Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Produkti, kas izraisa atkarību

© Publicitātes foto

Atkarība no uztura var padarīt patiešām nelaimīgu. Zinātnieki pagaidām vilcinās atzīt, ka attiecībā uz ēdienu darbojas tieši tādi paši mehānismi kā alkohola vai narkotiku gadījumā, tomēr nenoliedz problēmas pastāvēšanu un turpina pētīt gan cilvēkus, kuri cieš no pārmērīgas, nekontrolējamas tieksmes pēc noteiktiem produktiem, gan šos produktus.

Ne visi ir resni

Kurš pats necieš no uztura atkarības, tas, iespējams, nekad nesapratīs, kā šāds cilvēks jūtas. Pārējo acīs viņš nereti ir nožēlojams, izplūdis radījums bez gribasspēka, kurš negausīgi rij un nedara neko, lai postošo paradumu mainītu. Reizēm tā patiešām ir, bet diezgan daudzi no šiem cilvēkiem tomēr ir centušies ar problēmu cīnīties, ievērojuši visdažādākās īslaicīgās diētas un mēģinājuši pieslieties tradicionālām un netradicionālām uztura sistēmām, iesaistījušies svara korekcijas programmās, vingrojuši, pat izmantojuši bariatrijas ķirurgu palīdzību, bet neviens no šiem pasākumiem ilgtermiņā nav devis vēlamo rezultātu un visas domas atkal pievērstas ēdienam.

Starp citu, ne visi cilvēki, kuri cieš no nekontrolējamas tieksmes pēc ēdiena, ir resni. Daži svara kontrolei izmanto skarbus, neveselīgus paņēmienus: izraisa sev caureju vai vemšanu, badojas, izvēlas pārmērīgi lielu fizisko slodzi un nodzen sevi līdz spēku izsīkumam.

Atkarības pazīmes

Viena no pazīmēm, kas liecina, ka cilvēks nonācis uztura atkarības gūstā, ir pārmērīga kāre pēc saldumiem un citiem rafinēto ogļhidrātu produktiem. Tas, kurš nespēj pretoties šiem ēdieniem, izjūt nomāktību un bezcerību, nereti arī kaunu par to, ka tik daudz ēd un tik daudz sver. Tajā pašā laikā viņš ēdienā meklē mierinājumu, ja jūtas slikti, vai arī atalgo sevi ar kādu gardumu, ja ir paveicis ko labu. Novērots, ka pēc cukura un balto miltu ēdienu lietošanas atkarīgais kļūst vieglāk aizkaitināms, pārspīlēti emocionāls.

Ēd pa kluso

Atkarība skar arī sociālo dzīvi. Šāds cilvēks labprātāk ēd vienatnē, kad neviens neredz, viņš veido ēdienu krājumus un mielojas paslepus ārpus ēdienreizēm, dažkārt čiepj ēdamo citiem. Ballītēs viņš vairāk pievēršas pasniegtajam cienastam, nevis komunicē ar citiem sanākušajiem viesiem, tas traucē veidot kontaktus, uzturēt labas attiecības un draudzēties. Gadās, ka šāds cilvēks vispār neapmeklē saviesīgus pasākumus, jo viņam ir kauns par savu izskatu un nav ko vilkt mugurā, jo izejamās drēbes atkal kļuvušas par šauru. Daži no uztura atkarības upuriem ir atzinušies, ka savās lūgšanās regulāri vēršas pie Dieva, lai saņemtu palīdzību cīņā ar šo kaiti, bet sajūta ir tāda, ka lūgšanas palikušas neuzklausītas, un tas nomāc vēl vairāk.

Risinājuma gaidās

Cīnīties ar uztura atkarību nav vienkārši, tomēr pirmais solis katram jāsper pašam: jāapzinās, ka šī atkarība pastāv. Nenāk par ļaunu pavērot sevi un noskaidrot, kuri ēdieni to izraisa. Nepieciešama arī speciālistu palīdzība, domubiedru un ģimenes atbalsts. Daudzi ar nepacietību gaida jaunus atklājumus, kas ļautu saprast, kāds ir uztura atkarības veidošanās mehānisms un kā to neitralizēt. Teorijas ir visdažādākās, pēdējā laikā arvien biežāk dzird apgalvojumus, ka atkarību un arī aptaukošanos izraisa produkti, kas izgājuši garas un sarežģītas tehnoloģiskas pārvērtības, un, tos patērējot, cilvēka organisms vairs nesaprot, kā izmantot dīvainās uzturvielas, un galu galā visas tās pārvērš taukos. Notikuši arī pētījumi, kuru dalībniekiem pēc speciālas sistēmas lūgts izvērtēt, kādi ir tie produkti, kurus ir grūti pārstāt ēst, kaut arī tas noved pie pārēšanās, saguruma un sliktas pašsajūtas. Atklājies, ka tie patiešām galvenokārt ir bagāti ar cukuru, baltajiem miltiem, sāli un transtaukiem.

Biežākie atkarības izraisītāji:

• pica, piena šokolāde, kartupeļu čipsi, cepumi, saldējums

Retākie atkarības izraisītāji:

• brūnie rīsi,āboli, pupiņas, burkāni, gurķi