Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ievēro magnija trūkuma izpausmes

© Scanpix/AFP

Savu reizi mēs katrs sūdzamies par enerģijas apsīkumu. Ja tā nav vienkārši atruna, lai izvairītos no apnicīgiem rutīnas pienākumiem, noteikti vajadzētu noskaidrot, kas pie tā vainīgs. Viens no iespējamajiem cēloņiem varētu būt magnija deficīts.

«Ja augiem trūkst magnija, tie nodzeltē. No magnija deficīta cieš arī dzīvnieki, ir pat hipotēze, ka tieši tāpēc savulaik esot izmiruši dinozauri. Arī cilvēkiem ir dažādas magnija trūkuma izpausmes, kuras būtu vērts zināt un ievērot, lai varētu novērst,» stāsta ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs.

«Ja cilvēks saņem normālu uzturu, necieš no caurejas vai specifiskām slimībām, tad magnija trūkums viņam nav izteikts un neizraisa bīstamus stāvokļus, tomēr liek sevi manīt, jo iespaido cilvēka pašsajūtu. Ja problēmu ignorē, parādās arī nopietnāki simptomi. Ir zinātniski pierādīts, ka izteiktam magnija trūkumam organismā var būt smagas sekas. Pasaules Veselības organizācija tam piešķīrusi speciālu slimības kodu.»

Ja magnija trūkst

Diendienā nodrošinot sev nepieciešamo magnija uzņemšanu, iespējams izvairīties no magnija deficīta izpausmēm, kas var būt visai nepatīkamas. Sirds un asinsvadu sistēmā tā ir paātrināta sirdsdarbība, aritmija, pastiprināta nosliece uz trombozēm u.c. Centrālajā nervu sistēmā magnija trūkums var likt sevi manīt kā spiedošas sāpes galvā, reibonis, raudulīgums, vāja koncentrēšanās spēja, bezmiegs, slikti sapņi, atmiņas traucējumi. Šie simptomi ir ilgstoši. Magnija trūkuma izpausme var būt arī sāpes vēderā, kuņģa un zarnu spazmas, slikta dūša, vemšana, caureja, aizcietējumi, elpošanas traucējumi. Bieži sastopama parādība ir muskuļu krampji, kas nereti novērojami kāju ikros, bet var būt arī roku vai acu muskuļos. «Kad šūnā ir par maz magnija, tā vietā nāk magnija antagonists – kalcijs un šūna kļūst pārlieku uzbudināma,» stāsta ārsts. «Cilvēkam sākas muskuļu krampji, un tos nevar apturēt un pateikt – beidzieties! Savukārt magnijs aizsargā nervu šūnas no pārāk spēcīgiem impulsiem, kuru pārvadi nodrošina kalcijs.»

Krājumi nepārtraukti jāatjauno

«Pieauguša cilvēka ķermenī ir tikai aptuveni 25 grami magnija un tas atrodas šūnās. Magnija loma dzīvības procesos ir ļoti liela, tas piedalās daudzās svarīgās ķīmiskās reakcijās, ir iesaistīts DNS un RNS sintēzē, visos olbaltumu molekulu sintēzes posmos un ļoti daudzās citās norisēs. Magnijs tiek tērēts jebkuras, pat vissīkākās, kustības laikā un ir nepieciešams kā fiziskam, tā garīgam darbam,» skaidro K. Ivanovs. «No uztura produktiem magnijs ir atrodams kviešu klijās, ķirbju sēkliņās, saulespuķu sēkliņās, diedzētos kviešu graudos, pupiņās un citur, taču koncentrācija ir salīdzinoši neliela. Ja cilvēks šos produktus katru dienu ēd pietiekami daudz un viņa dzīve ir sakārtota, bez fiziskas un garīgas pārslodzes, iespējams, viņš var nodrošināt organismu ar magniju. Man reizēm jautā, vai tad mūsu valstī audzētajiem lauksaimniecības produktiem ir pazemināts magnija saturs. Šajā ziņā situācija īpaši neatšķiras no tās, kas ir citur Eiropā, taču salīdzinot var teikt, ka Latvijas iedzīvotāji bieži vien strādā vairāk, daudzi strādā vairākos darbos, paralēli strādā un mācās, risina sadzīves problēmas, izjūt pastāvīgu spriedzi. Tas viss summējas, un pienāk brīdis, kad sevi liek manīt magnija izsīkums, parādās hronisks nogurums. Ja nogurums cilvēkam, kurš kopumā ir vesels, nepāriet septiņu dienu laikā, der padomāt par magniju. Protams, ieilguša neizskaidrojama noguruma gadījumā jādodas pie ārsta. Ir arī zināms, ka pastiprināti magnijs tiek tērēts bērnu straujas augšanas periodā, jo nepārtraukti veidojas jaunas olbaltumvielas un to sintēzē nepieciešama magnija jonu līdzdalība. Arī grūtniecības laikā sievietei jāuzņem pietiekami daudz magnija, lai auglis pilnvērtīgi attīstītos. Reizēm cilvēks ievēro dažādas vienpusīgas diētas, kas nenodrošina vajadzīgo magnija devu, vai viņam ir kuņģa un zarnu trakta slimības, kad ir traucēta magnija uzsūkšanās tievajās zarnās. Ir arī situācijas, kad notiek magnija pastiprināta izvadīšana, piemēram, ja ir vemšana vai pastiprināta svīšana.»

