes var paplašināties. Milzīgā kofeīna un glikoze deva sasprindzina smadzenes un veicina „laimes hormona” dopamīna izdalīšanos.

55 minūtes: šajā brīdī sākas pati neveselīgākā ķēdes reakcijas daļa. Fosforskābe, kura ir kolas sastāvā, stimulē vielmaiņu, savukārt mākslīgie saldinātāji un cukurs to bremzē, līdz ar to organisms ir šoka stāvoklī. Situāciju pasliktina kofeīna urīndzenošais efekts, kurš no organisma izvada ūdeni, līdz ar to izskalojot kalciju un citus sāļus no organisma.

60 minūtes: Organismā vēl aizvien ir palielināts cukura daudzums un tas var novest pie bezmiega un uzbudinātības. Tāpat organisms ir ļoti atūdeņojies. Dopamīns ir beidzis izdalīties un cilvēks var justies noguris, neapmierināts, izsalcis un nelaimīgs.

PIEZĪME: Ikdienas kokakolas lietošana var novest pie aptaukošanās un hroniskas atūdeņošanās. Ja kokakola tiek dzerta ilgstoši un lielos daudzumos, tas var atstāt paliekošas sekas uz organismu un novest pie aptaukošanās, hroniska noguruma, kaulu trausluma un pat pie iespējamām nervu sistēmas saslimšanām.

Informācija sagatavota pēc healtyfoodteam.com