Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kā svētkos nepārēsties

© publicitātes foto

Mūsu tautas ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā jāēd deviņas reizes, tad nākamais gads būs bagāts. Tradicionāli galdā jāliek zirņi un pupas – lai nākamajā gadā nebūtu jāraud. Arī cūkas šņukurs, sautēti kāposti, pīrāgi ar speķi. Arī zivis, bet zvīņas jāliek makā, lai nākamajā gadā netrūktu naudas. Šāda pārbagātība parasti noved pie pārēšanās, tāpēc Neatkarīgā skaidro, vai no tā iespējams izvairīties.

Ziemas saulgrieži latviešiem allaž bijuši nozīmīgi svētki labklājības nodrošināšanai visam nākamajam gadam. Šajā laikā klēts ir pilna, un tāpēc arī uz Ziemassvētku galda valda bagātība un pārpilnība.

Tā notiek ar visiem

«Mēs visi zinām, ka svētkos nevajag pārēsties, bet visi tik un tā vienmēr pārēdamies,» smaidot saka uztura speciāliste Lizete Māldere, neslēpjot – jā, arī uztura speciālisti svētkos pārēdas. Viņa gan iesaka sevi tāpēc nešaustīt, ka atkal esam apēduši kilogramiem pārtikas, jo tas piederas pie Ziemassvētkiem. Bet – ir daži paņēmieni, kā regulēt un ierobežot apēstās pārtikas daudzumu. Uztura speciāliste ierosina: visu laiku turēt sev tuvumā glāzi ūdens un to arvien uzpildīt. «Ūdeni var papildināt ar augļu vai dārzeņu piedevām, piemēram, citrona vai gurķa šķēlītēm. Citrons, starp citu, labi palīdz, ja ieēsts par daudz. Un, ja, sēžot pie galda, kaut ko prasās ielikt mutē, tad biežāk izvēlēties padzerties ūdeni. Var arī tēju – tad arī mazāk gribēsies apēst ko vēl,» stāsta Lizete Māldere. Viņa uzsver: vajadzētu izvairīties no saldinātajiem dzērieniem – tos atstāt citiem svētkiem. Jo uz Ziemassvētku galda jau tāpat būs daudz gardumu, saldumu un našķu.

Otrs paņēmiens, kā kontrolēt apēstās pārtikas daudzumu: svinību sākumā uzlikt uz šķīvja tieši tik, cik plānojat apēst visa vakara gaitā. Un tad audzināt raksturu un šķīvi vairs nepapildināt, sev atgādinot, ka savu normu jau esat apēduši.

Lizetei Mālderei ir padomā vēl kāds paņēmiens, kā nepārēsties: apsēsties galda tālākajā galā, lai ēdiens nebūtu visu vakaru pa rokai. «Vai arī – pievienoties bērniem, kuri parasti nav tendēti uz pārēšanos. Var iet ar viņiem rotaļās, var aicināt arī visus pieaugušos uz kādām fiziskām aktivitātēm, piemēram, iziet ārā pastaigāties un paskatīties, kā eglītes rotājas kaimiņu māju logos... Nu, jāmēģina šos svētkus kaut kā pārdzīvot,» viņa pasmaida un atgādina, ka ēdiens ir enerģija, tāpēc ir svarīgi to iztērēt.

Ugunsgrēku dzēš tēja

Kad galdā tiek celts cūkas šņukurs, cepeši, pelēkie zirņi ar speķi, pīrāgi, plātsmaizes un visi pārējie tradicionālie ēdieni, nogaršot, protams, gribas itin visu. Turklāt mūsu tradicionālais galds ir ne vien kalorijām bagāts, bet arī organismam prasa ilgāku laiku ēdiena sagremošanai. Līdz ar to šāda bagātīga maltīte bieži vien var svētkus sabojāt. Ja gadās pārēsties, tas var izpausties dažādi: vēderu pārņem smaguma sajūta, dedzināšana, vēders uzpūšas, tādējādi rodas arī nogurums, kas pārmāc svētku izjūtu, raisot vēlmi atlaisties.

Ja vēderu pārņēmusi smaguma sajūta, uztura speciāliste iesaka uz mielasta galda meklēt garšaugus – pētersīļu, bazilika lapiņas. Tie ļoti labi palīdz sagremot apēstā ēdiena daudzumu.

Bet vislabākais palīgs pret dedzināšanu kuņģī ir izkustēšanās, piecelšanās vertikālā stāvoklī. «Dedzināšana kuņģī bieži rodas no tā, ka sēžam dīvānā sakņupuši, ēdam treknus ēdienus ar asām garšvielām, lietojam alkoholu. Tad ugunsgrēku apdzēst spēj piparmētru tēja. Savukārt pret vēdera pūšanos labi palīdz ķimeņu, diļļu vai fenheļa tēja.

Kalorijas var neskaitīt

Lizete Māldere uzskata: svētki ir svētki, tāpēc var atļauties apēst arī ko vairāk. Katrā ziņā kalorijas, uzņemtā cukura un tauku gramus jau nu gan svētkos var atļauties neskaitīt. Pat visus deviņus ēdienus uztura speciāliste atļauj nogaršot. Tikai par mērenību viņa iesaka atcerēties. «Taču, ja domājat par kalorijām, to pašu rasolu varat pagatavot, izmantojot tikai krējumu, bez majonēzes. Arī zirņus var ēst plikus, bez speķa – tajos ir ļoti daudz balastvielu, un arī pavisam maza porcija rada ļoti labu sāta izjūtu. Ja apēdīsiet par daudz, vēders var uzpūsties, jo īpaši, ja ikdienā pākšaugus nelietojat,» stāsta Lizete Māldere. Tiem, kuri skaita kalorijas, viņa iesaka speķa pīrāgus cept no mīklas, kas pagatavota no pilngraudu miltiem.

