Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Da­bis­kie eko­pro­duk­ti

© publicitātes foto

Kva­li­ta­tī­viem, ve­se­lī­giem eko­pro­duk­tiem vien­mēr bi­ju­si zel­ta vēr­tī­ba, lai gan ce­na tiem ir aug­stā­ka. Eko­lo­ģis­ki tī­rus pro­duk­tus audzē­jot, ne­pie­vie­no ķī­mis­kas un aug­ša­nu vei­ci­no­šas vie­las.

Dau­dzi pie­vērš uz­ma­nī­bu tam, lai ēdien­kar­tē bū­tu tie­ši šā­das da­bas do­tas vel­tes. Kā zi­nāms, liels dau­dzums ķī­mis­ku pie­de­vu dār­ze­ņos, aug­ļos un da­žā­dos pus­fab­ri­kā­tos at­stāj ne­lab­vē­lī­gu ie­spai­du uz or­ga­nis­mu. Pa­rei­zi vei­do­ta ve­se­lī­ga ēdien­kar­te – tas nav ti­kai mo­des klie­dziens, bet pa­līdz or­ga­nis­mam at­ve­se­ļo­ties un la­bi jus­ties. Eko­pro­duk­ti var le­po­ties ar to, ka ta­jos nav kai­tī­gu vie­lu un tie or­ga­nis­mu ap­gā­dā ar vi­ta­mī­niem un ci­tu vēr­tī­go. Jo­pro­jām eko­pro­duk­ti ir ne­at­ņe­ma­ma kos­mē­ti­kas un me­di­ka­men­tu sa­stāv­da­ļa, ta­jos ir kriet­ni vai­rāk anti­ok­si­dan­tu, kas ka­vē grū­ti ār­stē­ja­mu vai ne­iz­ār­stē­ja­mu sli­mī­bu vei­do­ša­nos, ta­jos ir ma­zāk tau­ku, kas ļauj ga­ta­vot di­ētis­kus ēdie­nus un se­kot sa­vam sva­ram, un vis­bei­dzot – eko­pro­duk­ti iz­ska­tās gar­šī­gi un ape­tī­ti vei­ci­no­ši, pat vēl ne­pa­ga­ta­vo­ti.        

No­de­rī­gi

* Zi­nāt­nie­ki no ASV vei­ku­ši pē­tī­ju­mu, ku­rā sa­lī­dzi­nā­ju­ši bio­lo­ģis­ki audzē­tu un tra­di­ci­onā­li audzē­tu ki­vi īpa­šī­bas. Gar­šas īpa­šī­bas abiem bi­ja lī­dzī­gas, bet anti­ok­si­dan­tu bio­lo­ģis­ki audzē­tos ki­vi bi­ja par 17 pro­cen­tiem vai­rāk, C vi­ta­mī­na par 14 pro­cen­tiem vai­rāk, tā­pat kā liels dau­dzums kā­li­ja un kal­ci­ja.    

* Me­di­ķi se­ci­nā­ju­ši, ka, pār­ejot uz­tu­rā uz eko­lo­ģis­kiem dār­ze­ņiem, or­ga­nisms var at­ve­se­ļo­ties par 20–40 pro­cen­tiem arī tad, ja pā­rē­jie pro­duk­ti pa­liek līdz­ši­nē­jie.

Re­cep­tes

Cu­kī­ni zu­pa

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:4 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 2 smal­ki sa­ka­pā­ti sī­pol­lo­ki, 8 ga­ba­li­ņos sa­griez­ti cu­kī­ni, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 1,5 lit­ri liel­lo­pa bul­jo­na, 2 vieg­li sa­kul­tas olas, ēdam­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­tu pē­ter­sī­ļu, ēdam­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­ta ba­zi­li­ka, 8 ēdam­ka­ro­tes svai­gi sa­rī­vē­ta pa­rme­zā­na.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:pan­nā sa­kar­sē eļ­ļu, ie­ber lo­kus un sau­tē 2–3 mi­nū­tes. Pie­vie­no cu­kī­ni un sau­tē vēl 5 mi­nū­tes. Pie­ber sā­li un pi­pa­rus. Pie­lej bul­jo­nu un uz vi­dē­jas lies­mas vā­ra 10 mi­nū­tes, ka­mēr cu­kī­ni ir mīk­sti. Pie­vie­no olas, pē­ter­sī­ļus, ba­zi­li­ku un strau­ji sa­mai­sa. Pār­kai­sa sie­ru. Pa­sniedz kar­stu, var pa­pil­di­nāt ar grauz­di­ņiem.

 

Ru­ko­las, ku­ku­rū­zas un ki­vi sa­lā­ti       

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:2 saiš­ķī­ši ru­ko­las, 200 g kon­ser­vē­tas no­ska­lo­tas ku­ku­rū­zas, 3–4 ki­vi, 2 sī­ki sa­smal­ci­nā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, viens gre­dze­nos sa­griezts či­li, pi­pars, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 3–4 ēdam­ka­ro­tes bal­za­me­ti­ķa vai bal­tvī­na eti­ķa, 6 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:ru­ko­lu no­ska­lo ar auk­stu te­ko­ša ūdens strūk­lu un no­su­si­na. Liek lie­lā bļo­dā, pie­vie­no ku­ku­rū­zu. No­tī­ra ki­vi, sa­griež šķē­lēs. Ki­vi ko­pā ar ķip­lo­ku un či­li pi­pa­ru pie­vie­no sa­lā­tiem. Pār­kai­sa ar sā­li un pi­pa­riem, ap­sla­ka ar eti­ķi un eļ­ļu. La­bi sa­mai­sa un pa­sniedz.   

 

Apel­sī­nu un ma­go­ņu sēk­lu mēr­ce

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:150 ml sau­les­pu­ķu vai ku­ku­rū­zas eļ­ļas, 2 ēdam­ka­ro­tes apel­sī­nu su­las, 2 ēdam­ka­ro­tes me­dus, 2 ēdam­ka­ro­tes ma­go­ņu sēk­lu, 4 ēdam­ka­ro­tes cit­ro­na su­las, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu apel­sī­na mi­zi­ņu, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­ka­pā­tu sī­po­lu, sāls, pi­pa­ri. 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:vis­as sa­stāv­da­ļas ie­liek trau­kā ar aiz­skrū­vē­ja­mu vā­ku un spē­cī­gi sa­kra­ta. Pirms pa­snieg­ša­nas at­dze­sē le­dus­ska­pī. Gar­šas ba­gā­ti­nā­ša­nai sēk­las var vieg­li ap­grauz­dēt krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 5 mi­nū­tes.