Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kā nesabojāt redzi gada tumšajā laikā

© publicitātes foto

Gada tumšajā laikā acīm ir pastiprināta slodze, jo dabiskā dienasgaisma ir pārāk vāja, lai nodrošinātu acīm nepieciešamo apgaismoju. Kā šajā laikā pasargāt redzi, nepiepūlēt acis un kā izvairīties no redzes muskuļu sasprindzinājuma?

Nepietiekams apgaismojums rada acīm pastiprinātu slodzi, un ilgtermiņā tas var novest gan pie redzes pasliktināšanās, gan galvassāpēm, reiboņiem un pat sliktas dūšas. Tāpēc, lasot, strādājot ar datoru vai jebkādā citā veidā piepūlot acis, primāri ir nodrošināt pietiekamu un pareizu apgaismojumu.

Gan tuvumā, gan tālumā

«Vissvarīgākais ir pareiza slodzes sabalansēšana, jo acs muskulis, kas ilgāku laiku ir sasprindzināts, nogurst tāpat kā jebkurš cits muskulis. Tāpēc gada tumšajos mēnešos gan pieaugušajiem, gan skolēniem ir īpaši jādomā, kā sabalansēt laiku, ko pavada, skatoties tuvumā un tālumā, lai dažādotu acs muskuļa slodzi,» uzsver klīnikas Premium Medical oftalmoloģe Arita Danilāne. Viņa norāda, ka no anatomiskā viedokļa acs paredzēta, lai skatītos tālumā, nevis tuvumā, un skatīšanās tālumā acij ir tīkamāka un vieglāka, nekā redzes koncentrēšana vienā tuvā punktā, piemēram, telefona vai datora ekrānā. «Ilgstoša skatīšanās tuvumā acs muskulim ir liela slodze un piepūle, tādēļ, domājot par acs veselību, būtu svarīgi sabalansēt nomodā pavadīto laiku, vienādi skatoties gan tuvumā, gan tālumā. Ja ikdienā strādājam ar datoru, tad brīvdienās būtu ieteicams atpūsties pie dabas, skatoties tālumā, nekoncentrējot skatu uz kādu konkrētu objektu, tādējādi atslogojot acs muskuli,» iesaka oftalmoloģe.

Viņa stāsta: ikdienā, visu laiku koncentrējot skatienu vienā attālumā un punktā, acs muskulis fokusē lēcu vienā attālumā, un šis muskulis nogurst tāpat kā jebkurš muskulis, kas visu laiku tiek nodarbināts. Tādēļ ir svarīgi mainīt gan attālumu, gan skatiena fiksācijas punktus. «Skatoties vienā punktā, cilvēks arī mazāk mirkšķina, tādēļ acs netiek pietiekami mitrināta. Arī šobrīd, apkures sezonas laikā, gaiss paliek sausāks, tādēļ, ja ir sausa sajūta acīs, var pilināt mākslīgo asaru preparātus. Bet, ja jūtat, ka, ilgāku laiku skatoties tuvumā, iesākumā ir grūtības skatu fokusēt tālumā, var vingrināt acis, izmantojot sekojošus vingrinājumus: atrodiet telpā trīs punktus dažādos attālumos un pārmaiņus skatieties uz vienu, uz otru un uz trešo. Vai arī – uzlīmējiet uz loga rūts sarkanu punktiņu un pārmaiņus fokusējiet skatu uz šo punktiņu un ārā, tālumā. Ideja visiem šiem vingrinājumiem ir viena – likt muskulim trenēties un fokusēt skatu dažādos attālumos.»

Pareizs apgaismojums

Oftalmoloģe Arita Danilāne uzsver, ka svarīga ir pareizi iekārtota darba vieta, kas paredzēta rakstīšanai, lasīšanai vai darbam ar datoru. «Ja vasaras mēnešos bijām pieraduši atslābt un lasīt, piemēram, guļot pludmalē vai dārzā, tad gada tumšajā laikā tomēr vajadzētu sevi radināt to darīt pareizi – sēžot pie galda, kas nodrošināts ar pareizu apgaismojumu.»

Daktere uzsver, ka nav tik svarīgi, kurā pusē atrodas gaismas avots. Svarīgākais ir tas, lai visa darba virsma tiktu vienmērīgi un pietiekami apgaismota. Ja gaismas avots atradīsies aiz muguras, tad darba vieta atradīsies ēnā, tādēļ vislabāk, ja apgaismojuma avots atrodas tieši virs galvas vai sānos, tādējādi vienmērīgi apgaismojot visu darba laukumu.

Mellenes un citi vitamīni

Ne tikai apgaismojums, arī pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs nepieciešams redzes komfortam. «Ja šajā periodā slimojat vai arī organismam jāiztur ilglaicīga fiziska vai emocionāla slodze, būtu vērts apdomāt papildu vitamīnu uzņemšanu. Un, tā kā acs ir komplekss organisms, tai der visi tie paši vitamīni, kas visām citām ķermeņa daļām – ādai, gļotādai. Piemēram, gļotādai nepieciešami taukos šķīstošie vitamīni, redzes nervam derēs visi vitamīni, ko uzņemam nervu stiprināšanai,» stāsta oftalmoloģe Arita Danilāne. Viņa atgādina, ka acīm īpaši noderīgas ir mellenes – protams, svaigā veidā tās vairs nav pieejamas, taču aptiekās iespējams iegādāties melleņu ekstraktu un luteīnu saturošus preparātus. Melleņu ekstrakts, kas satur daudz svarīgu bioloģiski aktīvo vielu – bioflavonoīdus, antocianozīdus –, ir jau sen pazīstams un ļoti populārs dabas līdzeklis redzes asuma saglabāšanai. Pateicoties tā bagātajam sastāvam, tas stiprina acu kapilārus, uzlabo apasiņošanas un barošanas procesus, kas nepieciešami normālai acu vielmaiņai, kā arī uzlabo acu spēju adaptēties dažādiem apgaismojumiem un nodrošina labāku redzi tumšā laikā. Savukārt luteīns ir tīklenes galvenais pigments, kas atbild par redzes asumu. Tas pasargā acu audus no pāragras novecošanas un darbojas kā antioksidants, neitralizējot UV staru graujošo ietekmi uz acīm.

