Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Svarīgākais, kas jāzina par asins grupām

© publicitātes

Latvijā populārākās ir A un O asins grupas, visretākā ir AB. Dzīves laikā asins grupa cilvēkam nemainās – tā var mainīties vienīgi, ja pārstāda kaulu smadzenes. Visbiežāk pārliešanai trūkst rēzus negatīvās (Rh) asinis, jo tikai 15% cilvēku ir rēzus negatīvi. Rēzus pozitīviem (Rh+) vecākiem var būt gan rēzus pozitīvi, gan rēzus negatīvi bērni, bet rēzus negatīviem vecākiem – tikai rēzus negatīvi bērni.

Ko vēl mums vajadzētu zināt par asins grupām, Neatkarīgā devās skaidrot uz Valsts asinsdonoru centru (VADC).

Visbiežāk trūkst negatīvās

Asins grupu un rēzus piederību (to nosaka rēzus D antigēna klātbūtne eritrocītos: ja cilvēkam ir D antigēns, viņš ir rēzus pozitīvs, bet ja nav – rēzus negatīvs) cilvēks nevar izvēlēties – to nosaka no vecākiem pārmantotie gēni. Šobrīd zināmas četras asinsgrupas: O, A, B un AB. Kura ir vispopulārākā Latvijā? «Visbiežāk sastopami cilvēki ar A (37%) un O asins grupu (36 %), bet retāk – ar B (20%) un AB asins grupu (7%). Mums visbiežāk trūkst rēzus negatīvās asinis, bet vispopulārākā ir tā, kura trūkst konkrētajā brīdī. Un to, kādi slimnieki un ar cik smagām traumām nonāks ārstniecības iestādēs, nekad iepriekš nevar paredzēt,» stāsta VADC sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Mistre.

VADC Hematoloģiskās izmeklēšanas nodaļas vadītāja Jeļena Šavrina skaidro, ka O Rh asinis visbiežāk trūkst gan tāpēc, ka šādu cilvēku Latvijā ir mazāk, gan tāpēc, ka tās kalpo kā dežūrasinis, jo tās var saderināt ar visām asinsgrupām – gan pozitīvām, gan negatīvām. Turklāt O Rh asinis nepieciešamības gadījumā pārlej arī jaundzimušajiem (līdz četriem mēnešiem).

Rēzus konflikts

«Ja topošajai māmiņai ir Rh asinis, bet bērna tēvam Rh+, tad mazulis var mantot ne tikai mammas, bet arī tēva rēzus faktoru. Taču, ja bērna Rh+ asinis nokļūst mātes asinīs grūtniecības laikā, attīstās rēzus konflikts: mātes organismā sākas antirēzus antivielu izstrāde, kas var sagraut mazuļa eritrocītus,» stāsta J. Šavrina, piebilstot, ka vidēji mēnesī ir pat 20 tādas grūtnieces, kurām asinīs atrastas antivielas. «Viņas rūpīgi tiek novērotas, un, ja antivielu titri pieaug, bērniņam var būt jaundzimušo hemolītiskā slimība – anēmija un izteikta dzelte. Tāpēc, lai glābtu bērniņa dzīvību, viņām visām parasti taisa ķeizargriezienu,» stāsta J. Šavrina.

«Tomēr, ja augļa dzīvība ir apdraudēta, nākas izmantot invazīvas ārstēšanas metodes: asins pārliešanu bērnam mammas vēderā. Šādos gadījumos bērniņam vienmēr pārlej tikai O Rh asinis.» Tāpēc, ja šādu asiņu trūkst, ir ļoti svarīga donoru atsaucība.

Dzirdēts sakām, ka pirmās grūtniecības laikā rēzus konflikta rašanās risks ir mazs, bet tas pieaug ar katru nākamo grūtniecību. «Tomēr mūsdienu medicīna ļauj šo problēmu risināt un šos riskus samazināt,» uzsver J. Šavrina. Piemēram, rēzus negatīvai sievietei, kura dzemdējusi mazuli ar rēzus pozitīvu faktoru, tiek ievadīts antirēzus imunoglobulīns (48 stundu laikā) – tas sasaista mātes antivielu, samazinot rēzus konflikta rašanās iespēju nākamo grūtniecību laikā. Tomēr jāatceras, ka antivielas var izveidoties arī Rh+ sievietēm – antivielas var būt arī citās asins grupu sistēmās.

Grupu saderība

«Viena lieta ir ABO asins grupas un rēzus saderība, vēl ir citi antigēni, pēc kuriem saderina asinis. Nav tā, ka cilvēki ar vienu asinsgrupu viens otram der par donoriem,» norāda Z. Mistre, uzsverot, ka vienlīdz vērtīgas ir visu grupu un rēzus piederības asinis.

Protams, ir pieņemts pārliet katram savas grupas asinis, taču, ja nav izejas, pārlej O asins grupu. Tai nav ne A, ne B antigēnu un tāpēc to var saderināt ar jebkuru citu asins grupu. A grupai ir A antigēni, B grupai – B antigēni, bet retākajā – AB – grupā ir gan A, gan B antigēni. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ar A rēzus pozitīvo grupu pārliešanai der O Rh+, O Rh, A Rh+ un A Rh grupu asinis; B Rh+ grupai der O Rh+, O Rh, B Rh+ un B Rh, bet AB Rh+ grupai – jebkuras asinis. Savukārt, ja cilvēkam ir O Rh+ asins grupa, viņam der tikai O Rh+ un O Rh asinis.

