Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Belēvičs vēlas samazināt vasaras brīvlaiku, lai ieviestu veselības mācību

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs uzskata, ka, atsakoties no "padomju laiku atliekas" jeb garā vasaras brīvlaika un samazinot to par divām nedēļām, būtu iespējams ieviest veselības mācību, kā arī papildu fiziskās nodarbības skolās.

Kā šodien žurnālistiem, prezentējot Latvijas veselības platformu, norādīja ministrs, pievienot skolu programmām veselības mācību un papildu fiziskās nodarbības nav iespējams, jo bērni jau ir pārslogoti. Tāpēc, pagarinot mācību gadu par divām nedēļām, atrastos vieta veselības mācībai un papildu fiziskajām nodarbībām skolās.

Ministrs norādīja, ka Somijā veselības mācība reizi nedēļā tiek pasniegta pirmajā un otrajā ceturksnī, bet trešajā un ceturtajā ceturksnī - reizi mēnesī. Tāpat ar veselību saistīti jautājumi ir iekļauti valsts eksāmenos, un tas būtiski ir palielinājis bērnu un jauniešu izpratni par veselīgu dzīvesveidu.

Jau ziņots, ka Belēvičs iecerējis ar Veselības ministrijas (VM) izstrādāto Latvijas veselības platformas palīdzību panākt, ka līdz 2065.gadam tikai 1% Latvijas iedzīvotāju smēķē, pārmērīgās devās lieto alkoholu vai lieto narkotikas.

Šodien preses konferencē Belēvičs žurnālistiem stāstīja, ka līdz 2065.gadam panāks, ka vidējais paredzamais mūža ilgums Latvijā ir 90 gadi. 2013.gadā vidējais mūža ilgums valstī bija 74 gadi, un tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES).

Tāpat plānots, ka veselīgi nodzīvotie mūža gadi gan sievietēm, gan vīriešiem sasniegs 75 gadus, kas ir no 16 līdz 20 gadiem vairāk nekā 2012.gadā. Lai to panāktu, VM kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) koncentrēsies uz četriem veselības platformas stūrakmeņiem - pareizu uzturu, atkarību apkarošanu, veselības profilaksi un fizisko aktivitāšu palielināšanu.