Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Ātra mediķu rīcība ļauj izglābt vīrieša dzīvību ar akūtu smagu aortas saslimšanu

© Stradiņa slimnīca

P. Stradiņa slimnīcas ārsti sekmīgi veikuši ļoti sarežģītu aortas operāciju, par kuras izdošanos un pacienta dzīvības izglābšanu jāpateicas saskaņotai vairāku specialitāšu ārstu rīcībai un iegūtajam laikam.

Operācija tika veikta novembra sākumā un šonedēļ vīrietis no slimnīcas varēja doties mājās, nra.lv stāsta slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Vīrieša ārstēšanā operatīvi iesaistījās vairākas mediķu komandas, sākot ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi un vairāku specialitāšu ārstiem Stradiņa slimnīcā. Tā kā pacientam bija akūta smaga aortas saslimšana (aortas atslāņošanās), operēja gan kardioķirurgi, gan asinsvadu ķirurgi, piedaloties anesteziologiem, intensīvās terapijas speciālistiem.

„Šis gadījums vērtējams kā unikāls Latvijas medicīnā, jo tikai apvienojot operativitāti, iesaistīto mediķu profesionalitāti un pieredzi līdzīgās operācijās, varējām pacientam sekmīgi palīdzēt”, saka Sirds ķirurģijas centra Iegūto sirdskaišu nodaļas vadītājs Uldis Strazdiņš. Pacienta nogādāšanā uz slimnīcu bija iesaistīts Nacionālo Bruņoto spēku helikopters, kas ļāva iegūt tik ļoti nepieciešamo laiku. Statistika liecina, ka no 2 līdz 5% gadījumos ar šādu akūtu saslimšanu pacients aiziet bojā pirmās stundas laikā.

Operācija veikta dziļā hipotermijā, pazeminot pacienta ķermeņa temperatūru līdz 20 grādiem pēc Celsija un pilnībā apstādinot asinsriti uz 24 minūtēm. Izrakstoties no slimnīcas, izmeklējumu rezultāti ir labi. Pacientam turpmāk būs nepieciešama rehabilitācija un regulārs ārstu apmeklējums slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā.

Ik gadu Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā tiek veiktas vairāk nekā 1000 operācijas mākslīgajā asinsritē, operējot dažādas sirds saslimšanas. Šis rādītājs ir tādā pašā līmenī un pat nedaudz augstāks kā Eiropas sirds ķirurģijas centros.