***

SIMPTOMI

kas signalizē par pārlieku acs muskuļa noslogotību

• galvassāpes pēc ilgstoša darba un redzes koncentrēšanas tuvumā

• slikta dūša transporta līdzekļos

• trulas sāpes deniņos

IETEIKUMI

• Sasniedzot 40 gadu vecumu, pie acu ārsta būtu jādodas reizi gadā – lai izmērītu acs spiedienu, kas palīdzēs laikus diagnosticēt glaukomu. Taču, tā kā visas slimības mūsdienās paliek jaunākas, aoftalmologi iesaka pārbaudīties jau nedaudz agrāk

• Ja acīs rodas diskomforta sajūta, jautājumi, uz kuriem paši nevarat atbildēt, nevajadzētu balstīties tikai uz internetā vai avīzēs/žurnālos atrastiem ārstu padomiem, bet gan doties pie speciālista, kurš veiks padziļinātu izmeklēšanu un noteiks individuālu diagnozi

***

JAUTĀJUMI ĀRSTAM

Atbild Arita DANILĀNE, klīnikas Premium Medical un Acu veselības centra oftalmoloģe:

– Kādi ir iespējamie acu veselības riski bērniem, pusaudžiem un jauniešiem, noslogojot redzi, tumsā skatoties, lasot, rakstot mobilajā telefonā, datorā?

– Ja pasliktinās redze tālumā, bērns sāk miegt acis, un tas uzreiz ir pamanāms, bet, ja sākas tuvredzība, sūdzības var nebūt saistītas ar acīm – pārlieku liels acs muskuļa sasprindzinājums varētu radīt galvassāpes, sliktu dūšu transporta līdzekļos. Bet, tā kā es pati esmu pediatre, es ne tik daudz par acīm gribu runāt, bet par bērna attīstību vispār. Katram vecumam ir savas rotaļlietas, un bērniem nav jāspēlējas ar mobilo telefonu un datoru! Kad man trīsgadnieku mammas prasa, cik ilgi bērns drīkst skatīties datorā, man gribas teikt, ka viņam šajā vecumā vēl ar lellēm un mašīnītēm jāspēlējas. Jo viņi ir bērni! Telefons un dators ir pieaugušo rotaļlietas. Šaubu nav, ka visi grēko – lai bērnu atšūtu, nosēdina pie datora, iedod paspēlēties ar mobilo. Taču bērns ir jāmāca socializēties, un tas ir ārkārtīgi būtiski. Tagad bērni neprot socializēties, un man ir drusku bail, ka varam izaudzināt paaudzi, kas mācēs runāt tikai ar īsziņu palīdzību. Un pateikt desmitgadīgam bērnam, ka tagad tu vairs nevari skatīties datorā, jo tev sāk bojāties redze, jau ir neiespējami – jo viņš visu bērnību to ir darījis. Par to būtu vērts aizdomāties.

– Vai pilienus acs mitrināšanai var lietot bez ārsta norādes, cik bieži un kad vien grib?

– Acs ir bakterioloģiski ļoti netīra vieta, jo tā saistīta ar ārējo vidi, putekļiem. Un asara ir ideāls šķidrums, kas visu lieko aizslauka. Bet ilgstoša strādāšana pie datora, kondicionieri, sauss gaiss, arī kontraceptīvie līdzekļi un daudzi medikamenti sausina acs gļotādu un var radīt tā saukto sauso aci. Taču galvenais, kas jāatceras, – ka visi mitrinošie pilieni, ko var iegādāties bez receptes, ir aizvietojošā, nevis ārstējošā terapija. Bet sausās acs sindromu var radīt dažādi bojājumi, tāpēc, pirms izvēlēties, kādu pilienus lietot, ieteicams pakonsultēties ar ārstu.

– Vai uztura bagātinātājus redzes uzlabošanai vai profilaksei iesaka arī bērniem, pusaudžiem, jauniešiem?

– Acs tīklenes distrofija rodas ar laiku, uz vecumu, bērnu vecumā tas nenotiek. Vecāki man bieži jautā, kādus vitamīnus lietot, ja bērnam sākas tuvredzība. Tā ir cita sistēma, kas bojājas, un vitamīni tad nepalīdz. Bet tas, ka uztura bagātinātāji palēnina distrofijas procesu, gan ir pētījumos apstiprināts.

– Kā vēl bērni, jaunieši un pusaudži var pasargāt redzi?

– Atturoties no smēķēšanas, jo īpaši, ja ģimenē kādam ir problēmas ar redzi. Ļoti daudz ļaunuma nodara arī nekontrolētas diētas, ietekmējoties no draugiem, vecākiem. Pusaudžu vecumā ir jāsaņem gan olbaltumvielas, gan visas aminoskābes, tāpēc, piemēram, neēst gaļu galīgi nav prāta darbs. Tas attiecas arī uz grūtniecēm. Es neko nesaku, ja diēta notiek ārsta kontrolē, bet, ja cilvēks sev diētu atrod internetā un to ievēro, neaizpildot tukšos robus, ļoti tiek bojāta ne tikai vielmaiņa, bet arī redze.