Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Vairogdziedzera problēmu simptomi

© publicitātes

Nogurums un slikts garastāvoklis – tā sākas stāsts par daudzām slimībām. Paiet zināms laiks, līdz cilvēks saprot, ka vainīgs nav ne gadalaiks, ne stress, ne pārstrādāšanās, ne vecums, bet varētu būt runa par kādu veselības problēmu, kas prasa kvalificētu diagnostiku un ārstēšanu. Iespējams, arī ārsts šāda pacienta slikto pašsajūtu vispirms saistīs tieši ar stresu, pārāk lielo slodzi un tamlīdzīgiem cēloņiem, kas sastopami ik uz soļa.

«Taču, ja cilvēks saka – nē, dakter, tā nav mana būtība – būt nogurušam, es jūtu, ka tas ir kas vairāk par stresu, tad sāku iztaujāt sīkāk, lai izvērtētu, kā virzīt tālāko izmeklēšanu,» saka klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste un ģimenes ārste Dana Misiņa.

Tauriņš uz kakla

«Vairogdziedzerim, kas pēc formas atgādina tauriņu, ir ļoti būtiska funkcija saistībā ar mūsu termoregulāciju, vielmaiņas plūdenumu un pielāgošanos gan laika apstākļiem, gan izmaiņām, kas raksturīgas dažādiem dzīves posmiem,» stāsta ārste. «Sevišķi izteikti šie posmi ir sievietēm, jo tos iezīmē lielie hormonālie ceļrāži – grūtniecība, pēcdzemdību periods un menopauze. Mēs esam atkarīgi gan no šiem dzīves periodiem, gan no laika apstākļiem un vides faktoriem, piemēram, radiācijas, gan no garastāvokļa, mūsu emocijām. Arī Rietumu medicīna pievērš uzmanību tam, ka cilvēkiem, kuriem raksturīga depresija un dažādi garastāvokļa traucējumi, ir biežākas arī autoimūnās slimības – kad imūnsistēma sāk ražot antivielas pati pret sava organisma veselajām šūnām. Tas sākotnēji var neradīt nekādas izpausmes un tikt nejauši atklāts asinsanalīzēs vai arī radioloģiskos izmeklējumos, kas veikti kāda cita iemesla dēļ. Daudziem cilvēkiem ir vairogdziedzera mezgli – izmainīta audu struktūra, par ko viņi paši nemaz nezina. Visbiežāk šie mezgli ir labdabīgi. Ja cilvēks pats spogulī uz kakla var saskatīt izspīlējumu, tad vairogdziedzeris, iespējams, ir jau krietni palielināts. Vīriešiem šie mezgli mēdz būt retāk nekā sievietēm un tiek arī uzskatīti par nopietnāku signālu. Sievietēm vairogdziedzera problēmas nereti parādās pēcdzemdību posmā, kad organismā notiek hormonālas svārstības. Nogurums šajā periodā ir bieži sastopama parādība, jo nākas pavadīt negulētas naktis pie bērniņa gultas, tomēr vajadzētu padomāt – vai tas tiešām ir vienīgais noguruma cēlonis? Sievietes uztrauc arī palielināts svara pieaugums, vēdera izejas traucējumi (biežāk – aizcietējumi), sausa āda, matu struktūras izmaiņas vai matu izkrišana, balss aizsmakums. Visi šie simptomi var liecināt par kopējo vienojošo faktoru – vairogdziedzera problēmām, tas arī atspoguļo vairogdziedzera hormonu daudzveidīgo lomu katrā organisma šūniņā. Nereti vairogdziedzera darbības traucējumus atklājam cilvēkiem, kuri sākotnēji nāk uz mūsu klīniku risināt liekā svara problēmas. Jāteic, ka sievietes vairāk pievērš uzmanību minētajiem simptomiem un prot tos labāk aprakstīt, taču arī vīriešiem derētu kļūt vērīgākiem. Pastiprināta uzmanība vairogdziedzera veselībai vajadzīga arī tad, ja autoimūnais tireoidīts bijis pirmās pakāpes radiniekiem.»

Hipotireoze un hipertireoze

Par hipotireozi ir runa tad, ja vairogdziedzera darbība ir palēnināta; raksturīga miegainība, aukstuma sajūta, palēnināta sirdsdarbība, atmiņas un koncentrēšanās problēmas, svara pieaugums u.c.

