Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kam dzīvot vieglāk - "pūcēm" vai "cīruļiem"?

© google

Patīk doties gulēt, kad jau sāk aust saule, vai tieši pretēji - varbūt priekšroku dod laicīgam nakts mieram? Cilvēkus jau labu laiku ierasts iedalīt "pūcēs" un "cīruļos" pēc viņu gulēšanas pardumiem, tomēr, kurš miega režīms tad ir labāks no veselības viedokļa un kam ir kādas priekšrocības, vēlajiem gulēt gājējiem vai agro rītu cilvēkiem?

Mūsdienu sabiedrības dzīves ritms pieprasa lielākai daļai cilvēku būt nomodā dienas stundās, un tas nostāda cilvēkus, kuri naktī ieraduši negulēt, krietni sliktākā situācijā. Nepietiekams miega daudzums traucē smadzeņu darbībai un ilgtermiņā var radīt pat paliekošus smadzeņu bojājumus, kā arī traucē izdalīties "laimes" hormonam dopamīnam. Diemžēl, arī cilvēki, kuriem patīk darboties naktī, nereti neizguļas, jo,  lai mācītos, apmeklētu darbu, ir jāpakļaujas sabiedrībā pieņemtajam modelim un jāceļas ļoti agri. Pastāvīgā miega trūkuma dēļ "pūces"  bieži nespēj dienas aktivitātes veikt ar atbilstošo uzmanības fokusu. Arī pētnieki pierādījuši - studentiem, kuri ir raduši strādāt naktī, ir krietni sliktāki vērtējumi kā viņu kolēģiem, kuriem tīk agrāk iet gulēt. Tāpat arī jāatzīmē, ka cilvēkiem, kuri ieraduši agrāk celties, ir mazāka nosliece uz depresiju, alkoholismu vai pārēšanos.

Tomēr vēlai gulēt iešanai ir arī pozitīvas puses. Zināms, ka "pūcītes" ir radošākas, tām vairāk patīk uzņemties riskus un izaicinājumus, turklāt, salīdzinot ar "cīruļiem", tās ir krietni izturīgākas pret stresa situācijām. Rīta cilvēkiem arī  raksturīgs ātrāks enerģijas izsīkums. Piemēram, "cīruļi" sāk justies saguruši un miegaini aptuveni 10 stundas pēc pamošanās, kamēr "pūcēm" 10 stundas pēc pamošanās ir līdzīgs enerģijas daudzums, kā uzreiz pēc pamošanās.

Izrādās, ka bieži dažādi gulēšanas paradumi ir ģenētiski iekodēti un no evolūcijas skatu punkta tas ir arī loģiski, jo vienā grupā dzīvojoši cilvēki ar dažādiem gulēšanas paradumiem varēja labāk pasargāt viens otru, kā tas nebūtu iespējams, ja visi dotos gulēt vienlaicīgi. Tāpat arī jāpiemin, ka pusaudžu gados lielākājai daļai jauniešu raksturīga vēlme darboties tieši vēlajās nakts stundās, tomēr, tas saistīts ar pārejošajām hormonālajām izmaiņām un pieaugot, miega režīms parasti mainās.

Informācija sagatavota pēc aasmnet.org, psychologytoday.com un sciencedirect.com