Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Tuvojas gripas laiks; praktiski ieteikumi un mīti

© Airida Žolīte

Līdz ar straujajām temperatūras un laika apstākļu maiņām tuvojas ne tikai gada drēgnākais periods, bet arī gripas laiks. Nekā iedarbīgāka par vakcīnu, kas pasargā no gripas vīrusa, cīņā pret šo veselībai bīstamo infekciju nav izgudrots, taču, protams, lēmums vakcinēties vai nē jāpieņem katram pašam.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) un īpašas laboratorijas, kas nodarbojas ar gripas monitoringu, pēta un salīdzina vīrusa izplatību dažādos reģionos un, izstrādājot vakcīnas nākamajai sezonai, pamatojas uz zinātniskiem pētījumiem, lai šī vakcīna stimulētu imunitāti pret galvenajiem vīrusu tipiem, kas tajā laikā cirkulē. Kas ir gripas vīruss un kāda ir vakcīnas funkcija, Neatkarīgajai skaidro klīnikas Premium Medical virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde.

A/(H1N1), A/(H3N2), B

«Protams, sabiedrībā pastāv daudz un dažādu viedokļu – par un pret vakcinēšanos, tomēr es gribētu uzsvērt, ka, lai arī daudziem no mums vasarā izveidojas spēcīga imunitāte, ir arī tādi cilvēki, kuri jau zina, ka saslims – jo slimo katru rudeni. Tāpēc šiem cilvēkiem, kā arī tiem, kuri iekļauti riska grupās, es tomēr ieteiktu vakcinēties,» stāsta daktere Aija Šnikvalde. Viņa skaidro, ka gripas vīruss pieder pie ortomiksovīrusu dzimtas un tam ir iespējami trīs veidi – A, B un C. Šogad saskaņā ar PVO rekomendācijām gripas vakcīna satur šādus gripas vīrusa celmus – A/(H1N1), A/(H3N2) un B.

Kāpēc cilvēki saslimst ar gripu? «Inficēšanās ar gripas vīrusu notiek gaisa piliena ceļā, nokļūstot tiešā kontaktā ar inficētu personu vai ieelpojot inficētu gaisu, kā arī kontaktējoties ar inficētiem priekšmetiem – rotaļlietām, durvju rokturiem, sabiedriskā transporta rokturi. Gripas inkubācijas periods vidēji ir 24–78 stundas, bet cilvēks vīrusu sāk izdalīt 24 stundas pirms simptomu attīstības un turpina vidēji piecas dienas,» stāsta klīnikas Premium Medical virsārste, norādot, ka gripas vīrusu var diagnosticēt galvenokārt tikai slimnīcā, veicot analīzes. Pārējie gripas simptomi ir diezgan līdzīgi parastam vīrusam. «Galvenās atšķirības ir: akūts sākums (drudzis, temperatūra virs 38°C), galvassāpes, nespēks, ēstgribas trūkums, sāpes muskuļos un lauzoša sajūta ķermenī, nelielas intensitātes sāpes kaklā, neproduktīvs, kairinošs klepus, klepojot, sāpīgums aiz krūšu kaula.»

Iespējamas komplikācijas

Kāpēc gripa ir bubulis, no kā visi baidās? «Tāpēc, ka tas, kas atšķir gripu no parasta saaukstēšanās vīrusa, ir iespējamās komplikācijas. Tādēļ katrā saslimšanas gadījumā būtu individuāli jāizvērtē, vai nepieciešams doties uz slimnīcu. Pazīmes, kas norāda, ka labāk būtu lemt par labu slimnīcai, ir smagi norisoša pneimonija. Uz slimnīcu vajadzētu doties arī grūtniecēm, pacientiem, kuri ir vecāki par 65 gadiem, pacientiem ar nopietnām hroniskām slimībām, kā arī vientuļiem pacientiem, kuri paši nespēj sevi apkopt,» uzskata ģimenes ārste Aija Šnikvalde.

Viņa norāda, ka drošs veids, kā izvairīties no jebkura vīrusa vai vismaz pārslimot to vieglākā formā, protams, ir imunitātes stiprināšana un profilaktiskās procedūras un terapijas. «Tomēr, tā kā pie mūsdienu straujā dzīvesveida pasliktinās arī imunitāte, pārbaudītākais veids, kā izvairīties no smagas saslimšanas ar gripu un nopietnām gripas komplikācijām, ir pretgripas vakcīna. Vēlos uzsvērt, ka vakcinācija 100% negarantē izvairīšanos no saslimšanas ar gripu, bet pasargā no nopietnām komplikācijām.»

Daktere skaidro, kā darbojas vakcīna: «Pretgripas imunitātei nepieciešama tikai viena vakcīna. Kad tā ir ievadīta organismā, imūnsistēma izveido savu aizsardzību jeb antivielas pret gripu. Pilnīga imunitāte izstrādājas apmēram 14 dienu laikā. Un maldīgs ir uzskats, ka no vakcīnas var saslimt – neviena no vakcīnas sastāvdaļām nevar izraisīt gripu.»

Pie ģimenes ārsta

Tā kā gripas inkubācijas periods ir īsāks nekā imunitātes izstrādāšanās laiks, inficējoties ar gripu tieši pirms vai tūlīt pēc vakcinēšanas, tomēr var saslimt, bet šo slimību pārciest nesalīdzināmi vieglākā formā. Tāpēc daktere iesaka: optimālais vakcinācijas laiks ir oktobris un novembris – tādējādi, sākoties gripas epidēmiskajam pacēlumam, jau būs sasniegta spēcīga pretgripas imunitāte. «Protams, riska grupām vakcināciju drīkst veikt arī tad, kad gripas sezona jau ir sākusies. Tikai jāievēro, ka, lai izveidotos imunitāte, ir nepieciešamas divas nedēļas.»