Jaunākās paaudzes produkts – Magnemix

«Magnija produktu ražotāji dažādās valstīs izmanto atšķirīgus magnija savienojumus. Piemēram, Amerikā populārāks ir magnija citrāts, Francijā un daudzviet citur Eiropā priekšroka tiek dota magnija laktātam, – arī tam ir laba iedarbība, tikai daļa cilvēku laktātus nepanes, un tie viņu organismā neuzsūcas. Skandināvijā vairāk izmanto magnija oksīdu – tas ir neorganisks savienojums, kas, nonākot kuņģa skābajā vidē, sadalās, ātri uzsūcas un tajā pašā laikā neitralizē sālsskābi,» stāsta K. Ivanovs. «Mēs savā produktā esam iekļāvuši visus trīs minētos magnija savienojumus, kas tiek uzņemti organismā atšķirīgi, un šāda kompozīcija ļauj panākt vienmērīgu magnija uzsūkšanos. Katrā kapsulā ir divreiz vairāk šo aktīvo magnija jonu nekā pazīstamākajos ārzemju analogos, līdz ar to mūsu produkts jālieto retāk, kas ir gan ērtāk, gan finansiāli izdevīgāk. Magnemix vēlamais kursa ilgums ir 2–3 mēneši atkarībā no tā, cik liels magnija deficīta risks ir konkrētajam cilvēkam, cik magnija viņš ikdienā uzņem un cik daudz patērē. Jāņem vērā, ka magnijs ir ļoti aktīvs un piesaista sev ūdeni. Līdz ar to, lai izvairītos no kuņģa un zarnu trakta problēmām, jebkuram magnija preparātam ir jāuzdzer glāze ūdens, lai tas izšķīst. Šis produkts ir domāts arī bērniem no 5–6 gadu vecuma, kuru ķermeņa masa ir sasniegusi 20 kg. Kapsulas var norīt veselas vai arī atvērt vaļā un sadalīt. Padomus par šiem jautājumiem vaicājiet ārstiem un farmaceitiem.»

Pārmaiņu periodiem

«Lai gan gadalaiks nav galvenais noteicošais faktors, izvēloties laiku magnija produktu kursa uzsākšanai, tam tomēr ir sava ietekme uz organismu,» norāda ārsts. «Tieši rudenī un pavasarī mūsu klimatam raksturīgas diezgan lielas gaisa temperatūras svārstības diennakts gaitā – auksti rīti un vakari, bet dienas vidū krietni siltāks, reizēm starpība sasniedz pat 15–20 grādu, kas organismam rada papildu slodzi, tātad arī lielāku magnija patēriņu. Magnija jonu papildu uzņemšana ir lietderīga dažādos pārmaiņu periodos, kad cilvēkiem nākas mainīt savus paradumus. Viens no tādiem ir septembris, oktobris – jaunā mācību gada pirmie mēneši. Daudzi ārsti novērojuši, ka bērni tagad ir stresa mākti, nervozi, kašķīgi, nedraudzīgi. Sabiedrības nedienas ietekmē arī viņus, un bērni mēģina tikt tām pāri, kā nu prot. Magnija produkti palīdz noņemt lieko spriedzi. Ir bijuši vairāki pētījumi, kuros secināts, ka bērniem, kuri papildus saņem magnija jonus saturošus produktus, ir lielāka koncentrēšanās spēja. Otrs periods, kad mēs atkal mainām paradumus, gatavojoties siltākam laikam, ir marts un aprīlis. Un, protams, katram cilvēkam visdažādākajās dzīves jomās mēdz būt periodi, kad fiziskie un garīgie spēki tiek tērēti vairāk nekā parasti.»

***

SIA Lotos pharma valdes priekšsēdētājs ārsts Kaspars Ivanovs:

– Jāņem vērā, ka magnijs ir ļoti aktīvs un piesaista sev ūdeni. Līdz ar to, lai izvairītos no kuņģa un zarnu trakta problēmām, jebkuram magnija preparātam ir jāuzdzer glāze ūdens, lai tas izšķīst.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Lotos pharma