Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Pavasaris vedina pie spoguļa

© Publicitātes foto

Kādā saulainā sestdienā, kad apgaismojums telpā ir īpaši labs, ielūkošanās spogulī var sabojāt garastāvokli, jo kā uz delnas atklājas viss, ko ādai, matiem un nagiem nodarījusi ziema.

Cik lielā mērā vainīgs gadalaiks, cik – mūsu dzīvesveids, tas šobrīd vairs nav svarīgi. Ja drēgnais āra gaiss kontrastā ar sauso, karsto un putekļaino vidi telpās ir padarījis ādu nespodru, sausu un viegli kairināmu, tad jādomā, kā atdot tai veselīgu svaigumu. Arī mati un nagi, jaunajai sezonai gatavojoties, prasa uzmanību.

Rūpes par ādu

Lai atbrīvotu ādu no atmirušajām virskārtas šūnām, pavasarī ieteicams veikt pīlinga procedūras. Pirts cienītāji uzskata, ka vislabākā attīrīšanās no ziemā uzkrātajiem sārņiem iespējama tieši tur. Ļoti svarīgi ir ādu mitrināt, izmantojot savam ādas tipam piemērotus mitrinošos losjonus un krēmus, kā arī dzert pietiekami daudz ūdens. Savukārt ādas mitrināšanai no iekšpuses uzturā var iekļaut linsēklu eļļu, auksta spieduma olīveļļu un kokosriekstu eļļu. Lai ādu lieki nesausinātu, mazgājoties nav vēlams stāvēt zem dušas ilgāk par desmit minūtēm, turklāt ūdenim jābūt viegli siltam, nevis karstam. Mazgājoties der izvēlēties maigākas ziepes nekā ziemā. Mitrināšana nepieciešama arī lūpu ādai, kas ziemā bieži ir sausa un sasprēgājusi. Regulāri jālieto piemērots lūpu balzams un jāatradinās no nevēlamā ieraduma laizīt lūpas. Nedrīkst aizmirst arī saules aizsargkosmētiku – daudzi ādas ārsti uzsver, ka tā jālieto augu gadu, bet, ja pa ziemu tas nav darīts, pavasarī tomēr jāatsāk. Uz solāriju gan labāk nedoties – norāda dermatologi.

Kā klājas matiem

Ziemā matiem bija jāpacieš gan vides temperatūras svārstības un cepure, kas veicina taukošanos, gan sauss gaiss telpās, kur darbojas centrālapkure. Zems gaisa mitrums nelabvēlīgi ietekmē galvas ādas un matu struktūru, padara tos sausus, nedzīvus, trauslus. Ja mati ir novājināti, vajadzētu labi padomāt, pirms tos krāso vai liek ilgviļņus. Veidošanai pēc iespējas retāk jācenšas izmantot lokšķēres, jo vispirms jāļauj matiem atkopties. Pavasarī mati mēdz arī izkrist vairāk nekā citkārt. Ja dienā izkrīt vairāk par 100 matiem, varbūt ir vērts konsultēties ar matu problēmu speciālistu. Matu stāvokli ietekmē arī pārdzīvojumi un stress, tiesa, šī ietekme neizpaužas uzreiz, bet pēc vairākiem mēnešiem, kad uztraukumi varbūt jau aizmirsušies. Protams, ne vienmēr problēmās vainojams pavasaris. Mati atspoguļo organisma vispārējo veselību, tos ietekmē dažādas slimības un noteiktu uzturvielu trūkums, arī nepiemērota matu kopšanas un veidošanas līdzekļu izvēle.

