Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķi: Neesi vienaldzīgs, nepaej garām zemē gulošam cilvēkam!

© google

Mediķi ziemā aicina cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un nepaiet garām uz zemes vai citur zem atklātas debess guļošiem cilvēkiem, nepainteresējoties par viņu veselības stāvokli un to, vai nav nepieciešama palīdzība.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola aģentūrai LETA pastāstīja, ka nereti izsaukumi tiek saņemti uz publiskām vietām un slimnīcā tiek nogādāti cilvēki, kam, guļot uz ietves vai soliņa, ir sākusies ķermeņa atdzišana. Piemēram, vakar Kurzemes reģionā slimnīcā nogādāta kāda 51 gadu veca sieviete, kas gulējusi parkā uz soliņa, un viņai sākusies ķermeņa atdzišana. Sieviete bijusi pamatīgā alkohola reibumā.

Vītola vērsa uzmanību, ka gadījumā, ja redz uz ielas vai soliņa guļošu cilvēku, nevajadzētu paiet garām, bet gan painteresēties, vai nav nepieciešama palīdzība. Ja cilvēks ir pie samaņas un ir redzams, ka ir alkohola reibumā un pats mājās nenokļūs, ir jāizsauc policija. Gadījumā, ja ir skaidri redzams, ka nepieciešama mediķu palīdzība, tā ir jāizsauc. Nereti ir gadījumi, kad cilvēkam ir pasliktinājusies veselība - ne vienmēr visi uz ielas vai soliņa guļošie ir alkohola reibumā. Un gadījumā, ja netiek sniegta palīdzība, cilvēks var nosalt.

Ja cilvēkam konstatē vidēju vai vieglu ķermeņa atdzišanu, tas, visticamāk, sekas uz turpmāko dzīvi neatstās, bet smaga atdzišana gan var ietekmēt veselību visu turpmāko dzīvi. Cilvēks, ilgstoši atrodoties aukstumā, var gūt ķermeņa daļu apsaldējumus, un sliktākajā gadījumā šīs ķermeņa daļas var nākties amputēt, lai glābtu cilvēku. Ķermeņa daļu apsaldēšanu var veicināt gan tas, ka ārā ir negatīva gaisa temperatūra, gan tas, ka kājās ir mitri apavi vai rokās mitri cimdi, vai arī šīs vietas vispār nav apsegtas.

Mediķi atgādina, ka atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk, nekā spēj to atjaunot. Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.