Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

DABAS RECEPTES: Ko zinam par ārstnieciskajiem augiem?

© f64

Rudens ir laiks, kad mūsu plauktos tiek noglabātas dažādas lauku un pļavu veltes, kas siemā līdzēs cīnīties ar iesnām un sāpošu kaklu.

ĀRST­NIE­CĪ­BAS AUGU IE­DAR­BĪ­BA:

  • Gaiļ­bik­sī­šu eks­trak­tam ir no­mie­ri­nošs, pret­kle­pus, pret­ie­kai­su­ma un svied­rē­jošs efekts, iz­teik­ta sek­rē­ci­ju vei­ci­no­ša, urīn­dze­no­ša un spaz­mo­lī­tis­ka ie­dar­bī­ba.
  • Prie­žu mi­zu eks­trak­tam ir spē­cī­gas pret­ie­kai­su­ma, bak­te­ri­cī­das, bron­ho­lī­tis­kas un imūn­sis­tē­mu sti­mu­lē­jo­šas īpa­šī­bas, tas pa­sar­gā asins­va­dus no ap­kār­tē­jās vi­des fak­to­ru ra­dī­tās kai­tī­gās ie­tek­mes, stip­ri­na asins­va­du sie­ni­ņas, pa­lī­dzot at­jau­not ta­jās ko­la­gē­na slā­ni. Pie­mīt asins­spie­die­nu pa­ze­mi­no­šas īpa­šī­bas – pa­līdz pa­pla­ši­nāt sa­šau­ri­nā­tos asins­va­dus, tā vei­ci­not asins­ri­tes uz­la­bo­ša­nos.
  • Ti­mi­āna eks­trakts pa­zīs­tams ar sa­vu dez­in­fi­cē­jo­šo, at­krē­po­ša­nu vei­ci­no­šo, spaz­mo­lī­tis­ko un pret­ie­kai­su­ma ie­dar­bī­bu.
  • Plūš­ko­ka eks­trakts spē­ci­na or­ga­nis­mu, to lie­to da­žā­du elp­ce­ļu vī­ru­su sli­mī­bu ga­dī­ju­mā; arī kā svied­rē­jo­šu lī­dzek­li. Pro­fi­lak­tis­ki lie­to­jot, spē­ci­na or­ga­nis­ma aiz­sarg­spē­jas, ma­zi­na uz­ņē­mī­bu pret vī­ru­su, bak­tē­ri­ju, da­žā­du mikro­bu un aler­gē­nu ie­dar­bī­bu.
  • Api­ņu eks­trak­tam pie­mīt ner­vu sis­tē­mu no­mie­ri­no­šas, pret­vī­ru­su un anti­bak­te­ri­ālas īpa­šī­bas. Ja cil­vēks ir stre­sā, viņš sāk el­pot ātr­āk un sek­lāk, līdz ar to or­ga­nisms ne­sa­ņem va­ja­dzī­go skā­bek­ļa dau­dzu­mu. No­mie­ri­not el­po­ša­nu, var ie­gūt la­bā­ku efek­tu arī elp­ce­ļu pro­blē­mu ga­dī­ju­mā.