Paskaties uz nagiem

Lai gan pastāv diezgan daudz iespēju ar manikīra speciālistu palīdzību arī bojātus nagus padarīt glītus, labāk ir turēties pie principa, ka skaisti nagi pirmām kārtām ir veseli. Ja novēro nagu krāsas izmaiņas, ja nags sabiezē vai kļūst plānāks, šķeļas, asiņo vai ap nagu jūtamas sāpes, jākonsultējas ar dermatologu. Gareniskas rievas, kas sastopamas uz nagiem, un pastiprinās ar gadiem un nav bīstamas. Ja uz kāda naga ir plankums, kas radies savainojuma rezultātā, ar laiku tas, nagam augot, izzudīs. Lai nagus saglabātu skaistus un veselus, regulāri jāmazgā rokas un tās rūpīgi jānosusina. Mazgājot traukus un darbojoties ar sadzīves ķīmijas līdzekļiem, ieteicams valkāt saimniecības cimdus. Ilga mērcēšana padara nagus trauslākus. Nagu apgriešanai jālieto labas, asas manikīra šķērītes vai knaiblītes, bet, ieziežot rokas ar losjonu vai krēmu, jāieziež arī kutikula un nags. Pieejami arī speciāli produkti tieši nagu un kutikulas kopšanai. Nedrīkst kodīt nagus un ienadžus – tas ne vien rada nevīžīgu izskatu, bet arī palielina infekciju draudus. Nagu lakas noņēmējus ieteicams lietot pēc iespējas retāk, turklāt izvēlēties tādus, kas nesatur acetonu.

Vielas, kas vajadzīgas veselai ādai, matiem un nagiem:

• D vitamīns – svarīgs audu veselībai, kalcija un fosfora vielmaiņai.

• E vitamīns, C vitamīns – antioksidanti, kas aizsargā ādu pret brīvo radikāļu kaitējumu un nelabvēlīgiem vides faktoriem.

• B1 vitamīns – var palīdzēt ādai elastības zuduma gadījumā.

• B2 vitamīns – regulē ādas taukainību, tā trūkuma dēļ āda kļūst pārāk taukaina.

• B3 vitamīns – intensificē asinsriti zemādas kapilāros.

• B6, B12 vitamīns, folskābe un dzelzs – vajadzīgi sarkano asinsķermenīšu ražošanai, kas piegādā skābekli un uzturvielas visiem audiem, arī ādas dziļākajiem slāņiem.

• Biotīns – iesaistās šūnu augšanā, vajadzīgs normālam nagu biezumam, aizkavē matu izkrišanu. Biotīna trūkums tiek saistīts ar matu un nagu sausumu un trauslumu.

• Pantotēnskābe – koenzīma A sastāvdaļa, kam liela nozīme šūnu dalīšanās procesā.

• Karotinoīdi – antioksidanti, sargā ādu pret ultravioleto staru ietekmi; gādā, lai veidotos iedegums, nevis apdegums.

• Paraaminobenzoskābe – nodrošina matu normālu pigmentāciju.

• Magnijs – iesaistīts ogļhidrātu, tauku un olbaltumu vielmaiņā, cita starpā nodrošina normālu nagu krāsu.

• Cinks – nozīmīgs DNS sintēzē un šūnu atjaunošanā, darbojoties sinerģiski ar C vitamīnu, sekmē elastāna attīstību.

• Jods – svarīgs tiroksīna veidošanā, kura trūkums var slikti ietekmēt ādas izskatu.

• Mangāns – būtisks ādas veselībai, jo tam ir savienojoša loma vielmaiņas procesos.

• Varš – cita starpā vajadzīgs melanīna sintēzei, kas nepieciešams, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem.

• Silīcijs – veicina saistaudu un šūnu membrānu attīstību, ietilpst kolagēna sastāvā un palīdz stabilizēt saistaudu struktūru, tā stiprinot matus un nagus.

• Selēns – nepieciešams normālai šūnu augšanai, uztur audu elastību.

• Cisteīns – aminoskābe, kas nepieciešama nagu augšanai, matu struktūras veidošanai.

• Likopēna ekstrakts – aizsargā ādu pret ultravioleto staru ietekmi.

• Alfa liposkābe – kopdarbībā ar citiem antioksidantiem uzlabo ādas barošanu un aizsardzību, spēj iekļūt šūnas membrānā un aizsargāt to.

• Koenzīms Q10 – nozīmīga loma jaunu šūnu veidošanā un brīvo radikāļu izvadīšanā no organisma.