Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

1. aprīļa jubilārs: Normunds Beļskis

Vertikāli nepazaudēt – to Normunds Beļskis sev novēl dzimšanas dienā. «To vienmēr arī esmu centies darīt, jo vertikāle ir tā, kas cilvēkam palīdz turēt galvu augšā, būt stipram un reizē līdzjūtīgam un citus atbalstošam» © F64

«Radošo darbu neesmu atmetis, un varbūt jau šovasar taps jauns dziesmu cikls. Es gan neesmu tik ražīgs kā citi, kuri nodarbojas tikai ar radošo darbu. Vienmēr esmu strādājis valsts vai privātu darbu, tādā veidā pelnot maizīti ģimenei, bet radošais darbs ir mana sirdslieta,» saka dzejnieks, dramaturgs un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs un Atbalsta fonda afonds izpilddirektors Normunds Beļskis.

Viņu šodien sveicam 56. dzimšanas dienā! Lai arī piedzimis joku dienā, Normunds Beļskis pret 1. aprīli izturas tāpat kā pret jebkuru citu datumu un nevienu izjokot nemēģina. Viņu gan dzimšanas dienā ir izjokojuši, un to neesot grūti izdarīt, jo, kā viņš pats saka, ir radis cilvēkiem ticēt un uzticēties. «Man patīk veselīgs humors, un man liekas, ka ikdienā mums tā ir par maz. Jo veselīga izsmiešanās un ironija par dzīvi – par citiem un sevi pašu – palīdz dzīvot un iedod pozitīvu devu adrenalīna. Tāpēc humors noteikti ir vajadzīgs!» pārliecināts ir šodienas gaviļnieks.

Šodien Normunds Beļskis būs darbā RAKUS, kur pulksten 13 konferenču zālē gaidāms slimnīcas Atbalsta fonda rīkots koncerts Tev tuvumā, kur slimnīcas darbiniekiem dziedās Igo un Antra Stafecka. Šādus labdarības koncertus afonds dakteriem un māsiņām rīko katru gadu. «Cik nu iespējams, atbalstām slimnīcu. Kolektīvs ir ļoti liels, vairāk nekā četri tūkstoši darbinieku, jo tās ir sešas slimnīcas vienā. Milzīgs konglomerāts, un darba lauks ir ļoti plašs,» saka slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs, kurš šajā amatā ir jau sesto gadu. «Slimnīcā jau nenodarbojas tikai ar ārstēšanu. Mums ir ļoti smaga neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļa, kur dienas laikā ir milzīgs pacientu skaits. Slimnīcā sastopos gan ar visām mūsu valsts sociālām problēmām, gan ar ļoti sarežģīto veselības aprūpes pieejamību, kas ir tālu no vēlamā. Un tajā pašā laikā slimnīca pa šiem gadiem ir attīstījusies un pārvērtusies līdz nepazīšanai. Par Eiropas Savienības līdzekļiem ir ļoti daudz renovēts un modernizēts, daudzi mūsu ārsti atgriežas no ārzemēm un grib strādāt slimnīcā. Ir arī ļoti liels studentu skaits, kuri gribētu pie mums strādāt – gan no LU Medicīnas fakultātes, gan no Rīgas Stradiņa universitātes. Mēs arī cenšamies piesaistīt jaunos spēkus, atbalstām zinātniski pētnieciskajā darbā. Katrā ziņā, tas, kas paveikts pēdējo gadu laikā, mani ļoti iepriecina.»

Taujāts, vai, strādājot slimnīcā, viņš zina, kā rūpēties par savu veselību, lai nebūtu jāguļ slimnīcā, Normunds Beļskis pasmaida un saka, ka slimnīcā jau tiešām līdz ārstiem tālu nav. Tāpēc reizi gadā viņš nodod asins analīzes un iziet nepieciešamo tehnisko apskati. Un aktīvi mudina to darīt arī citus. «Diemžēl jāsaka, ka vīrieši ir ne visai aktīvi, arī vienu daļu draugu un paziņu man nav izdevies pierunāt aiziet uz elementārām pārbaudēm, kas, sasniedzot četrdesmit gadus, būtu jādara regulāri, un vairāki no viņiem priekšlaicīgi tāpēc ir aizgājuši. Bet es uzskatu, ka rūpes par savu veselību ir atbildība ne tikai pret sevi, bet arī pret saviem piederīgajiem. Nu, man kaut kā negribas būt par nastu saviem tuviniekiem, tāpēc es par to domāju,» stāsta Normunds Beļskis. Viņš atklāj, ka veselīgu dzīves garu uztur, arī regulāri ejot pirtī. «Kad pagājušajā sestdienā kopā ar sievu bijām pirtī, tas sakrita ar Zemes stundu, un mēs pērāmies sveču gaismā. Sanāca ļoti romantiski un vienlaikus solidarizācija ar visu pasauli. Izslēdzām arī mobilos telefonus, lai būtu prom no pasaules, kas pilna ar informāciju, un tas bija tik jauki – saplūst ar dabu un kosmosu...»