Sarežģītāk ir rēzus negatīvajām grupām, jo tām neder neviena no pozitīvajām: O Rh der tikai un vienīgi O Rh asinis, A Rh grupai der O Rh un A Rh, B Rh grupai der O Rh un B Rh, bet AB Rh grupai – visas Rh asinis.

Izsūtītas tūkstoš īsziņas

Bērns no vecākiem pārmanto asins grupu, kuras gēns ir stiprāks. Ja vienam no vecākiem ir A grupa, otram – B, tad bērnam teorētiski iespējama jebkura no četrām. Ja bērns no vecākiem mantojis no viena O gēnu un no otra – A gēnu, bērnam būs A asins grupa, bet, ja no abiem būs O gēns, tad arī bērnam būs O asins grupa. Stiprākie no visiem četriem gēniem ir A un B.

«Rēzus pozitīviem vecākiem var būt gan rēzus pozitīvi, gan rēzus negatīvi bērni, nekad otrādi – rēzus negatīviem vecākiem var būt tikai rēzus negatīvi bērni,» norāda J. Šavrina.

Kāpēc, aicinot ziedot asinis kādam konkrētam slimniekam, VADC lūdz atsaukties visu asinsgrupu donorus? «Tā ir mūsu matemātika – mēs vienkārši vēlamies atjaunot visus asins krājumus. Jo, ja izsludinām, ka mums trūkst vienas konkrētas grupas asiņu, cilvēki iekustās tikai divu nedēļu laikā, un no mūsu viedokļa tas, protams, ir jau par vēlu,» stāsta VADC sabiedrisko attiecību speciāliste. Tāpēc, gatavojoties garajām Ziemassvētku un Jaungada brīvdienām, donori jau tagad tiek aicināti nodot asinis. Taujāta, ko VADC iesāk, ja donoru atsaucības nav, bet asins un asins komponentu krājumi ir jāpapildina, Z. Mistre atteic, ka tad palīgā sauciens tiek adresēts pastāvīgajiem donoriem, izsūtot īsziņas. Šādas īsziņas jau izsūtītas tūkstoš donoriem.

Tāpat kā piens un maize

«Asinīm, tāpat kā pienam un maizei, ir derīguma termiņš, un tās ir 35 dienas. Ja tās netiek pārlietas, asinis utilizē, taču mēs šādu praksi neizmantojam – jūs jau redzat, ka nemitīgi aicinām cilvēkus ziedot asinis. Protams, mēs sekojam līdzi derīguma termiņam, lai paspētu izlietot jau savāktās asinis,» stāsta VADC sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lielāka donoru atsaucība parasti jūtama, ja asinis tiek lūgtas kādam konkrētam sabiedrībā zināmam cilvēkam. «Nākamajā dienā pēc Maxima traģēdijas šeit [VADC Sēlpils ielā 6] pirmo reizi redzējām rindas – reizē bija atnākuši piecsimt cilvēki. Ne pirms tam, ne pēc tam šādas rindas te nav bijušas,» stāsta Z. Mistre, piebilstot, ka kampaņveida atsaucība nemaz nav laba, jo, kā jau viņa minēja, asinīm ir derīguma termiņš. Un, ja vienā dienā tās nodotu 35 tūkstoši, tas nenozīmē, ka ārstniecības iestādes ar asinīm būtu nodrošinātas visu gadu. Ir vajadzīga regulāra donoru atsaucība.

***

ASINS GRUPU IZPLATĪBA

• Ķīnā un Japānā 99% iedzīvotāji ir rēzus pozitīvi

• Lielākā daļa basku ir rēzus negatīvi

• Pasaulē visizplatītākā ir O asinsgrupa

• Eiropā apmēram 85% ir rēzus pozitīvi

• Palielinoties tautu migrācijai, asinsgrupu izplatība pasaulē mainās

***

SKAITĻI

• 10 trombocītu, 50 plazmas un 150 asins donori – tieši tik liels donoru skaits ik dienas nepieciešams, lai ārstniecības iestāžu pacientiem netrūktu asinis un asins komponenti

• Latvijā gada laikā no donoru asinīm sagatavo 16,5 tonnas eritrocītu, tonnu trombocītu, 25 tonnas plazmu

• Asinīm, tāpat kā pienam un maizei, ir derīguma termiņš, un tas ir 35 dienas; ja tās netiek pārlietas, asinis utilizē

• 2013. gadā asins donoru skaits bija 33 276, tai skaitā pirmreizējie – 9148

• 1,5–2% Latvijas iedzīvotāju ir pastāvīgie donori

• Izmeklējot donoru nodotās asinis, VADC šogad atklājis 47 C hepatīta slimniekus un 9 HIV inficētos

• Pēdējo gadu laikā donoru kontingents ir ļoti mainījies: kādreiz donoru vidējais vecums bija ap gadiem 50, tagad asinis nodod daudz jauniešu, studentu; šobrīd donoru vidējais vecums ir 2530 gadi