Katrā ziņā īslaicīga pārēšanās lielu kaitējumu figūrai nenodara. «Ja tā, kā Ziemassvētku vakarā, ēdīsim divas nedēļas pēc kārtas, tad gan kāds kilograms var pienākt klāt. Bet ja tās ir tikai divas trīs dienas... Lai gan – šogad iekrīt piecas brīvdienas, tad tikai divas darbadienas un atkal piecas brīvdienas...» uztura speciāliste saķer galvu un iesaka vismaz tajās divās darbadienās uztaisīt nelielu atslodzi. «Ļoti labs veids, kā pēc svētkiem nedaudz optimizēt gremošanas traktu, ir zupas – tās ir ļoti vieglas, būs labāka sajūta. Bet Jaungadā vajadzētu iet uz balli, dejot un mazāk sēdēt pie galda!»

Taujāta, cik veselīgi būtu tajās divās darbadienās neēst neko, badoties, Lizete Māldere atteic, ka tas galīgi nav nepieciešams, jo atslodzes diena nenozīmē nulle kaloriju – atslodzes dienā var pagrauzt kādu burkānu, dzert kefīru, pusdienās izvēlēties kādu vieglu zupu. «Gremošanas trakta darbības veicināšanai ļoti labi ir skābpiena produkti,» viņa piebilst, sakot, ka badoties noteikti nevajadzētu, jo organisms ir ļoti gudrs – tad, kad atkal tiks pie ēšanas, tas paņems sev vēl vairāk. Tādējādi var iebraukt otrā galējībā.

***

FARMACEITA IETEIKUMI

Iesaka BENU aptieka farmaceits Vitālijs MITROHINS:

* Ierobežojiet šķidruma uzņemšanu ēšanas laikā. Ik pēc kumosa nevajadzētu uzdzert malku sulas vai cita dzēriena, jo šādā veidā vēl vairāk tiek stimulēta kuņģa sulas izdalīšanās, kas rada diskomforta sajūtu vēderā.

Pareizi būtu glāzi dzēriena izdzert pēc maltītes.

* Lai gan svētku vakarā esam ieraduši ieturēt garu maltīti, pēcāk sastopamos simptomus iespējams jau laikus novērst, starp ēšanas reizēm izkustoties, – tas gremošanas orgāniem liks darboties ātrāk, turklāt arī palīdzēs uzlabot garastāvokli, cels enerģijas līmeni un sadedzinās liekās kalorijas.

Fiziskas aktivitātes būtu vēlamas arī nākamajā dienā pēc bagātīgas maltītes.

* Ja tomēr pēc maltītes ir smaguma sajūta, noderīgi var būt arī aptiekā iegādājami bezrecepšu preparāti: smaguma sajūtu mazināt palīdzēs gremošanas fermentu – pankreatīnu saturoši preparāti. Tie palīdz sašķelt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, tādējādi palīdzot gremošanas orgāniem.

* Ja vēders ir uzpūties, iespējams, vainojams sāls, kas svētku ēdienos bieži tiek lietots bagātīgi. Šādā gadījumā vislabākā metode ir sāls izskalošana no organisma, tāpēc vislabāk noderēs tīrs ūdens vai zāļu tējas (kumelīšu, piparmētru, u.c.). Tāpat labs palīgs gremošanas traucējumu gadījumā ir ķimeņu tēja, kas pagatavojama, sauju ķimeņu aplejot ar verdošu ūdeni.

* Ja svētku laikā ēsts daudz ceptu vai asu ēdienu, dzerts alkohols, iespējams, kuņģī var sajust dedzināšanu. Šajā gadījumā ieteicams lietot kuņģa skābi neitralizējošus preparātus. Tāda iedarbība piemīt antacīdiem līdzekļiem, kuri satur kalcija, alumīnija vai magnija sāli, turklāt efekts tiem ir tūlītējs.

Šo līdzekļu lietošanā gan jāievēro zināma piesardzība: tos nav ieteicams lietot kopā ar citiem medikamentiem, bet, ja tādi tiek lietoti, jāievēro 1–2 stundu starplaiks; īpaši piesardzīgām jābūt grūtniecēm un māmiņām zīdīšanas laikā. Viņām ieteicami preparāti, kuru sastāvā atrodams diosmektīts – tas absorbē sālsskābi un ir ļoti efektīvs, novēršot nepatīkamo dedzināšanas sajūtu.

Šī viela darbojas arī kā absorbents, kas aizsargā zarnu gļotādu no bojājumiem un palīdz no organisma izvadīt baktērijas un toksīnus. Tomēr, ja šādi preparāti nav pieejami, lieti noderēs arī pavisam vienkārši mājās pagatavojams sodas šķīdums, ko gatavo, glāzei ūdens piejaucot aptuveni tējkaroti dzeramās sodas.

* Papildu kairinātājs kuņģim var būt arī košļājamā gumija – tā liek izdalīties vēl vairāk kuņģa sulai, kas rada skābu vidi. Ja vēders būs tukšs, kuņģī radīsies ugunsgrēka sajūta. Elpas atsvaidzināšanai košļenes ieteicams lietot 5–10 minūtes pirms vai pēc maltītes.

* Skābes izdalīšanos veicina arī smēķēšana un kofeīns.