Klīnikas Premium Medical virsārste stāsta, ka ir veikti dažādi pētījumi par vakcīnas lietošanas drošumu grūtniecības laikā, un šie dati neliecina, ka vakcīna varētu kaitīgi ietekmēt grūtniecību vai bērnu. «Otrajā un trešajā trimestrī to var darīt droši, tomēr sievietēm, kurām gripas epidēmijas laikā varētu būt grūtniecības 2.–3. trimestris, pirmajā grūtniecības trimestrī vakcinācija ir izsverama, konsultējoties ar ginekologu.»

Un tomēr – lai precīzāk un pamatotāk pieņemtu lēmumu par vai pret vakcinēšanos, vislabāk būtu vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš pārzina jūsu slimību vēsturi. Tad, konsultējoties ar savu ārstu, izsverot visus par un pret, kā arī izvērtējot jūsu veselības un imunitātes stāvokli, katrs individuāli var pieņemt lēmumu – vakcinēties vai nē. Tomēr jāatceras, ka laikus veikti profilaktiskie sagatavošanās pasākumi ļaus vieglāk pārlaist drēgno vīrusu sezonu. «Gripas simptomi ir ļoti strauji, un specifiska terapija ir iespējama tikai pirmajās dienās, tāpēc, ja cilvēks nav drošs, ka nesaslims, bet ir pret vakcināciju, jau laikus vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta un izrunāt iespējamo terapiju saslimšanas gadījumā,» uzskata ģimenes ārste Aija Šnikvalde.

***

RISKA GRUPAS, kurām būtu ieteicams vakcinēties pret gripu

•bērni, vecāki par 2 gadiem, kuriem ir hroniskas blakusslimības

•pieaugušie un bērni ar hroniskām sirds un asinsvadu slimībām un hroniskām plaušu slimībām (ieskaitot astmu)

•grūtnieces

•pansionātu un citu slēgtu veselības aprūpes iestāžu iemītnieki, īpaši, ja viņiem ir hroniskas slimības (neatkarīgi no vecuma)

•personas, vecākas par 65 gadiem

•personas, kuras ikdienā bieži nonāk saskarē ar daudziem citiem cilvēkiem

***

JAUTĀJUMI ĀRSTAM

Atbild klīnikas Premium Medical virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde

– Kas ir pamatu pamatā, lai nesaslimtu ar gripu?

• Neko jaunu nevarēšu pateikt – tā ir stipra imunitāte. Mūsu tautas senajā medicīnā ir daudz līdzekļu, kas tiek izmantoti, lai to stiprinātu – dzērvenes, ķiploki, augļi un dārzeņi, kuros ir daudz vitamīna C. Protams, imunitāti stiprina arī fiziskas aktivitātes svaigā gaisā. Un, tā kā gripas epidēmija mūsu valstī parasti ir gada pirmajās nedēļās, vislielāko kulmināciju sasniedzot 10.–11. nedēļā, vēl ir laiks imunitāti stiprināt. Tāpēc vēl nevajadzētu iekrist ziemas miegā, bet aktīvi nodarboties ar sportu, ēst pilnvērtīgi, kas šobrīd ir ļoti vienkārši – jo tikko ir novākta rudens raža, dārzeņi ir pilni vasaras saules un vitamīnu. Protams, ir svarīgi arī sabalansēt darbu ar atpūtu un vismaz septiņas astoņas stundas atvēlēt miegam, lai organismam būtu iespēja atjaunoties. Tās ir pamatlietas, kas nemainās, lai izvairītos no jebkuras saslimšanas. Runājot tieši par gripu, kas apkārtējā vidē nokļūst gaisa pilienu ceļā, tad, epidēmijai sākoties, ir jāizvairās no vietām, kur slimība var izplatīties, ir biežāk jāmazgā rokas, jāvēdina telpas, lai nenonāktu šā vīrusa virpulī. Protams, lai stiprinātu imunitāti, var pieslēgt arī Austrumu medicīnas zināšanas – piemēram, veikt adatu terapiju, kas palīdz arī pret saaukstēšanos. Bet galvenais – lai prāts un ķermenis ir skaidrs un tīrs, un tad jau būs spēks cīnīties pret visiem vīrusiem.

– Vai jūs iesakāt arī kādus vitamīnus imunitātes stiprināšanai?

•Mans ieteikums: izvēlēties vitamīnu kompleksus, kas ražoti mūsu reģionā – Baltijā, Skandināvijā. Jo šo vitamīnu sastāvs ir vairāk pielāgots tieši mums. Būtībā šajā laikā dabisko vitamīnu ir pietiekami – ja uzņemam pilnvērtīgu uzturu, ikdienas racionā iekļaujot dažādus Latvijā augušus dārzeņus. Bet, ja cilvēks pats apzinās, ka viņa uzturs nav pietiekami kvalitatīvs, tad, protams, var uzsākt kādu vitamīnu kūri. Un novembris jau būtu laiks, kad vitamīnus sākt uzņemt papildus.

– Vai jūs pati vakcinējaties pret gripu?

•Jā, es pati vakcinējos. Katru gadu. Protams, neviena vakcīna negarantē, ka cilvēks nesaslims. Bet, ja gadīsies saslimt, tad pārcietīs to stipri vieglākā formā un bez komplikācijām.

***

DER ZINĀT!

• Cilvēkiem, kuri ieplānojuši doties uz ārzemēm, ieteicams vakcinēties laikus, jo citās Eiropas valstīs gripa ierodas vispirms

• Imunitātes periods pēc vakcinācijas ir viens gads, tādēļ jāvakcinējas būtu katru gadu