Ja savukārt vairogdziedzeris ražo par daudz hormonu, tā ir hipertireoze – cilvēkam ir paātrināta vielmaiņa, viņš sūdzas par pastiprinātu svīšanu, nemieru, trauksmi, miega traucējumiem, sirdsklauvēm, karstuma sajūtu, svara zudumu, ēstgribas trūkumu u.c. «Par svara zudumu daudzas sievietes priecājas, jo viņas ir slaidas un var ēst, ko vien vēlas, bet diemžēl šī slimība var ļoti bīstami beigties ar aklumu,» komentē D. Misiņa. «Redzes nervs un muskuļi ap to var ciest vairogdziedzera pārliekas funkcijas dēļ, jo šie audi ir jutīgi pret tādām izmaiņām. Ar ārstu noteikti jāpārrunā visi pamanītie simptomi, lai varētu spriest, kādi traucējumi ir to pamatā, jo no tā atkarīga pieeja ārstēšanai. Piemēram, hipertireozes izraisītas sirdsklauves nedrīkst ārstēt ar parastajiem medikamentiem, jo tas var vēl vairāk iedragāt vairogdziedzera funkciju. Gadās arī, ka cilvēks zina, ka viņam ir vairogdziedzera slimība, reiz jau bijusi operācija, bet vairogdziedzera mezgli atkal aug un problēma atgriežas. Cilvēki bieži vien domā, ka viņiem ir audzējs, baidās iet pie ārsta un domās jau atvadās no dzīves, taču mezgli var arī nebūt ļaundabīgi, bet tikai pārāk aktīvi, tos var veiksmīgi ārstēt ar zālēm vai atkārtoti operēt. Tāpat mēdz gadīties, ka cilvēks vispirms vēršas pie psihoterapeita vai psihiatra ar sūdzībām par depresiju vai trauksmainību, un tieši šie speciālisti ir pirmie, kuriem rodas aizdomas par vairogdziedzera problēmām, un viņi nozīmē attiecīgas analīzes, lai tiktu skaidrībā.»

Ķīniešu medicīnā

«Ķīniešu tradicionālā medicīna saista vairogdziedzera problēmas gan ar uzturu, gan ar emocijām, un tur iesaistīti aizkuņģa, aknu un kuņģa meridiāni, bet, ja traucējumos ir iesaistīta arī jau hormonālā sistēma, tas kombinējās ar nieru meridiānu sistēmu,» stāsta ārste. «Autoimūnā tireoidīta izplatība varētu būt saistīta arī ar joda un selēna deficītu vidē un mūsu uzturā. Tas nenozīmē, ka patvaļīgi jāsāk lietot jodu, kā to cilvēki reizēm darīja agrāk. Par to ir obligāti jākonsultējas ar ārstu. Pat jūras kāpostus, kuros ir augsts joda saturs, ikdienā nevajadzētu lietot. Selēna loma pēdējā laikā arvien pārliecinošāk tiek pierādīta pētījumos, ir veikti dubultaklie randomizētie pētījumi, kas liecina, ka selēns var samazināt šo antivielu līmeni. Selēnu var mēģināt uzņemt ar uzturu, tas atrodams lašos, pilngraudu produktos, saulespuķu sēklās, Brazīlijas riekstos, tunčos, astoņkājos un citās jūras veltēs. Ķīniešu medicīna var piedāvāt augu preparātus un piededzināšanu – moksa terapiju, iedarbojoties uz pamatpunktiem, kas saistīti ar nieru meridiānu. Jūtamu efektu var panākt tieši asimptomātiskajā posmā, kad asinīs konstatē antivielas, bet cilvēks nekādas slimības izpausmes nejūt, kā arī simptomātiskajā posmā, izmantojot nesāpīgo lāzerterapijas metodi, lai iedarbotos tieši uz vairogdziedzera punktiem. Šī ir hroniska slimība, un reti kuram izdodas no tās izārstēties, bet terapijas mērķis ir panākt maksimāli pareizu un harmonisku vairogdziedzera darbību. Jāņem vērā arī laika apstākļi, jo vairogdziedzeris ir jutīgs pret ļoti aukstu un ļoti karstu laiku, kā arī pret krasām temperatūras svārstībām. Ārsts var dot padomus, kā šādos apstākļos rīkoties. Ja slimība aizgājusi jau tālāk, klīniskā izpausmē, tad ķīniešu medicīna to saista ar dziļākiem traucējumiem nieru meridiānā, un tad paralēli endokrinologa nozīmētajai ārstēšanai var mēģināt palīdzēt ar ilgstošu terapiju. Tomēr vislabāk būs pārbaudīt vairogdziedzera veselību profilaktiski, lai traucējumus atklātu agrīni. Tad rezultāts būs labāks gan no Rietumu, gan no Austrumu medicīnas viedokļa.»

***

Klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste un ģimenes ārste Dana Misiņa:

– Ir tiešām sarežģīti no vispārējām sūdzībām par nogurumu un nomāktu garastāvokli izsecināt īsto diagnozi, tāpēc jāapbruņojas ar pacietību un jācenšas noskaidrot arī citus simptomus, kas ir šim pacientam. Katrs par sevi tie var viņam likties maznozīmīgi, bet, veidojot kopainu, norāda uz varbūtējo diagnozi. Viena no daudzajām veselības problēmām, kas sevi piesaka ar nogurumu un garastāvokļa traucējumiem, ir saistīta ar traucētu vairogdziedzera darbību. Samērā izplatīta diagnoze Latvijā ir autoimūns tireoidīts, ar ko vissbiežāk slimo sievietes, taču pacientu vidū ir arī vīrieši.