Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

PRAKTISKI: Klupšanas akmeņi, zaudējot svaru

© Publicitātes foto

Interese par svara samazināšanas paņēmieniem ir noturīga, un allaž atrodas kāds, kurš notic izplatītāju solījumiem desmit dienu laikā atbrīvot klientu no desmit liekiem kilogramiem, neliekot mainīt ēšanas un dzīvesveida paradumus. «Loģiski domājošiem cilvēkiem tomēr ir skaidrs, ka nav tādu brīnumlīdzekļu, kas ļautu dažās dienās zaudēt liekos kilogramus, kas krāti gadiem,» norāda ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos Pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs.

«Lai normalizētu svaru, ir jālieto sabalansēts uzturs un jākontrolē kaloriju patēriņš, kā arī regulāri jāvingro, vislabāk – svaigā gaisā, lai organisms uzņemtu arī nepieciešamo skābekli. Ja ir nodrošināti šie divi veiksmīgas svara zaudēšanas komponenti, tad talkā nāk arī trešais – speciāli produkti ķermeņa masas samazināšanai.»

Jādarbojas arī muskuļiem

«Reizēm cilvēki žēlojas: lietoju tievēšanas produktus, bet tie nepalīdz. Lai varētu sadedzināt taukus, ir vajadzīga muskuļu darbība,» skaidro K. Ivanovs. «Kad muskuļi strādā un tērē kalorijas, zaļā kafija un garcīnija uzlabo šo efektu – cilvēks patērē daudz vairāk enerģijas. Dažreiz sociālajos tīklos var lasīt: es lietoju kādu svara zaudēšanas produktu, bet mans svars nemainījās, tikai vidukļa apkārtmērs samazinājās. Tas ir pareizi – ir sadedzināti tauki, bet palielinājušies muskuļi, pieaugusi muskuļu masa. Muskuļi strādājot tērē vēl vairāk enerģijas, un tauki turpina iet mazumā. Ir divu veidu tauku depo: zemādā un uz vēdera ap tievajām un resnajām zarnām – viscerālie tauki, kuri, palielinoties apjomā, sāk uzvesties kā atsevišķs orgāns, kas jau atkal prasa pēc barības, un iznāk apburtais loks – jo vairāk tauku uzkrāts, jo vairāk gribas ēst, ledusskapis pievelk kā magnēts, un nepietiek gribasspēka, lai pretotos. Tā kā mūsdienu cilvēkam raksturīgs arī mazkustīgs dzīvesveids, liekā svara problēmas kļūst vēl aktuālākas. Tauku sašķelšana, izmantojot savu muskuļu enerģiju un lietojot mūsu produktu SilvaSlim Fat Burner, notiek intensīvāk.»

Nevajag rāvienu

«Internetā bieži tiek stāstīts par cilvēkiem, kuri nedēļas laikā, lietojot reklamētas metodes, samazinājuši vidukļa apkārtmēru par astoņiem vai pat desmit centimetriem. Iespējams, ka ir šādi individuāli gadījumi, bet tas noteikti neizdosies visiem, turklāt tik straujš svara zudums var izrādīties pat bīstams,» brīdina ārsts. «Svarīgi ir domāt par sevi un sev nekaitēt, ievērot veselīgu mērenību gan uzturā, gan fiziskajās aktivitātēs. Ja cilvēks varbūt kādreiz ir sportojis, bet nu jau gadus desmit nav to darījis, nevajag atsākt nodarbības ar rāvienu, bet slodze jāpalielina pakāpeniski. Arī ēdienkarte jāveido pārdomāti. Bieži vien nākas pārskatīt savus ēšanas paradumus, lai ar pūlēm zaudēto lieko svaru nenāktos atgūt ar uzviju.»

Pirmie soļi mazkustības pārvarēšanai

• Atteikties no lifta un kāpt pa kāpnēm. Ja kāpiens līdz galamērķim ir par grūtu, vispirms var uzkāpt kaut vai dažus kāpņu posmus un tad turpināt ceļu ar liftu.

• Īsus attālumus censties iet kājām, nevis braukt mašīnā vai sabiedriskajā transportā.

• Ikreiz, kad darba procesā pie datora iznāk neliels pārtraukums, piecelties un kaut vai aiziet pēc ūdens. Nerakstīt epasta vēstules un nezvanīt kolēģim blakus kabinetā vai stāvu augstāk, bet aiziet pie viņa un pateikt savu sakāmo.

• Pašam mazgāt savu mašīnu, uzkopt māju un pagalmu.

• Iegādāties suni, lai būtu obligāti katru dienu jāiet pastaigā.

Klupšanas akmeņi svara zaudēšanā

• Vienveidīga ēdienkarte. Mēs bieži grēkojam, lietojot vienveidīgu uzturu, kas mums garšo vai arī ir vienkāršāk pagatavojams. Laiku pa laikam mainot ēdienkarti, mēs uzņemam šīs pašas vielas citādā sastāvā un patērējam vairāk enerģijas, lai tās sašķeltu. Ēdot vienu un to pašu pārtiku, organisms pie tās pierod, viegli tiek galā un, iespējams, pat nepārstrādā līdz galam.

• Ēšana, kad patiesībā negribas. Cilvēki arvien biežāk ēd nevis tāpēc, ka jūt izsalkumu, bet tāpēc, ka ēšana sagādā prieku. Ir tik daudz jaunu, interesantu un kārdinošu produktu, kurus gribas pagaršot, to rosina arī pievilcīgs dizains un reklāma. Ēdiens sniedz mierinājumu, kalpo par līdzekli stresa vai garlaicības pārvarēšanai.

• Galvenā maltīte – vakariņas. Tipiska problēma: cilvēks visu dienu strādā, reizēm šo to uzkož, reizēm pat to aizmirst, bet vakarā, nonācis mājās, ietur pamatīgu maltīti, uzņemot lielu kaloriju daudzumu. Nereti viņš pārēdas, jo izsalkumā grūti katru kumosu kārtīgi sakošļāt, un, ja vēl paralēli jāskatās televīzija, tad ēšanas procesam nav pievērsta vajadzīgā uzmanība. Rezultātā organisms miegā nevis atpūšas, bet pārstrādā pēdējo uzņemto uzturu, un tas veicina tauku depozītu veidošanos, jo, naktī guļot, muskuļi nedarbojas un mēs patērējam ļoti maz kaloriju. No rīta negribas brokastis, jo asinīs vēl cirkulē barības vielas un saglabājas sāta sajūta.

• Nepietiekama fiziskā slodze. Ja cilvēks astoņas stundas guļ un četras stundas skatās televizoru vai sēž pie datora, tā jau ir puse diennakts. Enerģijas patēriņš ir ļoti mazs, turklāt mēs liedzam sev arī svaigu gaisu, kas ir viens no svarīgākajiem organismam nepieciešamajiem elementiem – cita starpā vajadzīgs tādēļ, lai pareizi sašķeltu pārtiku.