Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Poļi tuberkulozes vakcīnu atsaka, meklē Horvātijā

© F64

Nacionālais veselības dienests saņēmis atbildi no Polijas, kurā vakcīnas ražotājs paziņojis, ka nevar nodrošināt Latviju ar vakcīnu pret tuberkulozi, jo ražotājam nav gatavu vakcīnu uzkrājumu. Arī nevienā citā valstī, kur ražo vai kur varētu būt vakcīnas uzkrājumi, pozitīva atbildei Latvijai nav dota. Pašlaik dienests gaida atbildi no Horvātijas.

Gada laikā pret tuberkulozi Latvijā vakcinē ap 21 500 bērnu. Pret tuberkulozi vakcīnu mazulis saņem uzreiz pēc piedzimšanas vai arī vēlāk saskaņā ar ārsta norādēm. Latvija tuberkulozes jeb BCG vakcīnu parasti saņem no Dānijas, kur atrodas vienīgās Eiropā reģistrētās tuberkulozes vakcīnas ražotājs Statens Serum Institut. Diemžēl uzņēmumam radušās tehniskas problēmas vakcīnas ražošanā. Problēmas varētu tikt atrisinātas tikai maijā vai jūnijā, kad Latvija varētu atkal saņemt vakcīnu. Latvijas valsts iestādes meklējušas iespējas aizņemties vakcīnas citviet, taču ne Lietuvā, ne Igaunijā lieku vakcīnu vairs nav. Latvija uzrunāja Polijas varas iestādes par tur ražotu, bet ES nereģistrētu vakcīnu varbūtējo piegādi Latvijai, taču nupat saņemt atteikums. «Saņēmām informāciju, ka ražotājs Polijā diemžēl nevar nodrošināt Latvijai iespēju iegādāties vakcīnas pret tuberkulozi, jo pašlaik nav gatavu vakcīnu uzkrājuma, ko varētu izmantot šim mērķim,» stāsta Nacionālā veselības dienesta speciāliste Māra Āboliņa. Vakcīnas ražošanas process nav vienkāršs un ir laikietilpīgs – ražošanai un kvalitātes pārbaudei var būt nepieciešami trīs līdz seši mēneši – tāpēc arī ārpus plāna vakcīnu saražošanai nav īsti laika.

Pašlaik Nacionālais veselības dienests gaida informāciju no Horvātijas zāļu lieltirgotavas, kurā varētu būt pieejamas vakcīnas pret tuberkulozi, ko Latvija varētu iegādāties. Horvātijas zāļu lieltirgotavai lūgts sniegt atbildi iespējami drīz. «Sākotnēji tika apzinātas iespējas to iegādāties Dānijā un Bulgārijā, kur notiek zāļu ražošana, tomēr pozitīvu atbildi mēs nesaņēmām,» saka M. Āboliņa.

Vakcīnu ražošanas specifika noteic, ka zāļu ražotāji neveido uzkrājumus – to nosaka vakcīnas uzglabāšanas ilgums, drošība. Vakcīnas sēriju izgatavošanas regularitāte var būt 3–6 mēneši, jo pēc katras sērijas izgatavošanas obligāta ir kvalitātes kontrole, kuras īstenošanai arī nepieciešams laiks.

Mediķi skaidro: ja ģimenē nav tuberkulozes slimnieka, iespējamība zīdainim nonākt saskarsmē ar slimības izraisītāju ir neliela. Tomēr, lai pārliecinātos par to, ka visi, kuriem ir ciešs kontakts ar jaundzimušo, ir veseli, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu un nepieciešamības gadījumā veikt rentgenogrāfiju. Veselības nozares speciālisti ir sagatavojuši arī informāciju dzemdību nodaļām, kā rīkoties situācijā, kad nav pieejama tuberkulozes vakcīna bērniem. Mediķiem ir jāizskaidro bērnu vecākiem vakcinācijas atlikšanas iemesls, jāinformē par tuberkulozi, tās izplatīšanas ceļiem un profilaksi, jāveic ieraksts medicīniskajā dokumentācijā, ka jaundzimušajam dzemdību nodaļā nav veikta vakcinācija pret tuberkulozi, lai par to tiktu informēts bērna ģimenes ārsts. Tuberkulozes vakcīna nepasargā cilvēkus no saslimšanas vispār, bet no tuberkulozes smagākajām formām.

Saslimstība ar tuberkulozi

• Latvijā šāgada pirmajos divos mēnešos tuberkuloze atklāta 97 cilvēkiem

• Tajā skaitā – 2 bērniem līdz 14 gadu vecumam

• 8 gadījumos atklāta multirezistenta tuberkuloze

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs