Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Diskutē par geju celibātu

© F64

Lielbritānijā sākta diskusija par geju celibāta atcelšanu. Pašlaik viens no nosacījumiem, lai homoseksuāls vīrietis Apvienotajā Karalistē kļūtu par donoru, ir 12 mēnešus pirms asins nodošanas atturēties no dzimumsakariem ar sava dzimuma pārstāvi.

Latvija ir progresīvāka, jo donora anketā vairs netiek publicēts jautājums par homoseksuālām attiecībām. Latvijas problēma toties ir HIV un C hepatīta izplatība donoru vidū. Šogad nepilna mēneša laikā, izmeklējot asinis, Valsts asinsdonoru centrā (VADC) ir atklāti divi HIV gadījumi, un tas ir daudz.

Jo vairāk, jo bīstamāk

VADC pārstāve Zane Mistre atzīst, ka Latvijā homoseksualitāte ilgu laiku bija tabu tēma un ārsti nebija izņēmums. Daudzi no viņiem uzskatīja, ka pilnīgi visi homoseksuāli cilvēki nedrīkst ziedot asinis. Donora anketā savulaik bija jautājums par homoseksuālām attiecībām, un, ja tika atbildēts pozitīvi, tad donoru atraidīja. Tagad jāatbild uz neitrālāku jautājumu: «Vai Jūsu dzimumuzvedība rada risku inficēties ar infekcijas slimībām, ko pārnes ar asinīm?»

Sarunā ar donoru ārsti izvērtē, cik riskanta ir viņa, kā formulēts anketā, dzimumuzvedība, jo nevar strikti apgalvot, ka ar bīstamām infekcijas slimībām inficējas tikai homoseksuāli cilvēki. Risks saslimt ir arī heteroseksuālai sievietei vai vīrietim, kas bieži maina partnerus vai partneres. Ir bijuši gadījumi, kad nelielā apdzīvotā vietā donoru asinīs atklāj specifisku seksuāli transmisīvu slimību. Atliek secināt, ka pilsētiņā viens inficētais vairākas partneres aplipinājis ar nelāgo kaiti.

Inficējas heteroseksuāļi

Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka kopš 2001. gada katru gadu proporcionāli samazinās injicējamo narkotiku lietotāju (INL) vidū atklāto HIV gadījumu skaits, bet īpaši pieaudzis heteroseksuālos dzimumkontaktos inficēto skaits. Pērn homoseksuālā ceļā iegūts HIV konstatēts 24 gadījumos, bet heteroseksuālos dzimumsakaros – 118 gadījumos. Līdzīga tendence un proporcijas pastāv kopš 2007. gada. Tad bija reģistrēts 141 HIV gadījums INL rezultātā un 127 – heteroseksuālu dzimumkontaktu rezultātā, bet homoseksuālos dzimumkontaktos atklāti tikai 15 HIV gadījumi.

Z. Mistre informē, ka šogad divu donoru asinīs atklāts HIV, bet pērn visa gada garumā bija konstatēti seši šādi gadījumi. Šogad abiem donoriem HIV atklāts molekulārā līmenī, tas nozīmē, ka viņi saslimuši nesen.

Asinis izmeklē pat molekulāri

Donoru ziedotās asinis tiek pārbaudītas un izmeklētas uz C un B vīrushepatīta, HIV infekcijas un sifilisa marķieru klātbūtni. Lai paaugstinātu asins komponentu drošību, asinīs papildus meklē arī vīrusu ģenētisko materiālu, izmantojot molekulārās izmeklēšanas metodes. Tas dod iespēju vīrusus organismā atklāt agrīnā inficēšanās periodā. VADC informē, ka 2013. gadā no visām asins ziedošanas reizēm iepriekš minētās infekcijas tika atklātas 230 gadījumos.

Kaut arī donoriem pašiem jāinteresējas par saviem asins analīžu rezultātiem, gadījumos, kad tiek atklāta infekcija, VADC darbinieki meklē donorus, lai informētu un izstāstītu, kā rīkoties tālāk. Taču nereti nākas konstatēt, ka ir uzrādīta nepareiza adrese vai tālruņa numurs.

Paldies, bet ne nauda

Laiku pa laikam izskan viedoklis – lai man maksā, tad nodošu asinis. Asins ziedošana, kā liecina apzīmējums, notiek bez maksas, bet donoram tiek maksāta kompensācija pusdienām – 4,27 eiro. Piemēram, par plazmas nodošanu donors saņem kompensāciju – 17,07 eiro. Tā paredzēta vitamīnu iegādei u.tml., bet nav samaksa par ziedoto plazmu. Asinis Latvijā tiek nodotas un pārlietas bez maksas, ar tām netirgojas.

Lai atbalstītu donorus, kuri aktīvi iesaistās asins ziedošanā, no 2012. gada VADC izsniedz Donoru privilēģiju kartes. Ik gadu donoriem tiek rīkots pateicības koncerts. Šogad tas notiks 31. janvārī pulksten 16 koncertzālē Rīga.

Piemēram, Anglijā, kur donori ir četri procenti iedzīvotāju, pirmajā asins ziedošanas reizē donors saņem donora karti, tā dēvēto paldies paku un atslēgu piekariņu, 10. reizē – sertifikātu un piespraudi, 25. reizē – jaunu donora karti, nozīmīti un personalizētu sertifikātu-pateicību, bet, ziedojot asinis 100 un 250 reižu – uzaicinājumu uz īpašu godināšanas pasākumu, medaļu, sertifikātu un speciālu balvu.

KUR ZIEDOT ASINIS RĪGĀ

Asins ziedošanas vieta Rīgas 1. slimnīcā Bruņinieku ielā 5 darbu turpinās līdz marta beigām. Donorus slimnīcas telpās gaida katru pirmdienu un piektdienu no plkst. 9 līdz 16 un ceturtdienās no plkst. 11 līdz 18.

Donori asinis var nodot ik darba dienu stacionārā Gaiļezers, Asins sagatavošanas nodaļā, no plkst. 8 līdz 15. Donoru reģistratūras tālrunis: 67042680.

Valsts asinsdonoru centrs (Sēlpils ielā 6) donorus pieņem pirmdienās un ceturtdienās no plkst. 8 līdz 19, otrdienās un trešdienās no plkst. 8 līdz 17, sestdienās no plkst. 8 līdz 15. Tālrunis uzziņām: 80000003.

P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (Pilsoņu ielā 13), 25. korpuss, ieeja no Pilsoņu ielas, cauri plānveida uzņemšanas vestibilam, garā koridora sākumā pa kreisi. Pirmdienās, otrdienās, ceturtdienās un piektdienās donorus pieņem no plkst. 8 līdz 13, trešdienās no plkst. 10 līdz 15. Tālrunis uzziņām: 67069443.

Avots: VADC