Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Valdībā virza ieceri par pensijas apmēra pārskatīšanu

© F64

Ministru kabineta komiteja šodien nolēma virzīt skatīšanai valdībā "Noteikumus par valsts pensijas apmēra pārskatīšanu", kas paredz kārtību, kādā aprēķina pensiju indeksācijā piemērojamos indeksus, kā arī pašu pensiju pārskatīšanas procesu. Komiteja šodien izskatīja grozījumus, jo Labklājības ministrijai (LM) tos nebija izdevies saskaņot ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK).

LDDK iebilda, ka noteikumu ieviešanas gadījumā pensiju indeksācijai 2014., 2015. un 2016.gadā būtu nepieciešams novirzīt vairāk naudas, nekā to paredz likums "Par valsts budžetu 2014.gadam" un "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2014., 2015. un 2016.gadam". Attiecīgi šogad tie būtu papildus 1,7 miljoni eiro, 2015.gadā - 10,3 miljoni eiro un 2016.gadā - 24,78 miljoni eiro.

Tomēr LM norādīja, ka šā gada pensiju indeksācijas kārtība jau ir noteikta likumā "Par valsts pensijām", jo tai nepieciešamos grozījumus likumā 3.aprīlī pieņēmusi Saeima - tādējādi pensiju indeksācijas kārtība nav maināma. Turklāt, pieņemot likuma grozījumus, Saeima noteikusi arī indeksācijai nepieciešamos līdzekļus, skaidro LM.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi, pret kuriem iebilst LDDK, nevar mainīt kārtību pensiju indeksēšanai, kāda noteikta likumā "Par valsts pensijām". Tie tikai regulē kārtību, kādā aprēķina pensiju indeksācijā piemērojamos indeksus, kā arī pašu pensiju pārskatīšanas procesu, uzsver LM.

Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā ar 2014.gada 1.augustu. Līdz tam tiks piemēroti šobrīd spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi "Valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtība".

Jau vēstīts, ka Saeima 3.aprīlī pieņēma grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no šā gada oktobra ieviest jaunu kārtību pensiju indeksācijai. Turpmāk indeksāciju piemēros noteiktai pensijas daļai, ņemot vērā gan patēriņa cenu indeksu, gan arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Šogad 1.oktobrī pensijām indeksēs vienādu daļu - 285 eiro - un indeksācijā ņems vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Savukārt 2015.gadā un turpmākos gadus tiks indeksētas visas valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ņemot vērā jau minētos rādītājus.

Neatkarīgi no apmēra pensijas tiks indeksētas politiski represētajām personām, 1.grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidētājiem. Turklāt pensijas tiks pārskatītas ne tikai vecuma pensijas saņēmējiem, bet arī personām, kuras saņem invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma pensiju vai izdienas pensiju.

Pensijas nepārskatīs, ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss būs mazāks par viens. Tāpat paredzēts, ka iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēros 15%, ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti būs lielāki par 15%. Ja pensijas pārskatīšanai kārtējā gadā aprēķinātā pensija būs mazāka par iepriekšējā gadā pārskatīšanai noteikto pensijas apmēru, pensiju indeksēs līdz iepriekšējā gada noteiktajam pensijas apmēram.